x

Den Gale Pen møder Anders Lasssen

Den Gale Pen møder Anders Lasssen

Hej Anders. Så er du altså blevet direktør for Koda. Tillykke, men kunne du ikke lige så godt være formand for et plejehjem af reaktionære oldinge?
 
– Oldinge? Det er ikke mit indtryk. Jeg tror sådan set, at gennemsnitsalderen er den samme som i GAFFA. Men du hentyder måske mere til Kodas opførsel end til alderen?
 
Som jeg er informeret, så nægter Koda nærmest stadig, at internettet er opfundet?
 
– Som jeg er informeret, så har Koda lavet nogle aftaler, som er banebrydende i Europa – for eksempel TDC-aftalen og aftalen med Telenor om Wimp. Så nej, internettet er en gave til musikken, det er kommet for at blive, og vi vil meget gerne medvirke til at få musikken ud der også. Der skal bare være en rimelig betaling for det.
 
Koda sætter konstant en kæp i hjulet på gode, lovlige musiktjenester som for eksempel Spotify og TDC Play. Hvad fanden bilder I jer egentlig ind?
 
– Altså ... vi har jo netop lavet flere internet-aftaler allerede, og der er flere på vej. Men vi er altså to parter, der skal være enige, for at det kan blive til noget. Det er Spotifys beslutning, hvis de vil forære musik til deres kunder, men betyder ikke, at vores medlemmer skal betale for, at de har en gratis-model. Hvis Spotify ville lancere en betalingstjeneste herhjemme, så kunne de få en aftale i morgen.
 
Andre lande kan ellers godt finde ud af at have musiktjenester på nettet. Men der er gået skotsk gnier i den på jeres kontor, eller hvad?
 
– Ja, jeg har faktisk købt en kilt til de festlige lejligheder. Jeg er nemlig typen, der synes, at man skal have penge for det, man laver – hvis det altså er godt nok til at forlange penge for. Og Kodas medlemmer laver noget rigtig god musik, så naturligvis skal de have penge for den. Men jeg er jo bare sådan en gammeldags type, der ikke har fattet den "nye økonomi"...
 
Altså, hvis jeg har mine varer i flere butikker, så sælger jeg mere, end hvis det kun står hos den lokale købmand, men matematik er tilsyneladende ikke jeres stærke side?
 
– Nu ved jeg ikke, hvor du har lært matematik, men min gamle regnebog sagde, at man ikke tjener penge, hvis man forærer tingene væk. Vi er meget glade for internettets muligheder, men mindre glade for pirater og folk, der vil have tingene gratis og bliver tøsefornærmede, hvis de ikke kan få det.
 
Tror I ikke, at forbrugerne er ved at være lidt trætte af jeres forstokkede ævl. Kom nu ind i nutiden, Morten Korch og co?
 
– De forbrugere, jeg kender, er glade for for eksempel TDC Play, Wimp og Itunes, hvor de i dag har adgang til masser af dansk musik. KODA er jo en fantastisk opfindelse, der både sikrer, at en masse kunstnere får betaling for deres musik, og at forbrugerne får adgang til den. På den måde er vi med til at holde hjulet i gang og sikre, at der skabes ny musik – til glæde for forbrugerne.
 
Ikke engang jeres venner i pladeselskabernes organisation, IFPI, gider jer mere på internetspørgsmålet. Så står det da slemt til, hva'?
 
– Vi har mange ting til fælles med IFPI, men vi er uenige på et vigtigt punkt: Vi synes, at kunstnerne fortjener en større del af kagen, nu hvor pladeselskabernes udgifter til produktion og distribution er betydelig mindre end før. Det håber vi at kunne overbevise dem om det rimelige i. Og så undrer det mig, at sympatien hos GAFFA åbenbart ligger på producenternes side og ikke hos de danske skabende kunstnere.
 
Hånden på hjertet, Anders. Ville I ikke bare helst have, at musik stadig blev spillet ved 78 omdrejninger på grammofonen?
 
– Bwahahha ... der er gang i "typecastingen" her, kan jeg høre. Jeg er vild med alle de teknologiske muligheder og glæder mig til at udnytte dem fuldt ud. Og hvis det eneste, der skal til, for at  Den Gale Pen bliver glad for Koda er, at vi får mere musik ud på nettet, så er jeg rigtig glad, for det er jo til at løse.
 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA