"Det er helt tonedøvt"
Indlægget er udtryk for skribentens egne holdninger. Thomas Sandberg er forperson for Dansk Musiker Forbund.
Jeg repræsenterer en stor del af dem, der skaber lydbilledet til det indhold, vi ser på tv – lige fra komponisten, der har komponeret musikken til den nyeste DR-serie over jingler, der bliver afspillet i quizprogrammer til musikere i TV-orkestre. Det, der kendetegner de fleste af os er, at vi lever og ånder for musikken, og vi strikker vores arbejdsliv sammen som et kludetæppe af projektansættelser og freelanceopgaver for, at enderne kan mødes. Rettighedspengene fra vores produktioner er derfor en helt afgørende del af vores indkomst.
Netop nu sælger YouSee vores musik, selvom vi ikke længere har en aftale om rettighederne. De har selv opsagt alle aftaler tilbage i marts. Sådan burde klaveret ikke spille. Men det er desværre situationen lige nu for musikere og komponister, som hver dag udvikler, producerer og spiller musik til danske film, serier, drama, dokumentarer og indhold, som vi alle sammen har glæde af på tv. YouSee har nemlig opsagt alle aftaler om rettigheder og kræver med et sagsanlæg, at betalingen for vores arbejde bliver sænket med mere end 70% fra det ene år til det andet. Også selvom indholdet er det samme i 2024 som i 2023.
Så når YouSee som den største tv-distributør i Danmark opsiger vores aftaler og endda lægger sag an, der potentielt kan tage 5-7 år, inden den bliver afgjort for at presse prisen, så er vi et helt erhverv under pres.
Her er din betaling, den skal måske betales tilbage med renter Vores medlemmer kan ikke holde hverdagen kørende i op til syv år uden betaling for vores musikrettigheder. For selvom YouSee for nyligt overførte et større beløb for at ’vise deres betalingsvillighed’, så stiller det os hverken værre eller bedre, for pengene kan ikke fordeles blandt musikerne. Pengene er nemlig givet med en note om, at de skal betales tilbage med renters rente, hvis retssagen falder ud til YouSees fordel. Om 5-7 år.
Det vil sige, at hvis en komponist får udbetalt sine lovmæssige rettighedspenge de næste syv år for sin musik, og retssagen ender med at falde til YouSees fordel (uanset størrelse), så skal komponisten kunne betale en stor del af disse penge tilbage med påløbne renter. Det er problematisk i praksis, for hvordan skal man kunne handle dagligvarer for de penge, eller købe strøm til bilen for de penge eller betale for tandlægeregninger, hvis det meste skal betales tilbage igen?
Det er muligvis almindelig praksis i en retssag, men det holder bare ikke i denne sag, hvor det handler om mange tusinde menneskers dagligdag. Man kunne derfor få den tanke, at YouSee spekulerer i at bruge disse metoder for at få musikere og alle de andre rettighedshavere helt i knæ, så vi er nødt til at gå med til en ekstrem reduktion i betalingen – for at kunne betale vores regninger og beholde vores arbejde. Det er helt tonedøvt.
GAFFA har forelagt kritikken for YouSee/Nuuday, som endnu ikke er vendt tilbage.
læs også: DEBAT: Dansk musik bliver ignoreret af tv- og reklamebranchen