x

Amy Winehouse 2004 – Selvbevidst ung sangerinde

Amy Winehouse 2004 – Selvbevidst ung sangerinde

Stemmen er spundet af samme rå silketråde som bl.a. Lauryn Hills og Erykah Badus, men tag ikke fejl, engelske Amy Winehouse er langt fra stereotypen på en soul-sangerinde. Hun bander som en havnearbejder, ryger hash dagligt og siger sin mening ligeud – senest har hun svinet diverse popstjerner inklusive Britney og Madonna til i et interview.

Men på trods af bodegamanerer og bitch-attituder har den kun 20-årige Winehouse begået et af årets mest bemærkelsesværdige debutalbum. Hun er allerede en stor stjerne i hjemlandet, hvor musikbladet NME har spået hende en stor fremtid. Indtil videre er hun gået folk som Coldplay og David Gray i bedene og har vundet en Ivor Novello Award for sin sangskrivning, og hun var blandt dette års nominerede til den prestigefulde Mercury Music Prize.

Amy Winehouses' stemme leder tankerne hen på tilrøgede New Orleans-jazzklubber, og den musikalske arv fra jazzdivaer som Minnie Riperton, Sarah Vaughan og Dinah Washington fornægter sig ikke. Men den mere kantede tilgang til musikken har hun fra hiphoppen.

– Jeg lytter til al slags musik – bare det har soul. Jeg startede med at synge, efter at jeg havde lyttet til plader fra Sarah Vaughan og Dinah Washington – fantastiske sangerinder, som alle kunne lære meget af. Men jeg tror, at "conscious hiphop" er den nye form for jazz. Folk som Common og The Roots tager elementer fra jazzen og bruger dem på en ny måde.

 

Usædvanlig selvbevidsthed
En ting, der kendetegner Amy Winehouses' musik, er den hudløse ærlighed og en, for hendes alder, usædvanlig selvbevidsthed.

– Der er ikke ret mange mennesker på min alder, der ved, hvad de vil med deres liv. Men jeg ved, hvad jeg vil, og hvad jeg helt sikkert ikke har tid til. Jeg gider f.eks. ikke alle mulige spil, når det drejer sig om mænd. Nogle gange gider jeg faktisk slet ikke mænd, fortæller Amy og griner højt.

Lige præcis mændene er et gennemgående tema i Amys tekster. På trods af sin unge alder er frk. Winehouse nemlig en erfaren dame, der ved, hvad hun vil, når det drejer sig om det modsatte køn. Teksterne på debutalbummet Frank er en slags nekrolog over et kærlighedsforhold, og Amy lægger på intet tidspunkt fingrene imellem. Heller ikke i sine interview – hun har bl.a. udtalt til det engelske musikblad Q, at "der er mænd, jeg hellere ville bolle med i to timer end tale med i to minutter."

– Nogle gange tænker jeg, at jeg burde pakke tingene pænere ind. Men jeg kan ikke gå og tage hensyn til, hvad folk tænker om mig. Jeg er, som jeg er, og så må folk for min skyld gerne synes, hvad fuck de vil om mig. 

 

Det hele skal ud

Du er meget ærlig i dine tekster. Synes du nogensinde, det kan blive for personligt?

– Det er vigtigt for mig at være ærlig. Jeg kunne ikke synge om noget, som jeg ikke føler. Det kan godt være, at folk kender til intime detaljer fra mit sidste forhold, men jeg havde brug for at skrive det hele ned, for at få det ud af mit hoved. Så jeg synes ikke, det bliver for personligt. Jeg tror ikke, der er noget, som jeg ikke kunne skrive en sang om. Det er det smukke ved musik; man kan sige stort set, hvad man vil, hvis man laver det på en sødladen måde, så vil ingen virkelig vide, hvad man taler om.

Amy Winehouse er af flere musikblade blevet sammenlignet med andre engelske jazz-håb som Katie Melua og Jamie Cullum. En sammenligning, hun ikke er videre begejstret for. Amy har flere gange kritiseret både Cullum og Melua for ikke at skrive deres sange selv. Så er hun mere inspireret af Englands spirende hiphopscene. 

– Der er mange spændende artister på urban-scenen, f.eks. Ty (engelsk rapper, red.). Jeg glæder mig også til at checke Estelles (engelsk pigerapper, red.) album ud. Hun er wicked, og jeg ville elske at lave noget med hende. Fremtiden ser lys ud for Amy, der bl.a. blev nomineret til to engelske MOBO-awards (Music Of Black Origin, red.), bl.a. i kategorien "Best Jazz Act", hvor Jamie Cullum dog vandt. Her på GAFFA ville vi nu klart sætte pengene på Winehouse, hvis de to mødtes i en boksering.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA