x

Paul Banks: “Jeg vil have brune ris og kål. Og så lige en bane kokain.”

Paul Banks: “Jeg vil have brune ris og kål. Og så lige en bane kokain.”

Paul Banks, forsanger i det amerikanske band Interpol, spiller torsdag den 7 februar i Amager Bio. Her vil han optræde med sange fra sin solokarriere, dels fra albummet "Julian Plenti Is... Skyscraper" fra 2009, ep'en "Julian Plenti....Lives" fra 2012 og hans nye album fra 2012, "Banks". GAFFA fik en snak med Paul Banks omkring det at have flere alter-egoer, hvornår der kommer nyt fra Interpol, og hvad vi kan forvente os af koncerten i morgen.

Dit nye soloalbum "Banks", kan du fortælle en smule omkring, hvad det er for et album?

Det er en samling af mit seneste arbejde, som primært er skrevet inden for de sidste to år, samt én ældre sang fra mine Julian Plenti-dage: "Summertime is Coming".

Hvordan har processen og tilblivelsen af albummet været?

Jeg lavede albummet ved udvikle ideer på min guitar. Derefter indspillede jeg dem på min laptop gennem Logic Pro, og opbyggede resten af sangene omkring dem. Nogle af sangene var i demo-version helt op til 15 gange, før jeg tog dem med til Peter Katis' studie, hvor jeg så ville genindspille hele materialet med bedre lyd og Peters ekspertise. Det var et ret nemt album at lave. Jeg tog mig tid, og hyggede mig med at komponere sangene.

Hvad er forskellen mellem et Julian Plenti-album og et Paul Banks-album?

Et Julian Plenti-album indeholder en masse musik, som jeg skrev, da jeg gik i college og optrådte som Julian Plenti.

Hvorfor droppede du dit alter ego Julian Plenti?

Droppede jeg det? Jeg troede ep'en ligesom sagde det ret direkte: "Julian Plenti Lives..."

Provokerende mixtape, rappere og gratis musik

Du har for nylig lavet et nyt mixtape med det noget provokerende navn "Everybody on my dick like they supposed to be" - hvorfor lige den titel? Og hvordan er inspirationen til at samarbejde med hiphop-kunstnere som Talib Kweli og El-P opstået?

Titlen er et citat af Rick Ross fra et interview i XXL (hiphop-magasin, red.) De spurgte ham: "Hvordan føles det at være blevet nummer 1?" Og han svarede: "Everybody on my dick like they supposed to be". Jeg synes, det er en af de fedeste kommentarer jeg længe har hørt. Men samtidig er titlen også en del af et andet kunst-projekt - et maleri. Så på en måde er det mere en titel til et maleri, som er et kunstværk for mixtapet.

Jeg har arbejdet på musikken fra mixtapet siden 2006, hvor jeg begyndte at arbejde på mit første soloalbum. Da jeg først lærte at bruge Logic Pro, startede jeg med at producere beats. Siden da har jeg bare for sjov lavet denne her musik, når jeg ikke arbejdede med mit guitar-materiale til soloalbummene.

Jeg kan godt lide det princip, som findes indenfor hiphop-fælleskabet, hvor artister udgiver kvalitets musik mellem albumcykluser - helt gratis. Det her er musik jeg har lavet for sjov på min computer, og som aldrig er taget med i studiet for at blive mixet eller produceret ordentligt. Derfor kunne jeg rigtig godt lide ideen om at give det gratis væk. Så foreslog min manager: "Hvorfor ikke få nogle rappere med på det her?", hvilket jeg synes var en fantastisk idé, men jeg troede ærlig talt ikke på, at nogle rappere ville have lyst til det. Alligevel spurgte jeg mine fire yndlingsrappere - Mike G, High Prizm, El-P og Talib Kweli - om de ville medvirke, og de endte så med at give mig nogle "killer rhymes".  

Hvad er forskellen mellem at spille solo som "Paul Banks", frem for at spille som "Paul Banks i Interpol?"


Interpol spiller sange, som er skrevet af alle medlemerne af Interpol. Jeg spiller sange som kun er skrevet af mig. Jeg elsker begge dele umådelig højt. Jeg opfatter ikke rigtig oplevelserne som værende forskellige fra hinanden. Kun sangene. Ja okay, Interpol har godt nok en bedre tourbus og langt flere fans. Det er selvfølgelig ret forskelligt.   

Hvornår kan vi forvente os nyt fra Interpol igen?

I 2014. Håber jeg.

"At spille en Interpol-sang ville være som at spille et cover"

Hvad kan publikum forvente sig af koncerten på torsdag?

Elefanter, slanger på rulleskøjter, luftballoner, vintage lommeregnere, passet mellem bjergene i Acapulco, drypstenshuler, den sidste efterkommer af Harry Houdini, Bijoux Phillips, og selvfølgelig sangene fra mine to soloalbum. Spillet højt og veludført.

Hvilke sange vil du spille? Kommer vi til at høre Interpol- og Julian Plenti-numre også?

Jeg spiller mit solo materiale: Julian Plenti og Paul Banks-sange. For mig ville det virke meget underligt, hvis jeg skulle spille Interpol-sange. Måske har du fået det forkerte indtryk af Interpol? Daniel (Kessler, red.) introducerer de skitser, som så bliver til Interpolsange. Han er på den måde den egentlige sangskriver i Interpol. Jeg laver bare vokalen og de øvrige guitarer. Hvis jeg skulle spille Interpol-sange, så ville det være lidt som at lave en coverudgave. Og hvorfor skulle jeg lave et cover af en Interpol-sang, når jeg jo i stedet kan spille en Interpol-sang med Interpol?

Du dater jo Helena Christensen. Hvad er dit forhold til Danmark?

Det har altid været en af mine favoritbyer i Europa, også før jeg mødte Helena. Men selvfølgelig er Danmark blevet endnu mere speciel for mig nu. Det er ligesom mit andet hjem.

Hvordan har touren været indtil nu?


Den har været fantastisk. Virkelig, virkelig sjov.

Har du et ritual, inden du går på scenen?

Hele dagen, hvor jeg skal spille, et er stort ritual for mig. Jeg sørger for at træne og spise sundt. Og så prøver jeg at se opvarmningsbandet. Hænge ud med mit band. Tage en kop kaffe... "Go rock".

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

Det eneste, jeg beder om er brune ris og kål. Og så lige en bane kokain.

Hvad lytter du til i din tourbus?

Vi lytter til en masse forskellig musik. For tiden er det Dethlok, Mogwai, Kendrick Lamar, Rick Ross, Unknown Mortal Orchestra og et eller andet obskurt japansk band fra 60'erne, som jeg ikke kan huske navnet på.

Køb billetter til koncerten via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA