Artikel

Kat Von D: "Jeg er bestemt en kylling og ikke én, der nyder smerten"

En af verdens mest berømte tatovører ser i dag primært sig selv som musiker og er aktuel med en ny single. Men blækket løber aldrig tør, og nu er hun dækket mere end nogensinde.

Lyt til artiklen

00:00 / 10:28

I anledning af weekendens tatoveringsfestival Nordic Ink Festival i Frederikshavn (27.-29. oktober, red.) bringer GAFFA i disse dage en række artikler om tatoveringer.

Mexicansk-amerikanske Kat Von D droppede ud af gymnasiet som 16-årig for at blive professionel tatovør, og det må man sige, at hun er blevet, og meget mere.

Hun brød igennem som tatoverende tv-stjerne i 00’erne i realityshowene Miami Ink og LA Ink og har siden også lanceret makeup og tøj, ligesom hun har udgivet flere bøger med sine værker. I 2021 sprang hun ud som sanger og sangskriver med albummet Love Made Me Do It, og nu er aktuel med ny musik. Vi har talt med hende.


– Min nye single hedder ”Vampire Love”. Jeg ville lave noget, der passede godt til Halloween, men som man kan lytte til hele året rundt. Det er lidt som en goth-disko-jam, den har et groovy disko-beat. Den handler om folks ønske om at finde evig kærlighed, og vampyr-metaforen er naturligvis lige ved hånden, fordi jeg har været fan af vampyrhistorier siden tidernes morgen.

Synthwave blev din stil, da du for alvor startede din musikkarriere. Hvorfor blev det lige den genre?

– Jeg er kæmpe fan af synthwave, det er min yndlingsgenre. Jeg elsker 80'erne og bands som The Cure, Depeche Mode og Siouxsie and the Banshees og hele den palet af lyde. Da jeg begyndte at lave musikken, ville jeg skabe mit eget mørke bud på noget fra den verden.


- Jeg elsker kontrasten mellem sjælfulde vokaler og analoge synths. Mange mennesker troede, at jeg ville udgive noget, der lød mere af metal, fordi jeg elsker metal, og fordi jeg har en lang historie i den verden. Men det er egentlig ikke dér, mit hjerte er, når det kommer til den musik, jeg vil skabe.

Når jeg skriver min egen musik, har jeg en tendens til at tænke, at jeg vil skrive noget, som folk kunne tatovere, hvis de ville. Kat Von D, 2023

Lytter du meget til skandinavisk metal?

– Jeg plejede at tage til Finland en gang om året, og jeg har været i Sverige og Norge mange gange. Der er noget kreativ energi dér, der er ulig noget andet sted, ikke kun med musik, men også med kunst og malerier. Jeg har dog aldrig tænkt på landene som mørke steder, det er jo solrigt om sommeren, men det er nok anderledes for jer, som bor der.


- Jeg elsker alle de klassiske black metal-bands som Mayhem og Darkthrone. Der er noget ved lo-fi-følelsen, der gør noget særligt for mig, og jeg har skrevet mine bøger med black metal i baggrunden. Men jeg tror nok, at min yndlingsgenre stadig er elektronisk musik, synthmusik. Og jeg kan godt lide klassisk. Jeg spiller klassisk klaver hver dag. Lige nu flytter vi dog, så det er lidt svært.

Har du et flygel?

– Jeg har et miniflygel.                                        


Overdækker sine tatoveringer
Kat Von D fortæller videre, at der inden længe kommer en efterfølger til hendes debutalbum fra 2021.

– Ja, næste år. Den hedder My Side of the Mountain, og den er primært meget mørkere. ”Vampire Love” er den første single, og det er en af ​​de blødere sange på albummet, resten er mere upbeat og lidt hårdere. Jeg ville teste mine grænser med vokalen, og jeg har lavet et samarbejde med Alissa White-Gluz fra Arch Enemy. Hun growler til nogle virkelig tunge bassynths. Mine venner, der har hørt det, kan bedre lide denne slags synthmusik, haha. Vi skrev 22 sange, og 14 af dem ender på albummet, nogle af resten gemmer vi. Der er et par duetter mere og sådan noget.

Synger du noget på spansk igen?


– Der er en sang, der hedder ”Por Ti”, "For dig", som udelukkende er på spansk, siger Kat Von D, som dog ikke vil offentliggøre andre samarbejdspartnere på albummet på dette tidspunkt.

Så du har ikke samarbejdet med Jocke eller de andre i Kent, som du jo tidligere har rost?

– Hvad, laver de stadig musik!?


Jada.

– Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke spurgte dem, jeg ville have elsket, hvis Jocke ville synge eller skrive musik med mig. Jeg har lyttet til både deres engelske og svenske plader. Nogle af sangene er ikke indspillet på engelsk, men jeg lytter til dem og elsker dem, selvom jeg ikke ved, hvad han synger.

- En ting, der gør Kent så gode, er, at deres musik på en eller anden måde overgår teksterne, selvom Jocke er en fremragende tekstforfatter. Nogle venner har oversat teksterne til mig, og de er altid så smukke. Jeg var virkelig knust, da de meddelte, at de ville stoppe. De inviterede mig til at komme og se deres afskedsturné i Sverige, men jeg havde desværre ikke mulighed for at flyve derover.


Der er noget med, at du har en Kent-tatovering?

– Jeg havde én, men jeg har i nogle år været midt i en proces med at overdække alle mine tatoveringer. Det startede med, at jeg dækkede mine arme med sort. Der plejede at stå "Jeg elsker Kent" under min ene tommelfinger. Jeg har lagt 40 timer i det bodysuit, jeg arbejder på lige nu, det er en fyr ved navn Hoode i Philadelphia, der tatoverer mig. Han er specialist i blackout-tatoveringer. Men det har været et lidt hemmeligt projekt, jeg har ikke delt så mange billeder endnu. Nu er jeg cirka 82 procent færdig med hele kroppen, så når jeg endelig er færdig, skal jeg nok lave et fotoshoot eller en video eller noget. Folk vil tro, jeg er skør, haha.

Kat Von D, 2023. Pressefoto.
Kat Von D, 2023. Pressefoto.


Hvad er det bedste musikrelaterede tatoveringsmotiv, du har set?

– Jeg har tatoveret alt fra portrætter af musikere over albumcovers til sangtekster. Jeg har altid elsket tekster, der kan oversættes til tatoveringer. Når jeg skriver min egen musik, har jeg en tendens til at tænke, at jeg vil skrive noget, som folk kunne tatovere, hvis de ville. Jeg er stor fan af poesi, og jeg tror, ​​at sangteksttatoveringer generelt er min favorit.

Hvilken musiker har de bedste, smukkeste eller sejeste tatoveringer?


– Åh, jeg ved ikke, om jeg har et godt svar. Alle har tatoveringer i disse dage. Det kan vi vende tilbage til!

Ved du, om nogen har en tatovering baseret på en af ​​dine tekster?

– Jeg har set fans tatovere alle mulige ting, lige fra mit logo til forskellige tekster. Det er en utrolig kompliment fra fansene; jeg elsker, at du kan være en del af nogens liv på et dybere plan, end at der er en forbindelse gennem et produkt eller noget. Jeg er meget rørt over det. En pige tatoverede teksten fra sangen ”Exorcism”, det husker jeg særligt. 


Musikere som pionerer
Kat Von D var sammen med blandt andre Blink-182-trommeslageren Travis Barker med til at grundlægge Musink Tattoo Convention and Music Festival i Orange County, Californien i 2008. Et sted, hvor tatoveringer og musik mødtes. Festivalen har dog ikke været afholdt siden 2019.

– Ja, jeg var der det første år. Det var sjovt at få de to scener til at mødes ét sted, at forene musikscenen med tatoveringsscenen. De har en tendens til at gå hånd i hånd uanset hvad, så det gav mening.

Ja, hvorfor går de hånd i hånd?


– Mange af pionererne inden for tatoveringer, altså de første folk, som var kendt for at have tatoveringer, var musikere. De var ikke bange for at udtrykke sig med deres krop, deres tøj, deres udseende. Det er ligesom den almindelige livsstil blandt rockstjerner: man skaber kunst for mennesker, man deler en verden med dem. Derudover er jeg aldrig gået ind i et tatoveringsstudie, hvor der ikke spillede musik.

Hvad er din yndlingsgenre at tatovere eller blive tatoveret til?

– Hvad jeg er i humør til for øjeblikket. For eksempel hvis der er kommet et nyt album, jeg er hooked på. Gunship (britisk synthwave-gruppe, red.) udgav for nylig et album, og hvis jeg skulle tatoveres i dag, ville jeg nok have det på repeat, indtil det var slidt helt op. Jeg plejede at kunne lytte til Slayer og mere brutale ting, men der er så meget angst og stress involveret, når jeg får en tatovering, at jeg ikke rigtig er tiltrukket af den slags musik længere. Jeg har brug for noget til at berolige mig. Jeg er bestemt en kylling, ikke én, der nyder smerten. Så jeg må ikke blive frustreret, når jeg får tatoveringen, det giver mig bare lyst til at give op.


Har du nu fundet ud af, hvem der har de fedeste tatoveringer?

– Der er så mange, det kommer an på æstetikken. Men jeg kan huske, at jeg tatoverede et kæmpe Dracula-portræt på Teloch, guitaristen i Mayhem. På hans lår. Han har et helt fantastisk sæt stilfulde black and grey-tatoveringer på armene lavet af en tatovør ved navn Carlos Black. De var virkelig imponerende, men jeg ved ikke, om de reelt er de fedeste.

 

ANNONCE