x

1983 - Dagger & Guitar

1983 - Dagger & Guitar

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum, og det markerer de med opsamlingsalbummet "Circle Hits The Flame - Best Off..." I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med Sort Sols fanklub Sort Sol Society gruppens historie i 26 kapitler med regelmæssige nye kapitler. Vi tæller baglæns år for år og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med bandets debut i 1977. Der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.

I 1983 udkommer Sort Sols tredje album, "Dagger & Guitar", det første under Sort Sol-navnet, hvor gruppen tidligere kaldte sig Sods. Albummet er mere melodisk og varieret, sine steder næsten poppet og mindre støjende end de to første.

- "Dagger & Guitar" kom lidt bredere ud end de to første plader. Vi fik dog at vide af pladeselskabet, at: "Så længe I synger dansk, kan den ikke sælge mere end 25.000 eksemplarer". Den slags har unægtelig ændret sig siden, konstaterer forsanger Steen Jørgensen.

Den rene pop er "Dagger & Guitar" dog ikke, bl.a. pga. tilstedeværelsen af den amerikanske sangerinde Lydia Lunch, der både synger duet med Steen Jørgensen på "Boy-Girl" og alene, med primalskrigslignende vokal, synger sin egen tekst på den otte minutter lange afslutning "As She Weeps".

Steen: - Vi var inspireret af de bands, hun var involveret i - New Yorks punk-scene, no wave-scenen. Det var vores producer Chris Butler, der formidlede kontakten til hende. Hun var tilfældigvis i Norge på det tidspunkt, så det var jo meget heldigt. Lydia var et friskt pust på scenen. Hendes udtryk er helt ekstremt. Det er en stil, man enten kan lide eller ikke.

Trommeslager Tomas Ortved: - Vi var kommet i kontakt med Chris Butler, fordi han havde anmeldt vores forrige plade "Under En Sort Sol" i MM (hedengangent dansk musikblad, red.), hvor han siger, at den var elendigt indspillet og produceret, og det kunne han gøre meget bedre. Så fik vi fat i ham, da vi var i USA, og sagde: "Så gør det!" Den tog han så op, og han kom herover - og den blev også bedre, men også noget helt andet. Det er jo meget mere end studieplade end den forrige.

Albummet udkommer i november, og sommeren inden har gruppen, her dog under navnet Sods, givet sin første koncert på Roskilde Festival, hvortil de ofte er vendt tilbage. 29. oktober optræder de endvidere i Saltlageret sammen med den amerikanske kultforfatter William S. Burroughs (1914-97, kendt for bl.a. "Naked Lunch" og "Junkie") på oplæsning.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA