x

Beth Hart: Skanderborg-darling er tilbage

Beth Hart: Skanderborg-darling er tilbage

Er der to, der står sammen, er det Beth Hart og Danmarks Smukkeste Festival. Den amerikanske sangerinde, sangskriver og pianist har gæstet Bøgeskoven i 2004, 2005, 2006, 2007 og 2009, og i år var hun så tilbage. Denne gang foran et ganske stort publikum på den næststørste scene, RytmeHans, og med sit faste band alias guitarist Jon Nichols, bassist Tom Lilly og trommeslager Todd Wolf.

Før koncerten fangede GAFFA Beth Hart backstage for at høre lidt om hendes forhold til festivalen i Skanderborg og hendes kommende album med bluesguitaristen Joe Bonamassa.

Du spillede første gang på Smukfest i 2004. Kan du huske den koncert?

– Ja, det kan jeg bestemt. Det var den samme sommer, mit album "Leave The Light On" var kommet ud i Danmark. Teltet var helt fyldt, og folk sang med på numrene. Jeg var fuldstændig overvældet og helt udmattet bagefter. Året efter spillede jeg så på den store scene, og det var også en stor oplevelse, men koncerter er ofte mere intense, når de finder sted i et telt, så derfor var det fint, da jeg i 2006 var tilbage og spille i et telt. I 2007 spillede jeg så igen på den store scene, som erstatning for Amy Winehouse. Publikum var fantastiske. Det var en af mine bedste koncerter nogensinde, og det var så overvældende, at jeg græd bagefter.

Nu har du spillet på en del festivaler i Danmark gennem årene. Hvordan vil du karakterisere Skanderborg i forhold til de andre?

– Det er en fantastisk festival, og der er så smukt her. Den lever helt klart op til betegnelsen Danmarks Smukkeste Festival.

Har skræmt amerikanerne væk

Du har fået stor succes i Danmark og i Holland og har også et vist publikum i andre europæiske lande, men din karriere i USA er gået lidt i stå, siden du hittede derovre i slutningen af 90'erne. Hvad gik der galt?

– Jeg tror, det skyldes, at jeg har skræmt så mange folk i den amerikanske musikbranche med min opførsel dengang i 90'erne. Dengang var jeg på sprut og stoffer og var utilregnelig, og der er sikkert mange, der er blevet godt trætte af mig. Jeg har også været helt flov over at skulle forsøge at give koncerter og udgive plader i USA igen.

Men nu er du ædru og stoffri, så er du ikke klar til det igen?

– Jo, måske, og guderne skal da vide, at jeg har forsøgt at få en amerikansk pladekontrakt igen, men lige for tiden har jeg altså ikke nogen. Jeg har overvejet at udgive musik på eget selskab, men så er der så mange forretningsmæssige ting, man skal tage stilling til, og det ved jeg ikke helt, om jeg orker. Men jeg giver da enkeltstående koncerter rundt om i USA. Vi plejer at give nogle spredte koncerter for at varme op til vores turnéer i Europa. Men der er sket meget med musikbranchen i de sidste ti år, og det er stadig meget et spørgsmål om held at få succes. Det vigtigste er dog, at man tror på sig selv. Der har dog været en stor udvikling inden for viral markedsføring og sociale netværk. På den måde kan jeg holde kontakt med fans over hele verden, og selvom mine plader kun er udgivet i visse europæiske lande, kan fans sagtens finde ud af at købe musikken over nettet, uanset hvor i verden de bor.

Savner du den tid, da du havde succes i USA?

– Både ja og nej. Det er selvfølgelig fedt at rejse rundt og give koncert rundt i hele verden, men jeg havde store problemer med alkohol og stoffer dengang og følte mig meget usikker, og det savner jeg i hvert fald ikke.

Har du tænkt på at flytte permanent til Europa, nu hvor du har så meget succes her i forhold til hjemme i USA?

– Nej, jeg er trods alt for meget et barn af Los Angeles, og jeg har stadig meget familie og mange venner i byen. Så jeg bliver boende dér.

Coverplade med Joe Bonamassa

Du udgiver et nyt album 26. september, "Don't Explain", hvor du har indspillet coverversioner af soul- og bluesklassikere sammen med guitaristen Joe Bonamassa. Kan du fortælle lidt mere om den udgivelse?

– Ja, Joe og jeg har mødt hinanden nogle gange, hvor vore veje har krydset, og vi er blevet gode venner. En dag ringede han så til mig fra Grækenland, hvor han var ved at indspille sit album "Dust Bowl". Han sagde, at han lige havde hørt genudgivelsen af Rolling Stones' livealbum "Get Yer Ya-Ya's Out", hvor deres opvarmingsbands var inkluderet, og da han havde hørt Ike & Tina Turner, havde han straks tænkt på mig. Og så ville han høre, om jeg ville synge med på en plade, han ville indspille med covernumre af soul- og bluesklassikere. Jeg sagde straks ja tak, men troede faktisk, jeg kun skulle synge kor, men det viste sig, at han ville have mig til at synge leadvokaler, og det var jeg meget beæret over. De kunstnere, han havde tænkt sig, at jeg skulle jo fortolke, var jo nogle af mine største idoler, såsom Etta James, Bilile Holiday og Aretha Franklin.

– Vi begyndte så at komme på idéer til sange, vi skulle indspille, og endte så med ti, som vi indspillede i Los Angeles i januar over to weekender, med Joes band og med Kevin Shirley – som også har produceret for Led Zeppelin – som producer. Vi er begge to meget på turné, så vi havde ikke mere tid, men det gjorde heller ikke noget, for det gjorde indspilningerne meget intense. Vi havde det fantastisk sammen, og vi har også besluttet os for, at der skal komme en toer.

Du har blandt andet fortolket Tom Waits' "Chocolate Jesus". En humoristisk sang om at være afhængig af chokolade. Den stikker lidt ud blandt alle de alvorlige sange om følelser såsom Billie Holidays "Don't Explain" og Etta James' "I'd Rather Go Blind"?

– Ja, men de alvorlige og dybfølte sange virker bedre, når de får en konstrast i form af en sang, som adskiller sig lidt fra mængden, så lytteren ikke får det helt dårligt af alle de følelser. Og så er det en skidegod sang, og vi har gjort den endnu mere ironisk ved at lave en rigtig sexet version af den.

Skal I så på turné sammen, du og Joe?

– Forhåbentlig. I første omgang tager jeg på tour med mit eget band, hvor vi fremfører numrene fra albummet, og Joe er så med de gange, det kan lade sig gøre rent logistisk, fordi han turnerer så meget. Men hvis pladen bliver en stor succes, så tager vi på tour sammen. Så det er bare med at købe den, griner Beth Hart.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA