x

Vigsø - Pigen i ringen

Vigsø - Pigen i ringen

18. september 2010

Anna peger over på sin mandlige modstander. Med emnet "Klods-Hans" i tankerne lægger hun an til et nyt lyrisk angreb:

"Lad mig komme med en fortælling, lad os lave et eventyr – velkommen til den grimme kælling."

Amager Bio bruser af begejstring. En pige på 16 år er ved at give en ældre og mere rutineret rapper kamp til stregen.

Det er lørdag aften i september 2010, og selv om Anna Vigsø kun har freestyle-rappet i et år, har hun kvalificeret sig til Østfinalen i MC's Fight Night – delfinalen til det uofficielle Danmarksmesterskab i freestyle-rap. Ene pige mod en horde af mandlige gladiatorer. Hvor kvinder er kællinger, og mænd styrer showet.

Anna fjerner mikrofonen fra sin mund. Hun ser ud mod de 1.020 hiphopfans i salen. Det har været en tæt duel mellem Anna og modstanderen, som på scenen kalder sig Spasmager.
Dj'en, der har fyldt rummet med tunge hiphop-beats, løfter nålen og venter nu sammen med publikum og de to rappere på dommernes afgørelse. Det summer af forventning. Det er kun første runde, men vinderen går videre til denne Østfinales kvartfinaler og er næsten sikker på en plads i den store Fight Night-finale i K.B. Hallen en måned senere.

Anna og Spasmager ser på hinanden. De venter utålmodigt på, at kamplederen, den etablerede rapper UFO, får samlet dommernes stemmer sammen.

"Tillykke med kvartfinalen," hvisker Spasmager ind i Annas øre og giver hende et kram.

"Arh slap lige af", svarer hun og træder et skridt tilbage. Hun kigger skeptisk på sin modstander, som åbenbart har givet op på forhånd.

UFO stiller sig mellem dem. Som en boksedommer tager han dem begge i hånden, mens han ser stift ud mod publikum. Det er umuligt at aflæse dommen i hans pokerfjæs.

Det snurrer i maven på Anna. Frem mod duellen mod Spasmager gik hun hvileløst rundt i cirkler bag scenen, og hendes hænder rystede så meget, at folk kommenterede det.
Synet af de mange rapfans i Amager Bio gjorde hende distræt og usikker. Samme spørgsmål gik igen og igen i hendes tanker. Hvordan skulle hun kunne underholde alle de mennesker?
Nu venter hun på afgørelsen. Venter på at høre de få ord, der afgør, om hun får den vigtige plads i kvartfinalen.

UFO løfter hovedet.

"Vinder af ottendedelsfinalen og videre til kvartfinalen er… VIGSØ!"

UFO hiver Annas arm i vejret. Hun har vundet. Hun er videre.

Men noget er galt. Publikums bifald forstummer. 1.020 kæber rammer Amager Bios gulv, og på et øjeblik omdannes klapsalverne til høje buh-råb, der gjalder rundt i lokalet. Spasmager lister ned fra scenen, mens Anna står alene tilbage badet i hiphoppernes angreb på dommernes beslutning.

De giver tydeligt deres holdning til kende: Det er okay, at hun stiller op, men hun hører ikke hjemme i finalen – hun er kun gået videre, fordi hun er en pige.

"Man buher, når ting er lort"

19. september 2010

Anna stirrer vantro ind i skærmen. Var hun virkelig så dårlig?

Det er søndag middag i Lyngby og Anna sidder foran computeren på sit værelse for at se, hvad der er skrevet på nettet om aftenens Østfinale. Hovedet værker, og hun har sprittusch i hele ansigtet fra en vild efterfest. Dommerne i Amager Bio havde placeret Anna blandt de otte bedste og dermed sendt hende til finalen i K.B. Hallen som den første pige i ti år.

Men ikke alle har skålet i sejrsbrus. Spasmager og hans venner har brugt natten på at angribe Anna og hendes sejr:

"Skide tøs. Kønsdiskrimination i ordets voldsomste forstand!"

"To af dommerne er åbenbart til små piger, som ikke fortjener at vinde deres battles."

"Han slagtede hende i de to sidste runder. Det er så fucking langt ude."

Kommentarerne slår hårdt. Ordene springer ud af skærmen og sår tvivl i Annas hoved:

"Går jeg kun videre til K.B. Hallen, fordi jeg er en pige? Kan jeg virkelig ikke freestyle? Skal jeg melde fra og lade en anden få pladsen?"

I Amager Bio var det kommet totalt bag på hende, at folk havde reageret så voldsomt efter hendes sejr over Spasmager. Selv da hun gik udenfor for at få frisk luft, fortsatte tilsviningerne:

"Du tabte den kamp 3-0."

"Jeg buhede ad dig."

Da Anna en time senere gik på scenen til sin næste battle, blev hun mødt med flere buh-råb, men denne gang var hun forberedt på modtagelsen. Hun greb mikrofonen og indledte sin rap med at sende sin egen verbale fuckfinger tilbage i fjæset på de buhende hiphopdrenge.
Kamplederen UFO havde endda bakket hende op:

"Begge rappere på den her scene har store nosser," sagde han bestemt og satte en stopper for de negative ytringer.

Selv om hun tabte kvartfinalen til den erfarne eksmester Kejser A, følte Anna, at hun havde sat sig i respekt ved at turde gå på scenen igen og trodse buh-råbene.

Men der er ikke meget respekt over de kommentarer, hun nu læser på nettet:

"Vigsø gik udelukkende videre, fordi hun er en pige, og det er godt for MC's Fight Nights image."

"Man buher, når ting er lort, Vigsø var lort."

"Det er at skide på ordet 'ligestilling' at lade hende gå videre, KUN fordi hun er en pige."

Selv om der også indlæg, der forsvarer Anna, bliver de hårde ord for meget, og i frustration skriver Anna på sin Facebook-profil:

"Tror, jeg ringer til dem og aflyser... gider ikke være med alligevel.."

En evig drengeklub

Anna er langtfra den første kvinde i det danske hiphopmiljø, der har mærket et ekstraordinært stort fokus på sit køn.

Fra begyndelsen i 1980'erne, hvor kulturen blev importeret fra USA, var det kun drenge, der legede med, når det handlede om breakdance, graffiti, dj'ing og rap. MC Einar, Rockers by Choice og alle de andre havde ikke meget at bekymre sig for fra de kvindelige modstykker.

I 1989 kom det første alvorlige forsøg på et kvindeligt gennembrud i form af Josefine "Jo-C-Fine" Hjejle. På sit første singleudspil krævede hun "Respekt", men den kom aldrig. Ikke engang fra hendes eget pladeselskab, som ville have den 18-årige pige til at optræde kun iført BH på pladeomslaget. Året efter opgav hun rappen.

Op gennem 90'erne gjorde en håndfuld piger forsøget med rap, men de fleste nåede frem til samme konklusion: Det var ikke besværet værd at tage kampen op mod den mandsdominerede hiphopverden, hvor kvinder enten var sexsymboler eller blev mødt med korslagte arme og skeptiske blikke.

Én kvinde havde dog held med at slå væggene ned i det nye årtusinde: Natasja. Efter at have nydt stor respekt i undergrunden i 90'erne slog hun i 2005 bredt igennem med en gæsteoptræden på Bikstok Røgsystems hit "Cigar". En lovende karriere ventede forude, men lige som hun skulle til at udgive sit andet album i 2007, døde hun i en bilulykke. Siden har ingen for alvor gjort krav på den tomme trone som dronningen af dansk hiphop.

En pige banker på

19. september 2009

En lørdag eftermiddag i september 2009 står Anna for allerførste gang foran et publikum for at freestyle-rappe. Hun er nervøs og genert. Så meget, at man kan se det på hende. Hænderne ryster, og blikket er mest rettet mod gulvbrædderne.

Hun har kun få måneders erfaring, og den består udelukkende af at øve med sin lillebror Peter hjemme på værelset i Lyngby. Alligevel er den 15-årige pige i dag stillet op til den indledende kvalifikation til MC's Fight Night, og hun har nu to minutter til at overbevise dommerne om at sende hende videre til aftenens Østfinale.

Hun ved ikke, hvor hun skal kigge hen i den halvtomme Amager Bio. I kvalifikationen er der ingen modstander, så der er ingen på scenen, Anna kan koncentrere sig om. På gulvet foran står der til gengæld 20 ellevilde hiphopdrenge, der højst usædvanligt kaster anerkendende håndtegn mod Anna – til trods for, at hun er deres konkurrent.

Hun er den første kvindelige freestyler, de nogensinde har set, og de forsøger at støtte hende med begejstrede tilråb, selv om der er langt imellem de gode rim. Anna har trukket det utaknemmelige emne "Svennebanan" (titlen på en svensk rapsang, red.), og hun famler hjælpeløst efter kreative indfald.

"Jeg er ligesom Svennebanan, fordi jeg ender på hitlisten," får hun fremstammet som den bedste punchline, og hendes nystiftede heppekor reagerer med et enormt bifald.

Den overvældende støtte er ikke nok. Anna er langt fra de 16 bedste, og hun bliver sorteret fra. Men til trods for, at hun må forlade Amager Bio uden en billet videre i konkurrencen, er det alligevel en lettet og lidt stolt Anna, der tager hjem. Hun har vist sit ansigt og sine evner uden at falde helt igennem.

Efter sin optræden bliver hun kontaktet af en anden rapper, som roser hendes rap og spørger, om hun vil med til flere konkurrencer.

Anna takker ja, og få dage efter ringer han med den første konkrete invitation til en freestyle-aften. Vigsøs rapkarriere var født.

Ind i varmen

Da Anna kom til verden 30. oktober 1993 hed adressen Nyboder i indre København, men efter få måneder flyttede familien til mere børnevenlige rammer i forstaden Taastrup. Flere børn og en skilsmisse kom til, og de blev ikke boende længe ét sted ad gangen. I 2006 havde den 13-årige Anna flyttet hus otte gange. Senest til en anden forstad, Lyngby, hvor hun i dag bor med sin mor, papfar og fem hel-, halv- og papsøskende.

Med flytningerne fulgte også skoleskift. Fire gange i løbet af folkeskolens ti år måtte Anna finde sig til rette i en ny klasse og en ny vennekreds.

De mange skift var hårde for Anna, men de lærte hende samtidig at falde hurtigt til i nye omgivelser og skabe nye kontakter. Netop de evner gjorde hun flittigt brug af, da hun i månederne efter den mislykkede Fight Night-kvalifikation i 2009 begyndte at dukke op til freestyle-arrangementer i København.

Det hjalp måske også, at hun var den eneste rappende pige, men i hvert fald gik der ikke lang tid, før Anna blev en integreret del af en klike af københavnske og nordsjællandske freestylere – "en af drengene".

Hun glemte dog ikke sin kvindelige side af den grund. Hun klædte sig ikke i hættetrøje og hængerøv, men fastholdt sin tøjstil med enkelt, feminint tøj. Det gjaldt især på scenen, hvor hun synes, det var meget mere ydmygende for modstanderne, hvis de tabte til en piget pige.
I starten var der rynkede øjenbryn på hjemmefronten over, at Anna hang ud med de mange år ældre rappere og ofte var i København til langt ud på natten, men det lykkedes hende at overbevise forældrene om, at vennerne var til at stole på.

Rap vandt gradvist over skolen i kampen om Annas opmærksomhed. Hun var begyndt på Nærum Gymnasium i efteråret, men til jul droppede hun ud efter en støt stigning i fraværsprocenten.

I rappen var der dog ingen kvaler. Hun var altid med, når den stod på konkurrencer, byture eller bare hyggelige øveaftener. Til de månedlige freestyle-arrangementer gik det bedre og bedre for Anna. Hendes teknik blev skarpere, og hun blev hurtigere til at sætte rimene sammen i hovedet. Og der skete også en anden vigtig udvikling. Hvor hun i starten blev introduceret som "Vigsø, den kvindelige rapper", blev det gradvist bare til "Vigsø".

Mediestorm

15. oktober 2010

"Du ser totalt dum ud i avisen!" Anna lægger på og ser hovedrystende på sin telefon. Det er ikke den første negative hilsen, hun har fået i løbet af ugen.

Det er fredag. Dagen før hun skal ind foran flere tusind vilde hiphopfans i K.B. Hallen.
Siden de første tilsvininger på nettet efter Amager Bio har Anna flere gange overvejet at melde afbud, men vennerne har stået i kø for at opmuntre, og nu har hun besluttet sig for at tage kampen op.

Samtidig er aviserne gået i gang med at lave optakt til MC's Fight Night, og de vil alle sammen tale med den nye pige i dansk rap. Onsdag var Anna på forsiden af gratisavisen Urban, i dag er hun i Berlingske Tidende med både rim og stort billede, og for et par timer siden sad hun og blev interviewet direkte i morgen-tv.

Anna kan næsten ikke følge med. Hun sidder i klasseværelset i sin nye 1.g-klasse på Virum Gymnasium og ser genudsendelsen af hendes optræden i Go' Morgen Danmark. Senere i dag skal hun ind og besøge en tøjbutik, som vil sponsorere hendes tøj i finalen, og bagefter skal hun ind i DR Byen og interviewes til P3.

Hun er ved at blive sindssyg over at hele tiden skulle svare på de samme spørgsmål. Hele tiden være pigen, som stiller op mod drengene. Det er det eneste, folk kan tale med hende om. "Hvor nervøs er du, Anna?" "Hvordan tror du det går i morgen, Anna?" "Glæder du dig, Anna?"
Rektor banker på. Han vil også tale med 'skolens lille tv-stjerne'. "Du skal da optræde til morgensamling, Anna."

I nætterne op til drømmer Anna flere gange om MC's Fight Night. Hun ser K.B. Hallen for sig, et moderne Colosseum med freestyle-rapperne i en boksering i midten. De er krigere, duellerende på ord. Den hurtigste hjerne med de skarpeste rim vinder hæder og ære. Taberen må forsvinde ud af ringen i skam.

Anna stresser over de mange skulderklap. Hun ved, hun vil tabe den første kamp, for hun skal møde Johnni G. Han vandt Vestfinalen og er storfavorit til at vinde det hele, så Anna kan ikke se, hvordan hun skal slippe levende fra duellen.

Anna er debutant, og debutanter bliver altid ædt levende.

Finaledag

16. oktober 2010

Anna står lige ved indgangen til scenen og venter med lillebror Peter og vennerne Dodo og Stina. Der er få minutter til, at hun skal ind foran 2.985 feststemte hiphoppere i K.B. Hallen. Få minutter til at hun skal slagtes verbalt af Johnni G.

Inde i ringen er kampens første duel i gang, og publikum har så småt fundet plads blandt stolerækkerne. Anna forsøger at samle tankerne. Bare hun nu ikke falder på trappen. Det var godt, hun ikke tog stiletter på.

Turen fra Lyngby forløb i stilhed. Anna sad i egne tanker og kiggede ud af vinduet. Hun var kommet alt for sent i seng. Om aftenen var hun taget til en ven for at øve, men der var fest i lejligheden, så hun havde svært ved at koncentrere sig. Da hun ville hjem igen, var der kaos på buslinjerne, og hun var først fremme kl. 2.

Nu er hun få skridt fra rampelyset. Få skridt fra kulminationen på ét års kamp for at blive accepteret som freestyle-rapper.

"Ser jeg godt ud?"

Anna smiler til Dodo. Hun står og tripper i det lille baglokale.

I salen udråber kampleder UFO vinderen af den første duel.

"MC Ollie!"

Publikum svarer straks tilbage. Buh-råb overdøver den gode stemning, og Stina ser bekymret over mod sin veninde og tænker tilbage på reaktionen i Amager Bio. Anna smiler upåvirket.
Hun tjekker sit tøj en sidste gang. Backstage stod hendes påklædte stil i skarp kontrast til Ekstra Bladets næsten nøgne nummerpiger. De gik rundt med bar hud i overflod, klar til at underholde mellem kampene, mens Anna sad i en tætsiddende armygrøn jakke uden dyb udskæring. Tøjet skulle være stilet.

Hendes mave er tom. Der havde været mad til deltagerne, men selv om hun havde forsøgt at klemme noget ned, fik hun mest lyst til at kaste det op igen.

Nu er det bare at kaste sig ud i det. To sekunder til klimaks.

I ringen beder UFO om publikums opmærksomhed.

"I det røde hjørne har vi noget så enestående som en kvindelig rapper her i MC's Fight Night. Giv den op for ... VIGSØ!"


Efterskrift


Publikum tog varmt imod aftenens eneste debutant med et enormt brøl, da Anna gik ned til ringen. Hun tabte dog, som ventet, til favoritten Johnni G. Hvad hun til gengæld ikke havde forudset, var de efterfølgende reaktioner. Facebook flød over med fanbreve, og hun blev allerede dagen efter tilbudt at komme ud og optræde til en pæn løn. Annas karriere som freestyle-rapper er først lige begyndt, og nu er hun klar til at sætte sig større mål. Hvem ved, hvad der sker i K.B. Hallen i 2011?Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA