x

Reportage: Et stort H.U.G. til Horsens

Reportage: Et stort H.U.G. til Horsens

Se en fotoreportage med mere end 100 billeder før, under og efter koncerten her

En varm sensommeraften med musikalsk topunderholdning er ikke den værste måde at slutte en koncertsommer af på. Lige præcis dette mix er, hvad fotograf Morten Rygaard og jeg får i aften i Horsens, hvor vi har fået lov at følge Lars H.U.G. og hans kumpaner før, under og efter koncerten i det midtjyske. Denne sidste weekend i august er afslutningen på de fleste sommerkoncerter i Danmark. Også for H.U.G.

Ja, faktisk er det årets sidste koncert. Kun en enkelt seance i januar i Koncerthuset er planlagt. Ellers aner ingen, hvad der skal ske. Året har været eventyrligt for H.U.G. og folkene bag. I det sene efterår sidste år udgav han sit første album i 11 år – og første dansksprogede af slagsen i 22 år. 2015 har givet koncerter på stribe, et formidabelt spillende orkester og ikke mindst en forsanger, der ifølge Stener synger bedre end nogensinde.

Stener er booker for Lars H.U.G., og de har jubilæum i år. I denne sommer er det 30 år siden, de startede på en fælles vej, som har ført dem land og rige rundt. Ikke så meget de senere år, for det er ikke hver dag, H.U.G. begiver sig ud med et band. Heller ikke hver anden. Bookeren tager imod os, da vi finder vej om til det hyggelige backstageområde i Horsens, hvor en stor pavillon udgør centeret for bespisende musikere, teknikere og andet godtfolk. Der er ingen musikere at se endnu. De er på vej fra København og er spredt for alle vinde. Stener fortæller, at hovedpersonen snart er på trapperne.

I centrum

Vi taler om sommeren, som snart er fortid. Det har været nogle gode måneder for Steners artister, der tæller kapaciteter som Johnny Madsen, Michael Falch, Poul Krebs og Lars Lilholt. Lars H.U.G. kører herover med sin personlige manager Tom, der ligesom Stener har en del kasketter på. De styrer det praktiske omkring holdet – og de har vitterligt styr på alt. Bookeren rejser sig pludselig. Hovedpersonen er ankommet og kommer ind og hilser på. Han og Tom går direkte i buffeten. Der er god tid. Nu kan vi høre, at Natalie Imbruglia er gået på scenen. Hende har vi slet ikke set, siden vi ankom for en times tid siden.

Lars H.U.G. taler hurtigt og kommer på meget kort tid rundt omkring hele verdenssituationen – og kan han fortælle historier. Vi har store sangskrivere som Bob Dylan og Leonard Cohen oppe at vende, og H.U.G. fortæller om sit møde med sidstnævnte, hvor han fik ejeren af den lokale shawarmabar til tage et billede af dem sammen. Han underholder også med historier fra sin tid i Aarhus på Kunstakademiet. H.U.G. har en stor kærlighed til Smilets By. Det var her, hans karriere blev grundlagt.

Han fortæller entusiastisk om sit store forbillede Ovartaci. Kunstneren, som skar pikken af sig selv og boede 53 år på den lukkede afdeling i Risskov. Stemningen er hyggelig og afslappet. Morten Rygaard prøver af fange nogle gyldne øjeblikke, og H.U.G. spiller med og vil fotograferes med Stener og flere af bandmedlemmerne, der efterhånden også har indfundet sig. Han tager to revelsben og propper dem i hver deres side i munden, hvor de skal agere hugtænder. Folk er ved at dø af grin.

Vi nærmer os

Efter maden får bandet en guidet tur på koncertpladsen, hvor en sti gør det muligt at komme hele vejen rundt. Her er H.U.G. også i centrum. Flere publikummer er mere fokuserede på ham end på musikken. Nogle kvinder får taget billeder med ham, og Tom benytter sig også af muligheden og foreviger Peter Peter, Povl Kristian og H.U.G. til en Facebook-opdatering. Da vi kommer backstage igen, skifter stemningen karakter. Ikke voldsomt, men en anden seriøsitet mærkes. Der er to skurvogne stillet til rådighed. En til H.U.G. og en til bandet, og de går nu hver til sit. Forsangeren skal ind og finde ud af, hvad han skal have på til aftenens optræden og lade lidt op uden en fotograf eller andre mennesker omkring sig.

I skurvognen overfor slænger noget af bandet sig i sofaen, og andre er i gang med at skifte tøj. Bassist Mikkel Riber iklæder sig en jakke, og capello Rasmus Hedeboe har taget sin elektriske spade med i vognen og klimprer lidt. Trommeslager Kim Thomsen er gået ind til spejlet i et lille tilstødende rum for at tage lidt mascara på til de andres store fornøjelse. Povl Kristian, troldmanden på tangenterne, har gjort det samme og er på vej over i pavillonen for at indtage en cocktail bestående af ingefær, kogende vand, honning og citron. Koncerttidspunktet skydes ti minutter. Peter Peter fortæller om et ritual, der går ud på, at forsangeren og ham bytter magiske sten for at skabe gode vibrationer lige inden en koncert.

Det er ved at være nu. Bandet går i samlet flok den korte tur op til bagscenen, hvor de stiller sig i en rundkreds og varmer stemmerne op og får fyret op for den sidste kampgejst. H.U.G. giver hånd til hvert enkelt bandmedlem, inden han entrerer scenen alene og sætter gang i første vers af "Skibet Hedder Afsked", inden resten af slænget går ind. Åbningssangen har ikke været på scenen siden koncerterne indendørs for snart mange måneder siden, men den gik fra bænkevarmer til åbningssang kort inden koncertstart.

Når man som jeg ikke er vant til at opleve en koncert bagfra scenen, er det fantastisk at se 5000 mennesker synge og danse deres hjerte ud fra en helt anden vinkel end ellers. H.U.G. og bandet leverer endnu en sublim koncert og spiller længere end egentlig programsat. Der bliver taget selfies på scenen, og H.U.G. giver Horsens-folket fuld valuta for spareskillingerne.

Lukketid

Efter endt scenetid er der en vis lettelse at spore hos forsangeren, som nu officielt har sunget sine sidste strofer i år. Han får stukket en iskold fadøl i hånden af en af de frivillige hjælpere og får ild på sin første cigaret i to år. Den skænkes af Jacob Funch, som på scenen både spiller guitar og keyboard. "For fanden, hvor var det fedt", udbryder chefen, og samtlige omkring nikker i takt. Peter Peter kommer over og sætter sig ved siden af H.U.G. og overrækker en gave fra bandet. Bag gavepapiret gemmer der sig et par glimmersokker af den slags, som resten af holdet har båret på scenen hele året. Peter Peter får et knus, og H.U.G. begynder straks at tage sko og sine stribede sokker af for at iføre sig gaven. Nu er han med i klubben.

Vi går ned i den store pavillon, hvor der er smørrebrød i massevis. Bandet med forsangeren for bordenden fylder et bord, og bagved sidder Tom og Stener og nyder en af de sidste stunder i selskab med hinanden for denne gang. H.U.G. er chefen. Det er tydeligt, men samtidig mærkes det, at han helt igennem har respekt for bandkollegerne. Da han midt i spisningen rejser sig op og holder en tale for holdet, er der stille. Samtlige musikere får fine ord med på vejen og inviteres med koner til middag om nogle uger. Samtidig kommer han også rundt om koncerten i januar i Koncerthuset og fortæller kort om nogle idéer, han barsler med. H.U.G. sætter punktum med at skåle, og vi klapper af ham og ordene, han har sendt ud i det, som snart er nat.

Det var sommeren 2015, og sikke en afslutning.

Se en fotoreportage med mere end 100 billeder før, under og efter koncerten her

Lars H.U.G. giver koncert i DR Koncerthuset 22. januar (udsolgt) og 23. januar. Find billetter via GAFFA Live. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA