x

Snake & Jet’s Amazing Bullit Band: Vi er blevet megagode

Snake & Jet’s Amazing Bullit Band: Vi er blevet megagode

Bag navnet "Snake & Jet's Amazing Bullit Band" gemmer der sig to pudsige gemytter: Thor Rasmussen og Thomas Frederiksen. Ved første øjekast fremstår de rolige og tilbagelænede. Det overrasker mig, når man tager deres frembrusende navn og hidtil anarkistiske farverige livestil i betragtning. Der skal ikke herske tvivl om, at de to herrer stadig har humor og energi, men med deres nye musik har de indtaget en mere tilbagelænet stil. Stilen matcher bedre det indtryk, jeg får af Thor og Thomas, som de sidder foran mig i øvelokalet på Frederiksberg. Et par tilbagelænede fyre, men med underspillet humor, kreative tanker og en overflod af indtryk, ideer og inspirationer, som spirer ude mellem linjer og ord. Snakken, som jeg på forhånd havde tænkt skulle handle om den nye plade og den forestående koncert på Spot, slår også smut forbi emner som kaotiske koncerter i Kina, lyserøde elastikker, musik i badebukser, billedsprog og centrifugemusik.  

Vi er jo ikke et kinesisk boyband

Det er ved at være længe siden, at vi sidst har hørt fra dem. Snake & Jet's. For tre år siden udgav de deres andet album "Peaceboat", men siden har det stået stille. Thomas forklarer, at de havde brug for en god gammeldags pause; "Vi ville prøve noget nyt. Derfor var det oplagt at holde en lille pause og få det på afstand, så man kunne finde ud af, hvad det nye skulle være. Vi havde spillet en masse koncerter, som endte med at blive lidt for kaotiske og tilfældige, så vi havde brug for at sunde os lidt og finde ud af, hvad vi ville." Thor følger op og forklarer, hvordan en tur til Kina fik indflydelse på deres beslutning.

"Det sluttede med, at vi spillede i Kina. Her var det endnu mere kaotisk, fordi det er et ret kaotisk land. Med en kaotisk spillestil, en kaotisk rejse og et kaotisk land, blev det hele bare lidt for kaotisk. Vi blev trætte af den form det havde fået." Den lille duo var blevet sat til at spille helt malplacerede koncerter på store festivaler med masser af mennesker, hvor de fleste meget hellere ville lytte til kinesiske boybands. "De synes jo ikke vi var særligt gode. De kunne jo meget bedre lide sådan nogle kinesiske boybands, som spillede sådan noget underligt pop/rock kopieret vestlig musik. Så der kom vi og spillede rigtig vestlig musik. De stod bare helt af."

De to drenge forklarer, at det har været rart at kunne lægge det hele fra sig i en tid. Med deres underspillede afslappede attitude husker de mig også på, at det faktisk heller ikke er så dramatisk, som det lyder. "Tre år i musikbranchen kan virke som en livstid, men i virkeligheden er det jo ingenting."

Sumpet, lummert og med meget mere bas

Men tre år er gået, og bandet har haft tid til at vælge, hvilke nye veje de skulle gå. Det har resulteret i et noget anderledes lydbillede. Men hvorfra kommer den her tilbagelænede, afslappede og imødekommende lyd? Hvis man spørger Thomas, kan en del af æren dedikeres en svensk hytte: "Det var der vi indspillede dele af pladen. Der var ekstremt lummert og varmt. Det har smittet af på lyden. Det har givet det sådan en sumpet, vamset lyd." Thor fortsætter: "Man kunne ikke gå udenfor fordi der var myg, så vi måtte blive indenfor. Vi var kun iført badebukser. Albummet er varmt. Fugtigt. Mindre kontrastfyldt og med meget mere bas." Thor siger, at de tidligere har undgået elbassen og i stedet har ladet basgangen blive spillet på keyboards, orgel, manipulerede lyde, gulvtam etc. Nu har de købt en bas og spiller på den. Den har, ligesom den varme hytte, en del af æren for den nye lyd.

Vi vil da gerne udvide folks bevidsthed

Mange snakker om, hvordan den psykedeliske 60'er/70'er-inspirerede rock har ramt den danske musikscene. Tag bare navne som Emma Acs, The Asteroids Galaxy Tour, det nye Baby Woodrose m.fl. Snake & Jet's kunne godt passe ind i den kategori, men for dem er "psych" enten et markat på plader i en pladebutik, eller et label folk sætter på musik, som de ikke forstår. Men ud over den gængse brug af begrebet, hvad forstår Snake & Jet's Amazing Bullit Band så ved betegnelsen "Psych"? Med et meget overraskende svar flyver det abrupt fra Thors mund: "Det er sundt". Han fortsætter lidt efter forklarende. "Man vil da gerne udvide folks bevidsthed en smule. Det er da ikke nogen dårlig ting. Man kan sige, at psykedelisk musik jo er fantasi. Det er noget som kan give en en alternativ oplevelse af alt muligt. Det er vel ligesom når man ser en film, og der er skøre spejlinger, og man zoomer ind og ud og viser et negativt billede af en giraf."

Thor forklarer at de derudover også har mange referencer til de tidlige 70'ere og deres progressive, psykedeliske stil. "Al vores musik er med en masse referencer. Det er sådan vi arbejder." Her nævner de overraskende også nyere navne som inspirationskilde. Blandt andre Deerhoof og Caribou. "Der er mange nye bands, som er psykedeliske og eksperimenterende. Den fælles paraply for de ting vi lytter til er, at de har en eller anden stoflighed. Det må ikke blive for mekanisk. Man skal kunne høre, at der er nogle som har spillet på nogle instrumenter, uden at det sådan er helt garage lo-fi-agtigt. Der skal være noget personlighed i det." Thor forklarer, hvordan de under indspilningerne går meget op i at finde den rigtige feeling mellem trommer og så enten bas eller guitar. "Det er både stoflighed, timing, rytme og klange, som skal spille sammen. Og så handler det naturligvis også om, hvordan man leverer det. Det skal være organisk".

En pulje med farver, billeder, ideer

Både Thor og Thomas har en fortid i visuelle brancher. Men er det noget de bruger i deres arbejde med musikken? De to drenge forklarer, hvordan de i forbindelse med den nye plade har lavet en kæmpe pulje med billeder, små animationsvideoer, sange og lyde. Herfra har de langsomt kunne bygge et univers op, hvoraf det nye album har kunne tage sin form. "Fremfor at starte med et helt blankt ark, så byggede vi ligesom noget op, som vi kunne tage udgangspunkt i. Har du eksempelvis en film, et billede af nogle blade, som falder ned i slow motion, så har du med det samme noget at reagere på musikalsk."

Thomas fortæller, at der i puljen var alle mulige abstrakte ting. Der var film med landskaber, som bevægede sig langsomt, uhyggelige elementer af science fiction, en masse spejle, farverige elastikker spændt op i tredimensionelle spindelvæv. Det er vigtigt for de to, at de har det sjovt, at de kan eksperimentere, og at der ikke nødvendigvis er noget mål med det de gør. Materialet har ligesom bare fået lov at vokse frem af sig selv. "På den måde blev det ikke så forceret. Vi lod det ligesom komme af sig selv."

Centrifugemusik og anti-victorianske tendenser

Det nye og tredje album fra Snake & Jet's hedder "Stuff That Rotates". Men hvorfor har de valgt at kalde det det? Thomas forklarer: "For at vende tilbage til den pulje af ting, så havde vi ligesom samlet lyde, referencer, visuelle ting. Det blev en stor centrifuge af ting, som vi har destilleret ned til en plade. Der er nogle centrale temaer i det, men det hele roterer ligesom rundt om sig selv. Vi kan godt lide, at det ikke er super konkret." Thor forklarer også, hvordan det handler om cirkulære mønstre. "Vi har ligesom spillet det samme igen og igen. Lade temaer gå i ring og lade tingene udvikle sig ud af det. Men sådan er det jo. Alt kører rundt. Vi kører rundt om solen. Jorden drejer rundt om sig selv. Vi er lavet af atomer, elektroner, som farer rundt, eller hvordan er det nu? kører de rundt? Eller står de bare og sitrer? Når de er nået det absolutte nulpunkt, så står de stille. Så handler det bare om at være." Begge kigger de på hinanden og griner.

Jeg er også blevet lidt nysgerrig for at vide, hvordan de er kommet frem til det bombastiske navn "Snake & Jet's Amazing Bullit Band." De to drenge kigger på hinanden og griner igen. Thor får æren af at fortælle historien. "Vi var jo kun to. Så vi synes selv, at vi lavede meget intensiv musik med en masse larm. Vi lød som om vi var 20 mand. Vi måtte jo så have et navn, som kunne hamle op med det cirkus. Vi fik en engelsk anmeldelse, som sagde at det var en anti-victoriansk tradition at vælge sådan et nyt verdens-spektakulært navn. Men de findes jo mange steder, og igen har navnet reference til eksempelvis navne som "Magical Mystery Tour" og "Captain Beefheart and His Magic Band". Det er den der Coney Island, 1980, smeltedigel af indtryk. Sådan et navn ville vi gerne have. Og så ser det godt ud på skrift."

Vi er fulde af selvtillid

"Snake & Jet's Amazing Bullit Band" kan opleves live med sangene fra den nye plade på dette års Spot Festival. De gæstes af Laura Rathschau på bas, og det er ikke så lidt publikum kan forvente af koncerterne. "De bliver blæst væk. Det er nogle fine sange og masser af stoflighed og nuancer. Og samtidig er der stadig plads til lidt heavy jam. Det man kan live er jo netop øjeblikket. Man skal turde at tage øjeblikket, og så spille og levere stoffet, som man nu er i humør til. Hvis man først tør spille på sine instrumenter, så kan der opstå noget spændende, men det kan også gå galt. Det kan være farligt. Det kan blive pinligt. Men det kan også blive rigtig godt".

Thomas tilføjer: "Vi plejer jo at spille meget mere løst. Det har jo nærmest været anarkistiske fortolkninger af vores egne plader. Nu vil vi gerne prøve at spille pladen, sådan som den lyder. Men vi vil stadig være åbne for lidt loosness og lidt impro. Det er en fin balance." Men med risikoen for fare og pinlige situationer, er Thor og Thomas ikke i tvivl om deres værd. De smiler stort og siger: "Kom til vores koncerter, vi er blevet megagode og er fulde af selvtillid."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA