x

Taylor Swift – Countrypop-prinsesse med hjertet på rette sted

Taylor Swift – Countrypop-prinsesse med hjertet på rette sted

Det kan godt være, det ikke er så tydeligt endnu her på vore hjemlige breddegrader, men Taylor Swift er intet mindre end en vaskeægte mega-stjerne. Især hjemme i Guds eget land. Hun har solgt over 22 millioner plader, hun har langet mere end 50 millioner downloads over den digitale disk og førstesinglen fra hendes seneste udspil, Red – sangen We Are Never Getting Back Together blev købt og downloadet mere end 623.000 gange i USA i løbet af den første uge. Det sikrede i øvrigt sangen en plads i Guinness' Rekordbog.

Den svimlende succes er nu ikke noget, den 22-årige sanglærke har taget skade af, for da GAFFA fanger hende, er hun venlig, glad og uden spor af de stjernenykker, der let kunne sætte sig i et ungt sind, der udsættes for så megen medgang. Men det er med afslappet overskud, den unge frøken Swift fortæller som sit seneste album, Red:

– Jeg er virkelig glad for og stolt af den nye plade, for den er meget anderledes, end noget af det, jeg har lavet tidligere. Den har en meget unik lyd, og hvor jeg tidligere har skrevet mit materiale helt selv, har jeg denne gang arbejdet sammen med spændende folk som Max Martin, Butch Walker, Ed Sheeran og Gary Lightbody (Snow Patrol, red.), og det er der kommet et spændende, men også meget personligt album ud af.

Hvordan det?

– Pladen reflekterer alle de følelser, jeg har haft igennem de sidste to år, med hvad det har bragt med sig af op- og nedture og forliste forhold. Og jeg synes virkelig, det lyder som de følelser.

Det er ikke for at fedte for dig, men du er jo en kæmpe stjerne…

– Ih, mange tak!

…Det var så lidt, men hvordan har det været at opleve så meget succes og opmærksomhed i så ung en alder?

– Det har virkelig været en rutsjebanetur af spænding og tilpasning. Der er mange ting, jeg har måttet lære på den hårde måde, og det er hele tiden et spørgsmål om balance og ikke prøve at skuffe folk. Men for det meste har det været sjovt, for jeg har jo altid gerne ville optræde på de store scener og udgive plader over hele verden, så de negative ting, der følger med, såsom at medierne overvåger ens mindste skridt, er bare en pris, jeg må betale for at få lov til at gøre, hvad jeg elsker.

Så det generer dig ikke for meget?

– Åh jo, det gør det skam, men med gode ting følger der ofte noget dårligt, så det er bare, sådan, det er.

Fans og skuespil

Der er – naturligt nok – tårnhøje forventninger til din nye plade. Både fra fansenes side, men vel også fra pladeselskabet i forhold til, at den skal sælge lige så godt som de tidligere. Gør det dig nervøs?

– Der er mange ting, der gør mig nervøs, og selvfølgelig også det pres, der ligger på mine skuldre, når jeg udgiver ny musik, men singlen har klaret sig rigtig godt, og fansene glæder sig rigtig meget til pladen, og det beroliger mine nerver, for jeg ved, at mine fans vil elske denne her plade, og det er jo det, der er vigtigst for mig. Selvfølgelig vil jeg også gerne have, at journalisterne og anmelderne kan lide musikken, og det er da også dejligt, hvis den sælger godt, men jeg er bare så stolt af pladen, at det ikke er det, der er vigtigst.

Så det er fansenes mening, der betyder mest?

– Altså, alle vil jo gerne have, at folk kan lide det, man laver og respekterer det. Jeg har arbejdet på pladen i to år og investeret rigtig meget energi, tid og følelse i den, så selvfølgelig håber jeg ikke, den bliver jordet, og det betyder da helt klar meget for mig, at den klarer sig godt.

Du har jo fiflet lidt med skuespillet i både CSI og Valentines Day. Ligesom du har lagt stemme til en karakter i tegnefilmen Lorax. Kunne du tænke dig at prøve yderligere kræfter med skuespillet?

– Helt sikkert! Jeg ville elske at være med i endnu en film. Måske én, hvor jeg kunne spille en rigtig kompleks karakter eller en historisk person. Det kunne være rigtig fedt!

Du har jo også et komisk talent, kunne man se, da du var vært for Saturday Night Live

– Årh, tusind tak! Det er virkelig sødt af dig at sige! Det er helt seriøst noget af det allersjoveste, jeg har lavet i min karriere, og jeg håber virkelig, jeg får lov til at være med igen på et tidspunkt.

Tager ikke tingene for givet

Du virker som en både positiv og energisk person, både nu her, hvor vi snakker sammen, men også på de optagelser, jeg har set af dig optræde. Hvor kommer den positive energi fra?

– Mange tak. Som alle andre mennesker har jeg både gode og dårlige dage, men hovedsagen er, at jeg føler mig ubegribelig heldig, fordi jeg får lov at leve af min musik og alt det, der har med den at gøre. Det er noget meget skrøbeligt over den type karriere, jeg har valgt, så man er nødt til at sætte pris på hver eneste dag, man får lov at gøre det. Det her er, hvad jeg har drømt om hele mit liv, så det er virkelig rigtig fedt at sidde her og snakke med dig lige nu, og det er virkelig fedt at spille koncerter og arbejde hårdt for det, jeg elsker, og når man ikke har det på den måde længere og begynder at tage tingene for givet, er det nok, at energien kan blive negativ, og ens opførsel kan gå hen og blive dårlig og primadonna-agtig, men jeg har aldrig tænkt mig at tage noget af det her for givet.

Det er godt at høre. Du flyttede fra Wyomissing, Pennsylvania til Nashville, Tennessee for at forfølge din drøm om at blive country-stjerne. Hvad er de primære forskelle på de to byer?

– Til forskel fra Wyomissing er Nashville virkelig en musik-by, og da jeg flyttede dertil, var der ingen, der syntes det var underligt, at jeg ville være musiker, når jeg var så ung. Tilbage i Pennsylvania var der mange, der syntes, det var noget mærkeligt noget, at en 12-årig pige i ramme alvor gik rundt og ville forfølge sine musiker-drømme.

På sit seneste album har Kris Kristofferson valgt at indspille den første sang, han nogensinde skrev som dreng. Kan du huske den første sang, du skrev?

– Ja, det var da jeg var 12. Jeg havde lige lært tre akkorder, og jeg skrev en syv minutter lang sang med tre forskellige omkvæd. Det var før jeg forstod mig på sangstruktur overhovedet, men det fik jeg hurtigt styr på. Jeg tror de handlede om en dreng i min klasse, der ikke kunne lide mig, haha! Kris Kristofferson er i øvrigt en af mine store helte!

Han spiller faktisk i Danmark i denne måned. Får vi dig at se på disse breddegrader snart?

– Jeg ville elske at turnere noget mere i Europa, og jeg håber, det kan lade sig at gøre i kølvandet på den nye plade. Så ja, forhåbentlig!

Alphabeat er fede

Kender du nogle danske bands?

– Ja, Alphabeat, er de ikke danske?

Jo, det er de. De har lige udgivet en ny plade. Kan du lide dem?

– Ja, de er super-fede!

Det bliver de glade for at høre. Hvad er det mærkeligste, du har læst eller hørt om dig selv i pressen eller medierne?

– Åh, der er simpelthen så meget hele tiden, og der er ikke rigtig noget af det, der passer. Jeg kan slet ikke holde styr på alle usandhederne og de mærkelige historier længere. Jeg holdt op med at læse sladder om mig selv for længe siden. Det gjorde mig bare i dårligt humør.

Det er der ikke noget at sige til. Du er på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden. Hvordan vil du gerne bruge den indflydelse?

– Det er jo vildt smigrende at se sit navn på sådan en liste. Jeg vil prøve at leve mit liv så godt, jeg kan, og når jeg ser folk, der har brug for hjælp, prøver jeg at hjælpe dem ved enten at donere penge til forskellige organisationer eller lade dem bruge min musik på den ene eller den anden måde. Jeg prøver at gøre så meget godt, som jeg kan og være så god ved andre mennesker som muligt. Det er jo fint nok med alle de ting, der sker lige nu, men når jeg er 75 år gammel vil jeg gerne kunne se tilbage på mit liv og være stolt af den person, jeg var, da jeg var 22.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA