x

1978 - møde med Warhol

1978 - møde med Warhol

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum, og det markerer de med opsamlingsalbummet "Circle Hits The Flame - Best Off..." I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med Sort Sols fanklub Sort Sol Society gruppens historie i 26 kapitler med regelmæssige nye kapitler. Vi tæller baglæns år for år og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med bandets debut i 1977. Der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.

I 1978 tiltusker to medlemmer af den stadig temmelig ukendte gruppe Sods sig muligheden for at opleve en verdensberømthed, kunstneren Andy Warhol.

I dag siger trommeslager Tomas Ortved: - Jeg er virkelig ked af, at det gardin er dér, så det ser ud, som om billedet er klippet sammen af to forskellige. Men den er god nok. Andy Warhol havde en udstilling på Louisiana og boede på Hotel Admiralen i Nyhavn. Så gik Knud (Odde, bassist indtil 2001, red.) og jeg ned en dag, fordi vi ville møde ham, og spurgte efter ham, og så sagde de bare i receptionen, at han boede på værelse det og det. Det ville jo ikke kunne lade sig gøre i dag.

- Så spurgte vi, om vi måtte tage et billede af ham. Det måtte vi godt på den betingelse, at han også måtte tage et med os. Vi var der dog 5-10 minutter. Jeg tror nu ikke, hans billede er blevet publiceret, og han har heller ikke malet noget med os. Han vidste heller ikke, hvem vi var, men vi sagde, vi var med i et punkband, og det faldt han for. Vi så også lidt specielle ud. Der var f.eks. ikke mange, der havde en sådan en læderjakke i Danmark dengang. Billedet er taget af en af hans assistenter.

Sods spiller flere koncerter, hvor de dog under opvarmning for Kim Larsens band Starfuckers på Christianshavn må opleve den tort, at utilfredse blandt publikum afbryder strømmen.

Til gengæld lykkes det dem at få lov til at varme op for Iggy Pop i Det Ny Teater 29. maj – Sods’ første større koncert, for over 1000 mennesker. Gruppen har mødt Iggy Pop på gaden dagen før og har foreslået sig, men måtte dog bestikke hans stab med 500 kr. for at få lov til det. Sods spiller også flere koncerter på spillestedet Rockmaskinen på Christiania, hvor en af deres største fans er til stede, den 14-årige Lars Top Jensen. Denne bliver syv år senere medlem af gruppen.

Sods går i juni for første gang i studiet og indspiller sangen "Copenhagen", der bliver hørt af Poul Bruun, producer og direktør for det nystartede pladeselskab Medley. Dét nummer - sammen med overværelsen af bandets første koncert i Saltlageret i København i oktober - får ham til at tegne kontrakt med gruppen, og med Bruun som producer går de i studiet for at indspille deres første album, der kommer året efter.

10. november deltager Sods sammen med syv andre danske undergrundsbands i festivalen "Pære Punk" i Århus og indspiller de fire numre, de har bidraget med, til den studie-lp, der året efter kommer med de deltagende gruppers bidrag, også under titlen "Pære Punk".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA