x

Spillestedsleder om flere tilskuere til superligakampe: “Total mangel på tillid og respekt for vores branche”

Spillestedsleder om flere tilskuere til superligakampe: “Total mangel på tillid og respekt for vores branche”

Billedet: School of X på Radar, februar 2020

Det sundhedsfaglige argument er forsvundet, når superligakampe får lov til at blive afviklet med flere tusinde tilskuere, mens en blødende musikbranche stadig ligger under for strikse coronaregler. Det mener Mia Fuglsang Holm, som er spillestedsleder ved det aarhusianske spillested Radar.  

Ifølge spillestedsleder ved Radar i Aarhus, Mia Fuglsang Holm, er det udtryk for populisme og mangel på tillid, at det danske musikliv fortsat er hårdt presset af coronaregler for afholdelse af koncerter, mens andre steder i det danske samfund får lov til at åbne yderligere. 

Det seneste eksempel er superligakampe. I går tirsdag blev det muligt at lukke mange flere ind til fodboldkampenene, og blandt andet er reglerne om et maksimum antal tilskuere på 500 blevet ophævet. Samtidig blev afstandskravet om minimum to meter mellem deltagergrupper nedjusteret til én meter. Ifølge DRs beregninger kan det for eksempel betyde, at mere end 8000 tilskuere kan samles på Brøndby Stadion 

Og det vækker altså harme i Aarhus. Faktisk blev spillestedslederen tirsdag så vred, at hun skrev et harmdirrende opslag på Facebook, som er blevet delt og kommenteret af mange i musikbranchen.

– Det er utroligt provokerende og frustrerende, at det danske samfund tilsyneladende buldrer derudad, mens musikbranchen styrtbløder og skriger på hjælp, siger spillestedslederen til GAFFA. 

Truet på sigt

Hun har svært ved at se det rimelige i, at det fra weekenden skal være muligt at samle flere tusinde tilskuere til fodboldkamp, mens de danske koncertarrangører stadig er underlagt strikse regler for antallet af deltagere. Blandt andet er der et deltagerloft på 500 deltagere og et krav til to meters afstand mellem deltagergrupper for både indendørs og udendørs koncerter. 

For spillesteder gælder yderligere, at kun én person må lukkes ind per to kvadratmeter. Her medregnes både personale og publikum. Det betyder for eksempel Radar, at de i øjeblikket højst må lukke 50 tilskuere ind, selvom spillestedet har en makskapacitet på 300.  

LÆS OGSÅ: Koncertarena og Dansk Industri i opråb: Koncerter med 500 tilskuere giver massive underskud

Reglerne og den tidligere langvarige lukning kan – som tidligere beskrevet – betyde døden for mange spillesteder og gøre det svært for musikere og produktionsfolk at få brød på bordet. Det er dog ikke på grund af Radar, at Mia Fuglsang Holm udtaler sig, men af hensyn til den øvrige musikbranche. 

Radar er nemlig et af de mindre udsatte spillesteder, fordi offentlige tilskud udgør en relativt stor del af spillestedets økonomi, og fordi mange af spillestedets koncerter er med nichekunstnere, som sjældent sælger mange billetter. Derfor kan Radar tillade sig at holde koncerter i løbet af sommeren, selvom de taber penge på dem. Det kan dog ikke fortsætte, hvis ikke retningslinjerne bliver lavet om. 

LÆS OGSÅ: SF: Spillestederne skal åbne med kompensation for halvtomme sale

Mindst lige så erfarne 

Ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet er beslutningen om flere deltagere ved fodboldkampe blandt andet truffet ud fra en vurdering af, at “fodboldkampe udvikles udendørs på stadion, der kan til at håndtere mange mennesker, og hvor man kan sektionere publikum. Desuden afvikles kampene af professionelle aktører, som er vant til at afvikle sikkerhedsmæssigt forsvarlige arrangementer med et større antal faste tilstedeværende kontrollører, som har erfaring med at regulere fodboldpublikums adfærd.” 

De argumenter giver spillestedslederen dog ikke meget for.  

– Det er udtryk for stor mangel på tillid til vores branche. Spillestederne er også vant til at håndtere publikummer, mindst lige så meget som fodboldstadionerne, og selv de største spillesteder er ikke så store som et fodboldstadion, siger hun.  

LÆS OGSÅ: Udkast til retningslinjer for genåbning af spillesteder vækker voldsom kritik

Hun mener, at spillestederne også kan igangsætte en række tiltag, som vil gøre det muligt at afvikle koncerter med flere deltagere. 

– Måske tænker politikerne, at det, der forgår på spillestederne, er hat og briller, og at alle folk er fulde og påvirkede. Men sådan er det jo ikke. Vi kan sagtens lave nogle tiltag, hvor vi sørger for at spritte af og måske ikke serverer til synligt påvirkede. Vi behøver heller ikke åbne med fuld kapacitet. Men vi får bare ikke chancen. Vi har ikke politikernes tillid til, at vi kan styre det. Det er totalt mangel på tillid og respekt for vores branche, siger hun

LÆS OGSÅ: Koncertarrangører om sommerpakke: "Kortsigtede strategier er gift for musiklivet"

Kulturministeriet skriver også i pressemeddelelsen, at beslutningen om det mulige øgede antal af tilskuere til fodboldkampe er truffet efter nogle succesfulde prøveordninger, hvor man har afholdt fodboldkampe med flere tilskuere. Ifølge spillestedslederen ville det være en god ide at gøre lignende forsøg hos spillestederne. 

– Jeg tror, at rigtig mange spillesteder er parat til at lave forsøg. Vi er jo stille og roligt i gang.  Vi ville meget gerne være med i nogle test, siger hun. 

Ikke møntet på fodbold

Mia Fuglsang Holm understreger, at hendes frustration ikke specifikt er møntet på fodboldverdenen, men mere de – ifølge hende – lemfældige regler for genåbningen af Danmark. For eksempel også at 1500 unge må mødes til festugen Skyland Beach Camp, hvilket sker i Nordjylland i denne uge og også er blevet kritiseret af flere virologer.  

Dermed mener hun, at genåbningen ikke længere drejer sig om sundhedsfaglige argumenter.  

– Det handler om, hvem der er bedst til at spille det politiske spil, og her står koncertbranchen åbenbart bagerst i køen. Der er sindssygt mange mennesker i koncertbranchen, der ikke har indkomst lige nu. De får ikke en hujende fis, og der er ikke nogen, der gider at forholde sig til dem. Vi har en fantastisk brancheorganisation, Dansk Live, men de er oppe mod nogle brancher, som er stærke politisk og kender og taler politikernes sprog, siger hun. 

Savner svar

Til august har regeringen lagt op til en yderligere genåbning af koncertlivet – blandt andet i form af muligheden for stående, indendørs koncerter. Dog er udkastet til retningslinjerne for afholdelsen af koncerterne blevet mødt af heftig kritik, fordi de blandt andet kommer med et krav om maksimalt én tilskuer per fire kvadratmeter, som spillestedet har til rådighed. For Radar vil det betyde, at de maksimalt kan lukke 30 personer ind. Og så risikerer de også at “knække nakken” og må holde lukket.  

Det mest frustrerende er dog stadig, at Mia Fuglsang Holm – ligesom andre aktører i musiklivet – ikke kan vide sig sikker på, hvad der kommer til at ske.  

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sådan efterlader man en blødende branche på perronen

– Hele vores efterår er booket, men vi ved faktisk ikke, om vi kan overholde kontrakterne.  Fordi vi ved ikke, hvad der skal ske til den tid. Det er enormt afmægtigt at se, hvordan det buldrer derudad, mens vi ingenting ved, siger hun. 

GAFFA har uden held forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S) og kulturordfører Kasper Sand Kjær (S). 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA