Artikel

Mercury Rev - drømme er ikke eskapisme

GAFFA blev inviteret på besøg i det filosofiske hjørne af Jonathan Donahue, sangskriver i amerikanske Mercury Rev

Jonathan Donahue er forsanger i det toneangivende indie-band Mercury Rev, der besøgte Danmark i november måned. Den spinkle mand med den lyse sangstemme bærer sit grånende fipskæg som en indrømmelse til det faktum, at han har rundet de fyrre i ophøjet ro. Med store, levende øjne og et lille smil om læben, mens han fortæller, er det svært at slippe billedet af en troldmand, der succesfuldt har forvandlet sig fra et lille egern, eller en sort kanin måske. Mercury Rev har efterhånden fundet sig til rette i en orkestreret, drømmeagtig lyd og et tekstunivers, der forholder sig til menneskets plads i naturen. Som unikke dele af et uendeligt puslespil, eller snefnug i en varm verden, som det lyder på deres seneste udspil "Snowflake Midnight".

- Jo, der er elementer af buddhisme og taoisme i mit livssyn, men jeg ville kalde mig selv "universalist". Jeg nyder universet og det uforudsigelige, og jeg interesserer mig for mennesker med alle deres fejl og mangler. Vi vil alle det samme i sidste ende, have tryghed og kærlighed, og det er kun egoet, der holder os tilbage. Som jeg ser det, hænger alt sammen, og alt er virkelighed. Om man kalder det karma eller kvantemekanik er for så vidt ligegyldigt, der er kun årsag og virkning.

- Jeg har det dårligt med begreberne åndelighed og religion. Det er en måde at hævde sig selv på, som om andre ikke har et lige så rigt sjæleliv. Man placerer sig på en stige, når man kalder sig åndelig. I forhold til hvem er du så åndelig? Dalai Lama? Charles Manson?

Søvnen en stor del af livet

Mercury Rev er optaget af drømmenes natur, og det har intet med eskapisme at gøre, siger Donahue. Søvnen er lige så stor en del af livet, som de vågne timer, det er ikke en ferie til Bermuda. Der er dog en kvalitet ved gruppens musik, der træder tydeligst frem, når lyset er dæmpet, eller øjnene er lukkede. Film-musik til de indre billeder.

- Det er buddhisme i en nøddeskal. Sanse-indtryk er upålidelige og upræcise. Hvad du viser i din indre biograf, er sandsynligvis mere nøjagtigt, end hvad dine sanser kan fortælle dig. Hvilket faktisk ikke er meget. Når du lukker øjnene, er du åben for indtryk. Når du åbner øjnene, er du forbundet til, hvad du ser. Jeg laver baggrundsbillederne til vores koncerter, og det er bare min fortolkning af musikken. Sangene skal ikke nødvendigvis forstås ud fra disse billeder, der er ingen historie bag.

- Jeg håber ikke, at folk lytter til Mercury Rev for at slippe væk fra dagligdagen. Musikken skal udvide, ikke indsnævre bevidstheden, hvis du forstår. Forståelse kommer af erfaring og de slag, livet giver. Man bliver ikke stærkere af modgang, men man får øjnene op for tingenes illusoriske og flygtige natur. Vi gennemskuer flygtigheden af en fem-stjernet anmeldelse såvel som den en-stjernede, at blive udråbt som det mest banebrydende band og som det dårligste.

- Jeg ved ikke, hvad der trækker folk til Mercury Rev frem for andre bands, men jeg fornemmer, at vores fans er åbne og har en nysgerrighed og undren omkring verden, og sikkert også en dyb usikkerhed til tider. En koncert er som en sær romantisk middag med hundredvis af mennesker. Det duer ikke at sætte en facade op og skjule sig bag en falsk selvsikkerhed. Måske det virker når man er yngre, men når man, som jeg, er over de fyrre, skal man også kunne høre alderen i en stemme, der knækker. Jeg ser ikke mig selv i en anden situation end publikum, som for eksempel en politiker, der fortæller folk, hvad der skal ske. Min forbindelse til publikum er min forbindelse til universet.

VIL DU LÆSE VIDERE?

Bliv medlem og få fuld adgang til alt indhold på Gaffa.dk

Få første måned for 1 kr. — Herefter kun 29 kr./md.

  • Fuld adgang til alt indhold på gaffa.dk
  • Mulighed for at fravælge annoncer på gaffa.dk
  • Rabat på billetter til udvalgte koncerter og festivaler
  • Adgang til GAFFAs magasinarkiv med over 500 magasiner - Danmarks musikhistorie

Opret din profil


    Allerede GAFFA+ medlem

    ANNONCE