x

Selvmord – med følelserne uden på hængerøvsbukserne

Selvmord – med følelserne uden på hængerøvsbukserne

Aldrig før har supergrupper været så meget oppe i tiden som nu, og nu har vi herhjemme fået en vaskeægte hiphopsupergruppe. Liam O'Connor, produceren Jonas Vestergaard og de tre Suspekt-medlemmer Emil Simonsen, Andreas Duelund og Rune Rask har nemlig fundet sammen under navnet Selvmord. Og selv om de er på toppen af deres respektive karrierer, har de valgt at hænge aliaserne på hylden og placere al fokus på denne nye konstellation. Men hvorfor starte på en frisk?  

– Jeg tror egentlig bare, at vi fandt ud af, at vi faktisk havde lavet ret meget sammen tidligere, og det var jo gået meget godt, forklarer Emil og forsætter: – Så måske var det en god idé at lave noget mere målrettet sammen.

Og så er der jo også James Brown-tesen med, at der skal knokles hele tiden, og hjulene skal holdes i gang, indskyder Liam.

I hiphop-musik er der meget, der hænges op på attitude, altså hvor det handler om at være så hård som overhovedet muligt. Nu viser I så blødende hjerter og følelser på denne plade. Hvorfor bryde illusionen?

Emil: – Jeg tror netop bare, at vi har haft brug for at fjerne os lidt fra hiphoppens spilleregler. Det skal ikke betyde, at vi fuldstændig har fjernet os fra det. Vi frakender os heller ikke det vi, har lavet tidligere, og måske kommer vi til at lave det igen, men vi har taget elementer fra det, vi har lavet de sidste ti år og sat det sammen med noget mere tidløst.

Liam: – Det er ret meget et brud med genren. Vores musikalske udgangspunkt har været, at vi startede med at lave raptekster eller rapbeats, og nu har vi nok bare fundet ud af, at det faktisk er ret begrænsende, hvis man skal holde sig inden for hiphoppens dogmer.  
Emil: – Ja, for vi har jo prøvet alt inden for de rammer.

Liam: – Hvis en anmelder skriver om en hiphop-plade, så anmelder han den ikke ud fra, hvad han synes om den i forhold til alt andet musik, han lytter til, det handler altid om, om den er god i forhold til den specifikke genre. Vi vil gerne ses i en større sammenhæng.

Emil: – Ja, nu prøver vi simpelthen at komme bredere ud, uden at det skal forstås, som at det er mere kommercielt.

Liam: – Det er bare en anden musikalsk tilgang. Vi har ligesom rappet nok om, hvor smarte vi synes vi er, og denne gang har vi ikke ønsket at lave noget, der bare var overfladisk blær. Vi håber, at lytterne ikke er så ensporede, at de vælger os fra, fordi de kun vil have, at vi skriver om traditionelle rap-emner. Det kan godt være, at det, vi har lavet, ikke er, hvad de forventer, men måske er de glade for, at vi har gjort, som vi har gjort om en måned. Det er ikke lavet for at please nogen, det er lavet for at møde vores højnede ambitionsniveau.

Siger I simpelthen, at rap og hiphop er blevet en spændetrøje og en kedelig genre?

Liam: – Nej, men der er nogle folk, der bliver ved med at tærske rundt i det samme og det samme. Det, vi har gjort, er en naturlig udvikling af os selv. Det handler ikke om, at rap er blevet kedeligt, men der er få mennesker, der formår at videreudvikle den.

Emil: – Vi laver ikke det her for at opdrage på folk, men forhåbentlig vil det få folk til at se musikken i et lidt bredere perspektiv. Vi kunne jo godt lave 20 gangster-rap-plader, men vi ville sikkert gå død i det. Så nu søger vi nye udfordringer.

Liam: – Det hele handler jo ikke længere om at drikke sig i hegnet til en teenagerfest. Vi er ikke 21 år længere. Men det handler ikke om, at vi er blevet voksne. Vi er bare blevet ældre og har fået større ambitioner og andre værdier og et nyt fokus.

Emil: – Rap er i forvejen så personlig en udtryksform, at det da er naturligt, at musikken ændres i tråd med, at man selv ændres.

Ikke bare banale kærlighedssange

Hvilke overvejelser havde I med navnet Selvmord?

Liam: – Vi havde faktisk ingen overvejelser med det navn, men det havde pladeselskabet godt nok.

Emil: – De blev helt grønne i hovedet

Rune: – De syntes, det var en meget, meget dårlig idé.

Emil: – I starten undlod vi at fortælle dem navnet for at se, om vi ikke bare kunne snige det ind.  

Liam: – Men de er blevet ret godt overbevist om, at navnet er passende, da det jo ikke skal tages bogstaveligt, men snare forstås som mordet på selvet. Musikken skal ligesom forklare og underbygge navnet.

Har der været nogle spøjse episoder i forbindelse med navnet? En af mine venner spurgte mig for eksempel meget undrende om, hvorfor der stod "selvmord kl. 14" i min kalender i dag.

Emil: – Det samme skete faktisk for vores ven James, der laver tøj for os. Han havde en masse ting, han skulle lave for os, og hans mor havde set en seddel, hvor der stod noget i retning af "husk selvmord." Hans mor var flegnet fuldstændig ud.

Liam: – Ja, han havde skrevet "selvmord" på en seddel og en masse associationer til det ord og citater fra vores tekster nedenunder.  Hans mor havde så fundet sedlen og læst alle de deprimerende ting. Så hun troede, det var et selvmordsbrev.

Da GAFFA.dk breakede nyheden om Selvmord, var der helt naturligt nogle, der reagerede stærkt på navnet, men der kom også negative kommentarer om, at det var emo-rap og pop, det I lavede, og at ulykkelig kærlighed er banalt. Hvordan påvirker den slags kommentarer jer?  

Emil: – Det gør det ikke rigtigt. Vi holder jo af det, vi har lavet, og vi kan jo ikke rigtigt ændre på det, så derfor burde man heller ikke bekymre sig om, hvad folk synes. Hvis der er 20.000, der køber pladen, så er der højst sandsynligt også 20.000 meninger, og hvis man skulle forholde sig til alle dem, så ville man nok hurtigt stoppe med at lave musik.

Liam: – Det er jo sikkert folk, der befinder sig i den hiphop-kasse, vi så tit er blevet proppet ned i, der prøver på at give det et andet navn, fordi de ikke er klar til den udvikling, vi har gennemgået. Så de bliver sure over, at det er populært eller emotionelt. Personligt synes jeg, det er 20 gange mere banalt at stå og rappe om, at man rapper, i stedet for at sige, hvordan man har det.  De folk, der står og peger fingre og prøver at give det et nedladende genre-begreb, er jo de folk, som vi ikke selv har en interesse i at lave musik til.

Emil: – Vi har netop taget det normalt banale og prøvet at give det nogle flere aspekter og vinkler, end man normalt hører i banale kærlighedssange.

Vi er alle sammen nogle røvhuller

Hiphoppens grundlæggende udgangspunkt har altid været at være så sandfærdig som overhovedet muligt, og hvad er mere sandfærdigt og ægte end de knubs, kærligheden fører med sig? Derfor valgte Liam, Emil og Andreas netop den ulykkelige kærlighed og al den medfølgende indre og ydre tumult som fælles udgangspunkt for teksterne. Men er de med arbejdet med teksterne og pladen kommet tættere på sandheden om, hvordan man får et forhold til at fungere, uden at man giver så meget afkald på sig selv, at det kan betegnes som det omtalte mord på selvet?

Liam: – Det har ikke været verdens største dannelsesproces, men vi er da på et eller andet ubevist punkt blevet klogere på os selv. Men jeg tror ikke, vi er blevet kloge nok til, at vi kan få vores egen kærlighedsbrevkasse i Ekstra Bladet.

Emil: – Vi ville i hvert fald ikke kunne give særligt mange brugbare svar.  
Har kvinder ret, når de siger, at mænd er nogle svin?

Liam: – Ikke mere end de selv er. De har ret, men vi er alle sammen nogle røvhuller.

Hvad er det værste typiske karaktertræk ved kvinder?

Emil: – At der hele tiden ligger en masse underliggende problemer og intriger og rumsterer rundt. Mænd er meget bedre til at løse de problemer, der eventuelt vil opstå. Eftersom mit hoved også er indrettet sådan, så har jeg det svært med, at der hele tiden skal ligge ti sladreting i luften hele tiden.

Liam: – Ja, hele trangen til det intrigante og dramaet. Men de ville jo ikke have noget at brokke sig over, hvis bare vi opførte os ordentligt, så det er jo i den grad selvforskyldt.

Emil: – Men det, der kommer efter alle de intriger og skænderier, er jo forsoningssex, og det er sateme godt.

Hvad er den bedste tøsefilm, I er blevet tvangsindlagt til at se i et forhold?

Liam: – Er Harry Potter en tøsefilm?

Andreas: – Er Titanic en tøsefilm, for det er sateme en godt film.

Emil: – Den prøvede jeg at se, men jeg faldt i søvn, men jeg har fået at vide, at den er pisseflot.

Liam: – Jeg synes godt, de kunne have undladt alt det dér med sex i den gamle bil.

Andreas: – Ja, for man ser ikke noget alligevel.

Emil: – Jeg så Vicky Cristina Barcelona for nylig, for jeg synes eddermame, ham der Javier Bardem er en fissekarl.

Liam: – Nej, nej, stop, nu ved jeg det, første halvdel af Alfie er en rigtig god tøsefilm.

Emil: – Hvad fanden er det for en film?

Liam: – Det er en genial film, eller i hvert fald første halvdel, for i anden halvdel ved man godt, hvor det bærer hen, og det synes jeg er åndssvagt.

Snakker vi den nye version med Jude Law eller den gamle med Michael Caine?

Liam: – Den gamle, for han var mere stilet, selv om Jude Law også gør det udmærket. Jeg har faktisk set begge to, hold da kæft hvor er det fucked.

Emil: – Ja, og nu bliver jeg jo nødt til at gå hjem og se den for at finde ud af, hvad du snakker om.

Liam: – Du vil sidde og klappe i hænderne under den første halvdel, men så går der lige pludselig morale og etik i den, og manden skal selvfølgelig sparkes, når han ligger ned.

Kattemad og pastelfarvet jakkesæt

Har I nogle forbilleder parforholdsmæssigt, altså nogle, der er i et harmonisk forhold?

Emil: – Min far var ret sej, for han ventede med at blive skilt fra min mor, til jeg var 18. De holdt den simpelthen kørende, indtil jeg flyttede hjemmefra.

Liam: – Spørgsmålet er så, om de sidste par år var sunde.

Emil: – Det virkede ikke, som om de havde et problem med hinanden eller skændtes.

Liam: – Mine bedsteforældre blev sammen, til døden dem skilte. Måske var det, fordi det var en anden tid, hvor man var bedre til at holde ud og hengive sig, og det synes jeg var helt vildt beundringsværdigt. Men ellers synes jeg, at det skøjter rundt, uanset hvilke parforhold jeg kigger på.  

Emil: – Min morfar døde for tre måneder siden, og jeg kan mærke på min mormor, at hun er fuldstændig afklaret med, at hun nok snart skal dø. Det er meget beundringsværdigt, men det er jo sikkert, fordi hun savner sin mand, som hun har været sammen med i 65 år. Det er fandeme sejt. Det er ikke, fordi hun har lyst til at dø, men hun er bare afklaret med, at når det sker, så er der noget godt, der venter på hende.

Hvis I kigger ud i fremtiden, kan I så se jer selv i det typiske forhold med villa, Volvo, unger og en køter?

Emil: – Jeg kan se en hængekøje og et palmetræ et eller andet sted.

Liam: – Jeg er sikker på, at jeg på et tidspunkt har købt en kat og et hus ved siden af C.V. Jørgensen og er på finansloven og maler lidt. Men vi har jo faktisk en aftale om, at hvis vi stadig er single, når vi er 50, så skal vi mødes ved den franske riviera. Vi skal leve af kattemad hele året for at spare sammen til den ene uge om året, hvor vi så tager derned i pastelfarvede jakkesæt og lejer nogle dyre biler og lægger an på alt for unge piger. For så gør det ikke noget, at man har ædt kattemad et helt år.

Emil: – Vi skal nok bare lige huske noget tyggegummi, inden vi skal snakke med de unge piger.  

Selvmords guide til gode break-up-plader
Rune: – Slayers "Reign In Blood". Så er man sateme videre. Man kan ikke sidde og tude til den plade.

Liam: – Min 50 Cent-playliste på min iPod, for når jeg hører I Get Money, så får jeg motivationen til at komme videre. Bare ud og tjen nogle penge.

Andreas: – Hvis man virkeligt gerne vil ned i hullet, så skal man høre Leaving Las Vegas-soundtracket. Så får man lyst til at drikke sig selv helt ned.

Jonas: – Jeg ved det ikke rigtigt; det er lang tid siden, jeg har været ked af det. Jeg spiller bare selv noget på klaver.

Emil:  – Hvis ens kæreste har bollet udenom, så skal man høre sangen Hævn med Suspekt.  

Er Selvmord en engangsforestilling eller?
Liam: – Som udgangspunkt er Selvmord bare denne ene gang med albummet og et par koncerter.

Emil: – Det er svært at overskue mere end et år ad gangen. Så næste år må vi finde ud af, hvad vi gør fremover. Vi har jo altid lavet musik sammen, så man kunne måske godt forestille sig, at vi laver mere sammen, men jeg ved ikke under hvilket navn eller i hvilken sammenhæng.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA