x

Rasmus Kern: Det kan man godt

Rasmus Kern: Det kan man godt

De fleste kender nok historien om Johan Olsens interesse for biologi, men han er ikke det eneste medlem af landets måske mest veluddannede band med en videregående uddannelse. Guitarist i Magtens Korridorer, Rasmus Kern, har nemlig læst statskundskab og har en scient.pol.-grad fra Københavns Universitet og arbejder nu som udviklingsmedarbejder i socialpsykiatrien i Hvidovre Kommune. Men uddannelsesforløbet begyndte faktisk med et år på Smed og Maskin-linjen på Jern og Metal på Teknisk Skole.

– I folkeskolen vidste jeg ikke rigtigt, hvad jeg ville, og så må man jo prøve at shoppe rundt. Jeg tog på efterskole, men vidste stadig ikke, hvad jeg ville, og så tænkte jeg, at jeg kunne da prøve Teknisk Skole. Bagefter overvejede jeg HTX, men det var en meget ny uddannelse dengang, så jeg tog en HF i stedet, og så gik det slag i slag.

Valget af statskundskab kom på grund af en interesse for samfundsfag, der dog blev delvist udskiftet med en interesse for IT, der sneg sig ind undervejs, og nu også bruges i det daglige arbejde.

– Statskundskab er meget bredt samfundsfagligt. Der er masser af politologi, men der er også statsforfatningsret og national- og virksomhedsøkonomi, så man er hele vejen rundt. Rigtig meget af det er vildt spændende og nærmest bare samfundsfag på universitetsniveau, hvilket var det, der trak i mig. Men jeg blev lidt træt af det undervejs, så jeg begyndte at kombinere det med nogle IT-fag på andre studier, så det blev en kombineret Statskundskabs- og IT-uddannelse.

Fleksibilitet er nødvendig
Det er dog ikke altid lige let at kombinere et borgerligt erhverv med turnévirksomhed, specielt ikke i sommermånederne, hvor Magtens Korridorer de senere år har været faste gæster på diverse festivaler samt Grøn Koncert.

– Selv med nedsat arbejdstid har jeg haft arbejdsuger med 80 og 90 timer, når der har været mest travlt med koncerter. Så der har man lige skullet tage et par lange arbejdsdage for at få det hele til at passe. Men jeg har heldigvis en meget fleksibel arbejdsplads. Når man kombinerer arbejde med Grøn Koncert, sommerfestivaler og turnéer, så går det godt nok stærkt. Så der er jeg glad for, at man har accepteret, at jeg kommer og passer mine ting på de mærkeligste tidspunkter.

Men selvom der er perioder, hvor 37 timers arbejdsugen er ren utopi, så skal man ikke tro, at Rasmus konstant drømmer om at kunne droppe sit job for at hellige sig rockstjernelivet.

– Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at man ikke bliver millionær af at spille musik, og heller ikke selvom det går godt. Man skal op i en helt anden liga for at leve ordentligt af det. Der er virkelig mange, der har spurgt, om jeg ikke glæder mig til, at vi kommer til at tjene så mange penge, at jeg kan stoppe med at arbejde. Men det gør jeg egentlig ikke. Jeg har det virkelig godt med at lave kombinationen, selvom det giver nogle frustrationer. Man bliver mast inde mellem sit arbejde og sit arbejde, så at sige, og har man kæreste og børn, skal man også finde plads til dem. Men sådan er det vel for de fleste, der har meget arbejde.

Der kan opstå nogle sjove situationer, når man kombinerer musikerlivet med et kontorjob, som når nyansatte eller nogle af de folk, der benytter socialpsykiatrien, pludselig genkender Rasmus.

– Vi har et samværs- og aktivitetscenter, hvor de godt ved, hvem jeg er, og så kommer de ind og kommenterer, hvis vi for eksempel har været i fjernsynet. Så det er meget sjovt. Det var jeg enormt bange for i starten, fordi jeg tænkte, at det kunne man da ikke. Men det kan man godt, slutter Rasmus.

Uddannelse som sikkerhedsnet
Man skal naturligvis vælge en uddannelse, der interesserer én. Men Rasmus Kern indrømmer, at hans uddannelse også havde funktion som sikkerhedsnet.

– Der kan jeg ikke sige andet end, at ja, det havde den. Der var tidspunkter, hvor jeg meget hellere ville spille musik og var klar til at droppe studiet. Men så tog jeg et fag mere og et fag mere, fordi det jo var meget smart at have en uddannelse. Og i dag er jeg virkelig glad for det, fordi den stilling jeg har i dag, har jeg jo blandt andet på grund af min uddannelse, og jeg kan virkelig godt lide det, jeg laver.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA