x

Jelling Musikfestival om genåbningsplan: "Vi har afskrevet de udenlandske navne"

Jelling Musikfestival om genåbningsplan: "Vi har afskrevet de udenlandske navne"

I kølvandet på den genåbningsplan, der blev vedtaget af Folketinget tidligere på ugen, står de danske festivaler stadig tilbage endnu uden en reel plan for afviklingen af forårets og sommerens events ‒ en af de festivaler er Jelling Musikfestival, der afholdes i slutningen af maj. Festivalerne kan først forvente en afklaring i midten af april, når en ekspertgruppe har afleveret deres bud på, om og i givet fald hvordan festivalerne kan gennemføres i år.

Selvom årets festivaler stadig står usikkert, ser arrangørene af Jelling Musikfestival det som positivt, at politikerne anerkender vigtigheden af de danske festivaler, fortæller festivalleder Lars Charlie Mortensen:

‒ Vi har fået en bred politisk afgørelse, der siger, at den her kultur, som vi står for, er så vigtig, at man er nødt til at lave en kompensationsordning for os, og det giver lidt ro i maven. Jeg kan også godt forstå, at man laver den, for der er ingen tvivl om, at festivalkulturen er en kultur, som er ret vigtig. Det er en 40- snart 50-årig kultur, som har indprentet sig i folks bevidstheder, og dels er det vigtigt for vores folkelige fællesskabskultur, dels for publikum, men det betyder også meget for alle de frivillige mennesker, der gør en kæmpe indsats for at lave de her ting. Det betyder meget for de foreninger og velgørende formål, der får tilskud, og så betyder det også noget for musikerne, lige såvel som det skaber arbejdspladser for alle leverandørerne.

Hvad synes I om genåbningsplanen?

‒ Vi er jo lidt skuffede over, at vi ikke nåede at blive en del af genåbningsplanen. Der står ikke noget specifikt omkring festivalerne, og det havde vi lidt brug for, for vi har kun små to måneder tilbage. Men vi må jo arbejde fremad med en forsigtig planlægning, og så må vi håbe, at vi kan blive en del af en genåbningsplan på et eller andet niveau, for vi skal for fanden da på græs igen, og det vil vi gerne være med til at bidrage til.

Planlægger I indtil videre efter at kunne afholde festivalen med fuld kapacitet?

‒ Det bliver jo nok ikke med fuld kapacitet, for der vil kommer nogle restriktioner. Vi planlægger forskellige scenarier, og så håber vi, at vi kan få lov, om det bliver med 1000 mennesker eller 500, eller hvis det viser sig, at der kommer en million vacciner i de næste fjorten dage, så har vi en anden situation. Men vi er ikke blevet lukket ned, og det bliver vi bare nødt til at holde fast i. De har sagt, at de vender tilbage med flere anbefalinger midt i april. De udenlandske navne har vi allerede afskrevet, det bliver vi nok nødt til at sige.

Får det betydning for, om I får kompensation, hvis I – hypotetisk set – selv aflyser frem for at blive aflyst af myndighederne, hvis det ender med det? 

‒ Det er vi i tvivl om, og det er også derfor, vi siger, at vi lytter til, hvad kulturministeren siger. Nu er blækket jo knap nok tørt, i forhold til planen der er lavet, og planer kan jo blive lavet om. Vi taler med vores brancheforening og kolleger og politikerne om, hvordan pokker det her det nu engang ender, men det er der ingen, der ved, sådan er corona jo.

Har I en plan for, hvornår I senest melder ud, hvis årets arrangement ikke kan gennemføres?

‒ Det er klart, at her efter påske engang, så kommer vi nok til at melde et eller andet ud. Men vi håber så, at vi får en mere konkret plan for, hvad man har tænkt sig med de store udendørs arrangementer, for det kunne vi godt bruge.

Læs også: GENÅBNINGSPLAN: Spillesteder må genåbne i maj – ekspertgruppe skal rådgive om store events 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA