Nyhed

Nøx blev træt af at lege kultursnob: "Jeg vil rappe om det grimme og upolerede"

GAFFA.dk – alt om musik

Nøx har brugt lang tid på at finde ind til kernen af sin musik. Hun er gået fra at være kultursnob til at se sin undergrundshiphopbaggrund – med alkohol, stoffer og skimmelsvamp i væggene – i øjnene. Hun er lige nu aktuel med sin anden single "Kanin". 

Helt grundlæggende handler det om at være grim og upoleret. At træde frem og sige “Hej, her er jeg sgu, og jeg er kommet for at blive”.


Det er sådan Anna Vigsoe, der går under kunstnernavnet Nøx, beskriver sin musik. Hun er aktuel med sin anden single “Kanin”.

– Tidligere har jeg dyrket meget finkultur og læst klassisk litteratur. Jeg var vel egentlig ret kultursnobbet, fordi jeg havde en idé om, at det var den slags ting, jeg skulle overføre til min musik. Men det var sgu ret problematisk, for det er jo slet ikke mig. Jeg kommer fra et hiphopundergrundsmiljø med alkohol, stoffer og skimmelsvamp i væggene. Et upoleret miljø, der også skal have en plads i musikken.

Nøx er rapper. En 26-årig rapper, der nægter at pynte på virkeligheden, og som rapper om det, der er råt og snavset. Det gør hun i håbet om at appellere til andres gåpåmod og folks evne til at give lidt slip på idéen om det perfekte liv. For det er en åbenbaring, hun ud af en identitetskrise selv har fået.

– Jeg har brugt mange år på en identitetssøgen, hvor jeg har haft svært ved at acceptere, hvem jeg selv er. Det vil jeg gerne bidrage til, at andre kan lade sig inspirere af. Det er vigtigt for mig at fortælle unge mennesker såvel som ældre, at jeg ikke tror, at ens identitetssøgning nogensinde slutter. Og derfor er det alfa og omega at kunne give lidt slip nogle gange, og huske at owne sig selv for den, man er lige nu.

Kvinders manglende orgasmer i fokus  

Den nye single “Kanin”, der udkom i sidste uge, og som i dag har fået selskab af en tilhørende video, har en soleklar tematik som udgangspunkt: Kvinders manglende orgasmer. "Kanin" bliver altså symbol på den velkendte kanin-dildo, man i populærkulturen måske første gang stiftede bekendtskab med i HBO-serien Sex and the City. I musikvideoen er dildoen manifesteret som en levende lyserød kanin, der hopper rundt i en lejlighed og prøver at slå hovedpersonens Tinder-dates ihjel.

– I “Kanin” har det været vigtigt for mig at sætte fokus på at myten om, at kvinder får "Hollywood-orgasmer", som vi ser i film, ikke holder. Vi lever i en tid, hvor kvinder er under lup, så jeg synes, at det var et ret stærkt nummer at udkomme med nu. En vigtig problematik med et lidt skørt og sarkastisk take.

At Nøx har haft et behov for at gøre sin musik grim og upoleret ses i “Kanin”. En stærk attitude dominerer lydsiden, og sproget er direkte. Samtidig er nummeret produceret meget nutidigt og tungt, alt imens Nøx formår at lege med flow og stemme-niveauer. 

– Det er ret vigtigt for mig at understrege, at “Kanin” ikke er en løftet pegefinger til mænd, men blot en venlig påmindelse om, at kvinder altså ikke får orgasmer så nemt, som vi ser det i film. Men mest af alt håber jeg bare, at min musik også kan give folk lyst til at slippe hæmningerne og danse.”

ANNONCE