x

En samtale med et muldyr

En samtale med et muldyr

Fortæl om skrive- og indspilningsprocessen i forbindelse med det nyudgivne album "For the Hollywood Heart in Your Girlfriend"

Rasmus: – Det har været en blanding af, at noget er gået hurtigt, og at noget er gået langsomt. Vi er ret lang tid om at skrive sangene, og flere af dem på det nye album er skrevet for tre-fire år siden. For eksempel har "Hymn#9" været lavet i alle mulige former og har haft ti vers, men den er så kommet med nu. Vi har altid mange skitser liggende, men havde ikke flere sange med i studiet end dem, som kom med på albummet. Indspilningsprocessen varede kun fire dage og fire nætter, hvor vi virkelig arbejdede igennem i Black Tornado Studiet.

Hvad gør det for jer, at I har så kort tid i studiet?

Uffe: – Det er selvfølgelig meget risikabelt, hvis det ikke fungerer, men vi tror på, det lykkes. Vi lægger et pres over os selv, og dermed presser vi også os selv endnu mere. Vi tror på intuitionen og nuet – vi er i studiet lige nu og her. Jeg tror, det giver et udtryk af, hvor vi står lige præcis den dag og i det øjeblik. Vi prøver at finde svaret på, hvad det er for noget musik, vi har lyst til at lave lige i øjeblikket.

Rasmus: – Der er plads til det impulsive. Den fart, vi har på, når der kun er fire dage at indspille i, skærper alle sangene. Alle er nede i musikken. Det er en arbejdsproces, vi har trænet os op til at være gode til. I starten var det mest af nød, fordi vi ikke havde råd til at være i studiet ret lang tid. Alle vores album – undtagen det første, hvor vi fedtede ret lang tid med det – er optaget på under en uge. Nu er vi også mere bevidste om, hvor vi vil hen. Når vi kommer i studiet, er der en grundidé klar til, hvordan vi tænker, at en given sang skal lyde, men vi er altid åbne for, hvor den så bliver trukket hen. Det er vores femte album, og vi skriver som band en historie. Samtidig kan vi se tilbage på et bagkatalog, hvor vi har udviklet os og knoklet med at finde vores eget udtryk.

Hvordan er "For the Hollywood Heart in Your Girlfriend" anderledes end de album, I før har lavet?

Uffe: – Det har været endnu mere legende i studiet, end vi har prøvet før. Vi har prøvet nogle flere ting. Det seneste album ("When Tomorrow Comes" fra 2012, red.) var meget bundet op omkring en akustisk guitar og havde en rød tråd. Den her er trukket i nye retninger med flere lyde og mere elektronik. Historien med det her album er, vi har været i rigtig mange hjørner for at finde ud af, hvad det var, vi ville. Vi har været helt ude i at skulle lave en rock-ep, men det betyder også, at vi så allerede har nogle sange klar til et kommende album, der så ikke passede ind på det album, vi lige har udgivet.

Rasmus: – Der er kommet en mere drømmende og større lyd. Rune Højmark, som blandt andet spiller pedal steel, er kommet med, og det er med til at give det hele et mere drømmende og blødt udtryk. Stamp i gulvet er der ikke meget af. Der er gået maks to år mellem hvert album, og det har passet med, at vi har sendt en udgivelse på gaden og holdt den i gang et års tid ved at spille koncerter. Vi vil jo gerne holde maskinen i gang hele tiden, og det handler allermest om at skrive nogle gode sange. Den evige drivkraft er at kunne skrive den der helt fantastiske sang, som rammer lige der, hvor man er nu.

Uffe: – Der er blevet højere til loftet, og vores musik er blevet mere fantasifuld. Det er blevet mere flippende og psykedelisk. Samtidig er albummet virkelig et band-album. Alle har været med inde over og kommet med idéer i studiet. Når vi udgiver noget, er vi nærmest allerede klar til at lave et album igen.

Hvad ligger der i titlen "For the Hollywood Heart in Your Girlfriend"?

Rasmus: – Det er taget ud af en af sangene på albummet ("Hymn#9", red.), fordi det lyder godt. Der ligger ikke noget i det som sådan, så det er ikke noget, man skal tænke specielt meget over. Titlen er ikke noget, der rammer albummet ind.

Hvordan skriver I sangene?

Rasmus: – Jeg sidder med min akustiske guitar og noget god kaffe ved mit spisebord. Sangene udspringer meget af de hverdagssituationer, vi alle er i, og en del af arbejdet består jo i at gøre situationerne poetiske.

Uffe: – Sangskrivningen foregår om aftenen og nogle gange om natten. Jeg åbner stærk bajer og tænder stearinlys. Så sidder jeg med min guitar og engang imellem også mit klaver. Jeg har altid min notesbog på mig og grifler forskellige ting ned, men det er først, når jeg sidder om aftenen, at sangene skrives.

Hvorfor skriver I egentlig på engelsk?                  ,

Rasmus: – For mit vedkommende har jeg altid lyttet meget mere til engelsksproget musik end til det danske. Blandt andet masser af amerikansk delta blues, hvor jeg har dyrket Mississippi John Hurt til hudløshed. Og så er der selvfølgelig Bob Dylan og Lou Reed, som også har spillet en stor rolle for mig. Det er den musik, jeg har identificeret mig med. Derfor har jeg heller aldrig overvejet at skrive på dansk. Vi startede jo også som et bar-bluesband.

Hvordan mødte I hinanden?

Rasmus: – Vi mødte hinanden i et kollektiv gennem nogle fælles bekendte. Her spillede vi lidt og fandt langsomt ud af, at vi havde mange fælles helte inden for både musik og litteratur. Jeg spillede på det tidspunkt sammen med en mundharpespiller, der også kom til at medvirke på vores to første album. Vi spillede så rundt på forskellige barer og lavede vores første album, der gjorde, at vi fik mulighed for at spille på nogle scener, vi aldrig havde spillet på før.

Men tilbage til sangskrivningen…

Uffe: – Jamen jeg skriver også på dansk. Bare ikke til One-Eyed Mule. Det passer ikke ind.

Hvordan er det gået med de første to koncerter på jeres igangværende turné?

Rasmus: – De er gået fint. Det forgangne år har vi udelukkende skrevet og indspillet, så det er dejligt nu igen at stå sammen på scenen, og folk har taget godt imod de nye sange. Vi spiller på vores femte album, hvilket vil sige, at vi kan vælge og vrage fra bagkataloget.

Uffe: – Vi har så også pillet ved de gamle numre og givet dem en ansigtsløftning. Både for publikums skyld og for vores egen.

 

One-Eyed Mule består af:

Rasmus Dall – sang, guitar
Uffe Ipsen – sang, tangenter, sav, bas
Søren Lynggaard Andersen – kor, guitar, tangenter
Simon Meiner – trommer, xylofon
Rune Højmark – guitar, mandolin, pedal steel

Og kan opleves følgende steder:

18/9 2014 - Skråen, Aalborg
19/9 2014 - Kammerateriet, Svendborg
20/9 2014 - Cafe Von Hatten, Randers
26/9 2014 - Posten, Odense
27/9 2014 - Radar, Aarhus
04/10 2014 - Vega, København

Læs GAFFAs femstjernede anmeldelse af "For the Hollywood Heart in Your Girlfriend"

Hør nummeret "Dreamt My Way" fra One-Eyed Mules nye album:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA