x

Miguel – Krævende farlig og skandaløst romantisk r&b

Miguel – Krævende farlig og skandaløst romantisk r&b

Var det svært for dig at få din første pladekontrakt?

– Mere end noget andet handlede det om timing. Jeg ved ikke, om jeg vil bruge ordet svært, for min mor og min far har lært mig ikke at bruge det ord. Besværligt vil jeg hellere kalde det. Det var besværligt til tider. Livet har en måde, hvor det gør dig modstandsdygtig og sørger for, at du virkelig vil have det, du siger, du vil have. Jeg har jo ikke erobret verden eller noget, men det er fedt at have gjort fremskridt, og i retrospekt, så tror jeg, at det er sådan, jeg vil kvantificere processen. Altså til tider besværligt og sjovt, men helt generelt var det en masse hårdt arbejde. Det har dog altid været drevet af passion, så det var nydt hårdt arbejde, fortæller Miguel Jontel Pimentel over for GAFFA om vejen frem i den amerikanske musikbranche.

Han bruger mest bare fornavnet Miguel, der står på coveret til den 24-åriges foreløbige to album. Senest har han smidt den fremragende "Kaleidoscope Dream" på gaden, og det er for alvor her, at Miguel er begyndt at trække fra og få anmeldernes øjne op for Los Angeles-musikeren med mexicanske rødder. Siden han var 13 år gammel, har han arbejdet målrettet mod at blive musiker, fortæller han. Hvorfor? Han blev forelsket i musik.

Musik er følelser
Hypen omkring Miguel startede for alvor med tre mindre mini-mixtapes, som han udgav op til føromtalte album. Et kendt kneb, der er kendetegnende for flere af de herrer, der befinder sig samme følsomme, men også ekstremt attituderige, indholdsrige r&b-bølge. Man nævner i flæng Frank Ocean, The Weeknd og lignende. Alle kunstnere, der ikke er langt fra Miguels univers og hans "soundtrack til min livstil de sidste to år".

Jeg opfatter dig klart som en del af den revitalisering, der er foregået i r&b-genren her de sidste år. Hvordan har du det selv med den bølge?

– Tak, mand. Jeg er spændt. Det minder mig mere end noget andet om en tid, hvor r&b-musik var en legitim genre. You Know.

– Kunstnere kan være forskellige, men fordi de er ærlige over for sjælen bag musikken, så kan lyden og æstetikken være forskellig. Det eneste, de skal gøre, er at være ærlige overfor følelsen. Jeg elsker – som du siger – upcoming kunstnere som mig selv, der skubber til grænsen af de nuværende forventninger til rhythm & blues. Folk glemmer, at hvis der ikke var soul og r&b, så ville der ikke være noget rock, hiphop, funk. Det er fedt at minde folk om, at genren kan være kreativ og stadig sjælefuld.

Har du nogensinde overvejet andre karriereveje – når musikken har stangeret lidt?

– Jeg vil være ærlig med dig: Jeg har været igennem nogle virkelig deprimerende ting, men jeg kan ærligt fortælle dig, at jeg aldrig har tvivlet på, at det her var, hvad jeg ville lave. Jeg har aldrig tvivlet på, at det var, hvad jeg var født til. Jeg er for alvor forelsket i musik, og jeg er meget passioneret omkring skabelsen af musik og kunst, som rører mennesker, der forbinder os. Det er dét, der gør musik speciel. Det er dens evne til at fremhæve, hvad der gør os menneskelige, og det er følelser. Det er dér, vi ser længere end os selv og vores forskelligheder. Hvor vi kan finde en sammenhængskraft. Det er, hvad jeg har at tilbyde verden, og jeg ønsker kun at blive bedre til at gøre det med tiden.

Livstilen i centrum

Hvad er – i dine øjne – den største forskel på dine to album?

– Den største forskel på All I Want Is You (Miguels første album red.) og Kaleidoscope Dream er formålet. For mig var formålet med All I Want Is You at vise, at jeg har et stort talent, og at jeg kan skrive gode sange. Jeg er meget stolt af det album, da det allegorisk nok fremhævede min evne til at skrive ordentlige sange. Den handler om at fremhæve mine egenskaber og min kreativitet.

Kaleidoscope Dream er mere om at fremhæve min livsstil. Jeg ville skabe et album, der lød som soundtracket til mine oplevelser det sidste halvandet til to år. Med hjælp fra nogle få virkelig fantastiske musikere og ved at stole på mig selv, så skabte vi et album, som jeg er virkelig stolt af, og jeg er blevet velsignet ved at blive en accepteret rigtig godt. Det er den største forskel.

Hvad for et har været det mest besværlige?

– Jeg tror, at udfordringen denne gang var – tid. Haha. Jeg ville skabe noget, der var sammenhængende, og som opfyldte målet omkring at fremhæve min livsstil. Samtidig skulle den skubbe til grænserne omkring, hvad der bliver forventet af nutidig r&b – rhythm and blues-musik. Jeg ville højne forventningerne fra min fanbase, og på en måde uddanne og samtidig informere dem omkring min personlighed og give dem en smule mere substans. Jeg lader ikke som om, at det her album er så introvert, men det er meget mere afrundet i sin afdækning af min person, og de fremhævninger af min personlighed.

At blive som vand

Hvordan arbejder du, når du laver musik?

– Jeg prøver at være så fleksibel som muligt. En af mine favoritcitater, som Bruce Lee sagde, jeg kan ikke huske det præcise citat, men at man skulle blive som vand. Jeg er en stor Bruce Lee-fan, så den idé, at når vand rammer en overfalde, så former det sig rundt om det og tilpasser sig til det. Jeg synes, at det er en fantastisk måde at tilgå kreativitet.

– Det hjælper dig med, at du får det meste ud af enhver inspiration. Nogle gange starter det med lyrikken og andre gange med musikken, nogle gange med en frase. Det kan være en farve, en reklamesøjle, foto eller lignende. Det er forskelligt hver gang.

Hvad ligger bag en god tekst for dig?

– Jeg synes, det er, at følelsen bliver kommunikeret. Ærlig talt, så er min favorittekst simpel og kondenseret. Det er som at putte en steak ind i et Happy Meal. Det er sikkert en meget amerikansk ting at sige, når vi har masser af McDonald's og fastfood og den slags, men at tage noget komplekst og gøre det meget simpelt – så selv et barn kan forstå det – det er mine favorit-tekster. You know what I'm saying.

Hvem:
Miguel Jontel Pimentel, 24 år, Sanger, sangskriver med mere.

Hvor:
Han er født og opvokset i Los Angeles, Californien. Selv udtaler han om byen:
– Der har været en masse gode tider, og min musik er klart en stor afspejling af byen. Den har sådan en bred spredning af kulturer, steder og scener, det har haft en stor betydning for den musik, jeg laver, og den lyd jeg har.

Hvad:
Miguel er en del af den bølge, der har været med til at revitalisere r&b-genren – især med det nye album Kaleidoscope Dream. Dermed står han – sammen med folk som The Weeknd, Frank Ocean og Drake, som nogle af dem, der for alvor har formået at give genren en ny substans og dybde. Selv kalder Miguel sin musik for "farlig og skandaløst romantisk."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA