x

Musik for hjertet

Musik for hjertet

Vi var ikke indbudt – vi almindelige med adresse, hjem og postkasse. Vi kan ikke købe os til nogen indgang, vi kan ikke betale for at få del i denne oplevelse. Musikeren og sangskriveren Kenneth Thordal sidder som medlem i ”Dansk Røde Kors Tænketank”, og hans omvendte dagsorden har skabt fokus på en lille række af små intime koncerter, som afholdes i de hjemløses hus på Falkevej, Nørrebro.

Jeg er faktisk lidt betuttet, da jeg ankommer til ”De hjemløses hus”. Den mørke eftermiddag med tunge, regnvåde skyer passer mere end ualmindeligt godt til bygningen, der i aften skal agere koncertsted. To store hundehuse ved indgangen fortæller lidt om, at her kommer mennesker, som ikke har andre steder at sætte deres hunde, mens de taler, spiser og varmer sig blandt andre mennesker.

Men indenfor lever Caféen, som stedet kaldes, dog på ingen måde op til mine fordomme. Her er pænt og ikke mindst hyggeligt. Lyst og venligt. Der er smukke vægmalerier, levende lys og afskårne blomster. Der dufter af hjemmelavet ”hippie-gryde”, gult saftevand og rengøringsmiddel. Latter og de interne jokes flyver rundt i lokalet, hvor ansatte, frivillige og brugere af huset alle giver en hånd med for at få de sidste ting på plads til aftenens koncert med Johan Olsen fra Magtens Korridor.

”Dansk Røde Kors er mest kendt for deres arbejde i Afrika, men ved tiltag som disse håber vi at kunne åbne danskernes øjne for det arbejde, der også findes lige uden for deres hoveddør”.

”Tanken er, at de tre små koncerter skal skabe fokus på det arbejde, som Dansk Røde Kors udfører inde for egne grænser – og måske trække flere frivillige til organisationen, siger Kenneth Thordal”. En ung pige - Jannie S. Pedersen - som er sektionsleder for hovedstadens Røde Kors, fortæller levende og smittende om reaktionen på den første koncert, som Tobias Trier stod for.

”De hjemløse var så taknemlige og glade for, at nogen ville spille for dem, de nød aftenen og mange takkede personligt Tobias, fordi at han ville komme og spille. Det betød virkelig noget for dem.”

Johan Olsen når også lige at komme med et par kommentar til hans personlige rolle, inden han skal på. Trods en særdeles tætpakket kalender med masser af spillejobs har han alligevel takket ja til at bruge endnu en aften foran mikrofonen.

”Jeg vil gerne bruge mine five minutes of fame til at gøre noget for andre. Kan mit navn skabe et fokus og en opmærksomhed, som kan hjælpe andre, så stiller jeg gerne op”.

Johan har gennem hele sin musikalske karriere spillet på både små og store steder. ”Der er noget særligt ved at spille på de små intime bodegaer og værtshuse. Den fortættede stemning, menneskene, det umiddelbare”. At hans hjerte så også banker for disse brugere af huset, efterlader han ingen tvivl om.

Da Johan indtager scenen sammen med sit band ”Gangerpilt”, er det med et sæt bestående af gamle danske viser. Den medbragte bratsch sætter smerten i fokus, og Johans stemme fylder rummet med intensitet og indlevelse. Det er som om, vi er helt alene i verden. Denne lille samling af på små 40 mennesker, Johans stemme og den spillende trio. I lyset fra stearinlysene falder skarpe ansigtstræk fra hinanden og afslappes. Øjne skinner, mens der lyttes intenst.

”Svantes drikkevise” får følgende kommentar med på vejen: ”Den sad lige i øjet”, og det trækker en befriende latter frem hos både Johan og øvrige.

Det var en aften, som er umulig at beskrives. Som forholdsvis almindelig har jeg tillusket mig adgang med denne artikel, og jeg kan næsten ikke rumme det hele. Viserne kravler ned i maven, hvor de sætter sig som en stor, tung klump, og den triste bratsch hiver i alle følelserne. Sceneriet af den hjemløse, der stolt smiler til mobiltelefonens kamera ved siden af Johan, de hjemløses kram, deres fløjten, deres hakken på hinanden og deres stolthed rammer mig langt, langt mere end jeg havde forventet.

Der har været spillet meget musik for at støtte mange forskellige formål, og al ære og respekt for dette. Men den oplevelse og den følelse, som jeg gik hjem i går, kan ingen stor velgørenhedskoncert efterkomme. Kenneth Thordal, Johan Olsen, Dansk Røde Kors og ikke mindst de fremmødte hjemløse åbnede mine øjne for et Danmark, som jeg ellers så ofte har trasket forbi på min vej til Netto. Jeg mærkede pludselig deres verden helt derinde, hvor hjertet banker. Hvor det betyder noget, og hvor man mærker, at man lever.

Musik blev til menneskelighed, og hvis der skulle uddeles noget, så var det seks hjerter til alle involverede.

Hvis du også vil have en musikalsk opvågning, kan der vindes billetter til næste koncert på torsdag d. 7. september med Kenneth Thordal som udøvende artist på Røde Kors hjemmeside, http://www.hovedstaden.drk.dk. Der kan ikke købes billetter – heller ikke ved indgangen.

Røde Kors' hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA