x

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 00'erne

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 00'erne

Juleaften står for døren og i tiden frem mod den 24. december, drager GAFFA ud på en musikalsk tidsrejse, hvor vi sammen udforsker ti julesange fra seks forskellige årtier – i alt 60 skæringer fra 1970’erne frem til 2020’erne

Vi er godt inde i december, hvilket betyder, at der skal skrues helt op for julemusikken. Ofte omhandler julemusikken glæderne ved højtiden, men vi skal ej heller glemme vintermånedernes mørke. Julen sætter gang i hele følelsesregistret, og det samme gør GAFFAs december-artikelserie: "Julemusik gennem årtierne", der både fremhæver velkendte juleklassikere og undervurderede perler.

GAFFAs musikalske tidsrejse har allerede været gennem 70'erne, 80'erne og 90'erne. Nu er rejsen nået til årtusindskiftet. Årtiet, alle millennials tænker nostalgisk tilbage på. Det var dengang, at Britney Spears og *NSYNC startede trends som dobbelt denim og rottehaler med pelsede elastikker. Det var storhedstiden for pop-punk, r&b og kommerciel hiphop.

00'erne var også årtiet, hvor internettet for alvor blev introduceret i danskernes private hjem, hvilket gav forbrugere en hidtil uset adgang til musik og kunstnere større mulighed for at distribuere musik. 

GAFFA har samlet ti stærke julesange, der giver dig det ultimative, nostalgiske tilbageblik på 00'ernes juletid. 

1. "My Only Wish (This Year)" - Britney Spears (2000)
Britneys julesang, som er en trist sang forklædt som popmusik, fik blandede reaktioner, da den udkom i starten af årtusindskiftet. Men nu, to årtier senere, anses den for at være en moderne juleklassiker. Det er også den eneste julesang fra verdensstjernen, der netop har generobret sin frihed efter endt værgemål. Mon vi får flere i fremtiden?

2. "Perfect Christmas" - S Club 7 (2000)
Vi fortsætter i 00'ernes popunivers med den britiske gruppe S Club 7, der blev særligt populære med singlen "Bring It All Back". Deres julesang "Perfect Christmas" udkom på b-siden til albummet 7  fra 2000, som blev gruppens bedst sælgende album, der også nåede nummer et i Storbritannien.  
 
 
3. "Christmas Is Going To The Dogs" - Eels (2000)
Eels skrev denne pessimistiske sang til 00'er julefilmen How The Grinch Stole Christmas med Jim Carrey i hovedrollen. Ligesom filmen, tager sangen udgangspunkt i en person, der ikke just er glad for højtiden og er hermed perfekt til jer med en indre Grinch.
 
 
4. "Happy Holidays, You Bastard" - Blink-182 (2001)
Vi fortsætter pessimismen med denne julesang udført i ægte 00'er pop-punk stil. En julesang, lavet til at pisse forældre af med sin provokerende tekst. "Happy Holidays, You Bastard" er det fjerde nummer på Take Off Your Pants and Jackets, og blev skrevet juleaften af Blink-182-vokalisten Mark Hoppus. I sangen fortæller Hoppus om en person, som han ikke giver nogen julegaver i år. Helt sikkert et hit ved familiesammenkomster.
 
 
5. "8 Days of Christmas" - Destiny's Child (2001)
Denne sang af den ikoniske r&b trio Destiny's Child er at finde på albummet med samme titel. "8 Days of Christmas" er baseret på den klassiske sang "The Twelve Days of Christmas". Dette julehit har, modsat de tre førnævnte sange, en officiel musikvideo, hvor Beyoncé Knowles, Kelly Rowland og Michelle Williams optræder i julemandskostumer i en legetøjsbutik.

 
6. "Candy Cane Children" - The White Stripes (2002)
I en helt anden boldgade finder vi The White Stripes' halvdeprimerende julesang "Candy Cane Children", der fremgår på albummet Suprise Package Volume 2 - en uafhængig samling af julesange. Titlen på sangen er en reference til hardcore fans af den amerikanske rock-duo, der bliver kaldt "The Candy Cane Children". 
 
 
7. "That Was The Worst Christmas Ever!" - Sufjan Stevens (2006)
Sufjan Stevens i en juleversion - hvad mere kan man ønske sig? Songs for Christmas er et bokssæt bestående af fire sepereate jule-ep'er, som Stevens indspillede i perioden 2001 til 2006. De fleste af sangene i denne samling er covers af traditionelle julehymner. Dog er der en række originale sange fra Stevens, blandt andet denne perle. 
 
 
8. "Don't Shoot Me Santa" - The Killers (2007)
Vegas-baserede The Killers udgav denne julesang digitalt tilbage i 2007. I sangen og musikvideoen kommer bandets navn i spil. Julemanden forsøger nemlig at dræbe bandets frontperson Brandon Flowers. Sangen er lavet i samarbejde med sangeren Ryan Pardey, der i dette tilfælde spiller den kyniske julemand. "Merry Christmas from The Killers".

En del af overskuddet fra sangen gik til AIDS-velgørenhed. 
 
 
9. "I Wish It Was Christmas Today" - Julian Casablancas (2009)
Også forsangeren fra rockbandet The Strokes forsøgte sig med julemusik i 00'erne. Dog er denne sang af Julian Casablancas ikke en original. Sangen er faktisk taget fra en parodi-sketch, der blev opført i tv-showet Saturday Night Live (SNL). Men man skulle ikke tro det. Med en helt klassisk The Strokes-lyd fyldt med repetitive guitarriffs og Casablancas' karakteristiske vokal, får sangen et helt nyt liv. 
 
 
10. "Must Be Santa" - Bob Dylan (2009)
Vi runder listen af med Bob Dylan, der ligesom Casablancas, har taget en allerede eksisterende sang og indspillet den i sin egen version. Denne julesang, der oprindelig er fra 1960'erne, er ét af mange covers på Dylans julealbum Christmas in the Heart. Julemusik og Bob Dylan lyder ikke umiddelbart som den mest indlysende kombination, og albummet blev da også mødt med skepsis i begyndelsen. Men Dylan trodsede alle kritikerne, og i 2020 placerede Rolling Stone "Must Be Santa" som nummer 24 på en liste over Bob Dylans bedste sange i det 21. århundrede.
 

LÆS OGSÅ: Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1990'erne


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA