x

Nelson Can – Det handler om at få meget ud af ingenting

Nelson Can – Det handler om at få meget ud af ingenting

De har netop selv udgivet deres debut-album via en crowdfunding-kampagne, der gik 10.000 kroner over målet, de har turneret Europa tyndt, og så har de fået positiv omtale i alle musikmagasiners moderskib, Rolling Stone – og i GAFFA. Et eller andet gør de rigtigt, de tre piger i Nelson Can, der har markeret sig ved ikke bare at spille guitarløs rock'n'roll, men via deres energi og ikke mindst gode sange. GAFFA møder Seline, Signe og Maria på den aarhusianske café og pladebutik Stardust, før de tre giver en lille, men intens, intimkoncert for de mange fremmødte i anledning af udgivelsen af Now Is Your Time To Deliver.

Selvlærte og naive

Maria har som den eneste i bandet gået på musikskole i mange år, hvor hun har lært at spille trommer, og hun er også den eneste af pigerne, der har spillet i andre bands og "kørt Tyskland tyndt med alle mulige lortebands og sovet i junkielejligheder". Hverken Signe eller Selina kunne spille, før de stiftede Nelson Can, og har lært det hen ad vejen.

Signe: – Vi har ikke ligefrem haft en teoretisk tilgang til musikken, og albummet er da også lavet mere efter følelser end efter hvordan andre folk tidligere har båret sig ad. Det synes vi selv, der er kommet noget ret unikt ud af. Vi har måske lidt en naiv tilgang til det at lave musik forstået på den måde, at vi ikke rigtig kender de klassiske systemer. Det handler om at få meget ud af ingenting.

Hvordan har det været at skrive sange med bas og trommer som eneste instrumenter?

Selina: – Jeg tror, det kræver en anden form for talent at lave musik, der lyder af meget med få virkemidler, end det gør at lave fyldig musik med mange instrumenter. Det er to meget forskellige ting, og vi dyrker meget tomrummet i musikken. Selvom vi har taget en masse elementer ud af musikken, lever folks idé om, hvad rock er, stadigvæk, og folk kan høre en masse elementer i vores musik, som reelt ikke er der, men måske især lever i kraft af deres fravær. Det er et sindssygt interessant element at arbejde med.

Publikum får ejerskab

Den netop udgivne debutplade Now Is Your Time To Deliver er som nævnt crowdfundet, og pigerne har yderligere taget sagen i egne hænder ved at have deres eget pladeselskab og selv stå for management.

Maria: – Vi kunne jo godt have lånt flere penge i banken eller have skrevet flere legatansøgninger i forhold til at få pladen udgivet, men crowdfunding-modellen er også bare en fed måde at opbygge en relation til sit publikum. Jeg har på fornemmelsen at de får lidt mere ejerskabsfornemmelse over os, fordi de har været med til, at det har været muligt.

Signe: – Ja, så forstår folk virkelig, at det er på grund af dem, at bands som os kan leve videre. Det er virkelig en gave, at folk bakker op på den måde.

Selina: – Det er meget overvældende og giver os jo kun lyst til at tage ud at spille endnu mere og til at skrive endnu flere sange.

Er det ikke et puslespil at styre både pladeselskab og management selv?

Maria: – Jo, sygt meget! Vi har virkelig været nødt til at finde balancen mellem at være kunstnere og forretningskvinder. Vi må gøre det selv, for der er ikke andre, der gør det for os. Heldigvis gør vi det rigtig godt. Det kan godt ske, der skal nogle eksterne kræfter ind på et tidspunkt, men så bliver det først, hvis der skal ske noget i udlandet – men det ville jo heller ikke gøre noget.

Hvem: Signe SigneSigne (bas, kor), Maria Juntunen (trommer, kor) og Selina Gin (vokal og lejlighedsvis perkussion)

Hvad: Minimalistisk dogme-rock bestående af vokal, bas og trommer. "Because we can!"

Hvor: Selina og Signe kommer oprindeligt fra Odder, mens Maria er fra København, hvor alle tre piger nu er bosat.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA