x

John Mayer: Hang til ostekage

John Mayer: Hang til ostekage

GAFFA.dk sætter John Mayer stævne i lobbyen på hotel Kong Frederik i hjertet af København. Det er en varm forårsdag, og der bliver drukket vand for at slukke tørsten. Den amerikanske middle-of-the roadmusiker sidder i en blød lædersofa med blottede tatooarme. Han virker forholdsvis afslappet og fokuseret, noget han er kendt for ikke altid at være.

Hvordan har du håndteret den massive succes siden din debut for tre år siden?
– Jeg synes ikke, jeg har fået mere succes, end jeg har kunnet tackle. Jeg ved, at der er mange, der oplever det sådan, men for mit eget vedkommende har det været en tilpas mængde. En del af det her med at være et intelligent menneske handler om at være tilfreds med det man får og ikke konstant søge mere. Meget af opmærksomheden er fokuseret omkring mit arbejde, hvilket er det, jeg ønsker at være kendt for.

Har det været et pres at skulle lave Heavier Things efter debuten, der blev en megasucces?
– Ikke på det kommercielle plan, mere på det kunstneriske. Udfordringen har ligget i at lave en efterfølger, der rummer de elementer, som folk nød på den første. Jeg har gennemgået mange forandringer rent personligt og kunstnerisk, siden jeg debuterede, hvilket er fedt, men i kølvandet herpå har spørgsmålet til mig selv lydt på, hvordan jeg fletter disse forandringer ind i min musik, så folk kan identificere sig med dem og tage dem til sig.

Hvordan har du udviklet dig personligt fra den første til den anden udgivelse?
– Jeg er kørt ned i tempo. Hvis du havde mødt mig, da jeg skrev Room For Squares ville jeg have irriteret dig, jeg vil nok stadig kunne pisse dig af den dag i dag, men ikke i samme omfang.
På hvilken måde?
– Tale for meget, flakse med blikket, være for speedy og adspredt, men jeg synes som sagt, jeg er blevet mere afslappet, hvilket også skinner igennem på Heavier Things. Det er superfedt, fordi det betyder, at flere følelser får lov til at komme ud på pladen. Det er en mere groove-orienteret og laid back skive. Numrene åber mere op, f.eks. kan jeg spille en sang som Clarity hver aften, fordi jeg finder så mange nye måder at fyre den af på. Jeg føler mig generelt mere bevidst og klar i hovedet i dag.

Du har haft Jack Joseph Puig som producer på den nye plade. Hvordan har han været at arbejde sammen med?
– Jack er en fantastisk supercomputer, nogen gange er det cool at være omkring ham, andre gange ikke, fordi man let føler sig dum i forhold til ham. Han er topintelligent, men også en meget hjertelig fætter. Han bruger oceaner af tid på at finde ud af, hvad pladens slutresultat skal være, hvilket er fantastisk og noget en producer bør gøre. Som producer bør man konsekvent visualisere det lille billede og det store billede, og se på, hvordan de relaterer sig til hinanden. Det gør han altid. Jo han udfordrer mig meget, og jeg elsker at blive udfordret.

Hvad handler sangen ”Bigger Than My Body” om?
– Den handler om en følelse, som jeg får meget – en følelse af, at folk ser mig som mindre, end jeg er. Der er mere i mig, men de kan ikke se det, det er usynligt for dem. ”Bigger Than My Body” er et nummer, som afspejler det her med, at man gerne vil ses som et helt menneske af krop og ånd. Den forsøger at få denne problematik frem i lyset.

Er der et spirituelt element i sangen?
– Det er der, ja. De fleste af os er spirituelle på et eller andet plan, for mit vedkommende er der tale om en musikalsk spiritualitet, der også viser sig i ”Bigger Than My Body” Denne her længsel efter at forlade kroppen og stige til vejrs, flyve op. Kroppen er for mig en fysisk manifestation og en synlig begrænsning. Hvis folk kunne se, alt hvad jeg rummer, ville jeg være 10 meter høj, hvis du forstår hvad jeg mener. Jo, jeg er afgjort spirituelt anlagt.

Samtalen afbrydes, da en høj tjener tropper op med et fad bestående af sodavand og fyldte chokolader, som han stiller foran os. ”Oh my god. Not bad”, udbryder John begejstret og kaster sig over et stykke chokolade. Der bliver gumlet og lidt udefinerbar stilhed hersker.
All right then, let's get grounded. Hvad er din yndlingsdesert?
– Ostekage, svarer John uden tøven. Jeg elsker mange former for tærter, men særligt ostekage. Den er så lækker cheasy, dog uden at være for meget.

Hvilket kluns kan du bedst li' at optræde i?
Jeg føler mig bedst tilpas i jeans, T-shirt og jakke. Jeg anser jakken for at være en sikkerhedsbeklædning, der beskytter mig, når jeg føler mig utryg. Når jeg smider den fra mig på scenen, betyder det, at jeg har det rigtig godt og føler mig hjemme deroppe.

Hvor har du haft din bedste koncertoplevelse?
Det må være til Grammy-showet i år, et strålende øjeblik, siger jeg dig. Showet blev transmitteret på tv, og mange fik mulighed for at se mig for første gang. Jeg havde det fedt med at optræde den aften, følte virkelig, at jeg havde publikum hos mig.

Den 26-årige charmør ser helt rørt ud og overbeviser GAFFAs udsendte om, at han er et yderst følsomt menneske.
Sysler du med et tredje album?
– Ja det gør jeg. Det cirkulerer i mit hoved lige nu, det er det fede ved at lave en plade, du kan lave den hvor som helst og når som helst.

Hvad sker der i dit hoved lige nu?
Jeg brygger på en lille sang, noget suser gennem systemet, mange intense følelser kommer op, så det er inspirerende. Men det her bliver en hel ny plade, selvfølgelig i samme pop/rock-singer-songwriter-tradition, men jeg har gennemgået nogle heftige forandringer siden sidste album, så det vil den næste plade også illustrere.

Glæder du dig til at optræde for et dansk publikum i morgen aften?
– Ja, I er mine venner, nu har jeg spillet her fem gange før. Jeg anser dem, der tropper op til koncerterne for at være mine virkelige venner, fordi jeg har på fornemmelsen, at der ikke er så mange, der kender mig herovre. Men jeg har haft mange fede oplevelser med danske fans. Den sidste koncert i februar var fantastisk.

Du er i flere sammenhænge blevet sammenlignet med Sting. Er han et ideal?
– Sting er en stor inspiration, hans musik er tidløs, lige så god i dag, som for 10 år siden, Jeg er virkelig ked af, at han er blevet syg, for jeg ville gerne have fyret det show af med ham i aften.

Mere info om John Mayer


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA