x

Supersangerinde fra Mali gæster Danmark

Supersangerinde fra Mali gæster Danmark

Det er en hjerternes sangerinde, der dukker op på Global på lørdag aften. Nahawa Doumbia tilhører Wassoulou-kulturen og er dermed beslægtet med sin mangeårige konkurrent, Oumou Sangaré. Og hvor Oumou så klart har taget den internationale scene med storm, er vandene mere delte på hjemmefronten i det musikgale vestafrikanske land, samt blandt hardcore fans som undertegnede. Og så meget jeg end elsker Oumou, er det nok Nahawa, der vinder pladsen i mit inderste hjertekammer. At jeg nu skal se hende live, er opfyldelsen af en hed drøm.

Fra hun startede ud for over 30 år siden, var folk martrede af hendes helt ekceptionelt følsomme og supersmukke stemme. De tidlige plader var helt enkelt orkestreret, og her dukkede en sangerinde op med en inderlighedens blues, der skal leves, for at man kanforestille sig den. Som en Billie Holiday kunne Nahawa transportere lytteren som ingen anden, men hun kunne også få dig til at danse hårdt til den rustikke baggrund af jægernes harpe og de kompetente og stærkt dragende rytmiske mønstre.

Som det er tilfældet med Oumou Sangaré, er Nahawa Doumbia en vigtig stemme med hensyn til kvinders rettigheder, som taler mod emner som polygami og omskæring af kvinder, hvilket er et massivt problem i Mali, både blandt muslimske og kristne stammer. Hun har siden sit massive gennembrud været et af de vigtigste ikoner overhovedet, men modsat Oumou har hun ikke plejet den internationale karriere, ud over for en del år siden, da hun arbejdede med producer Frederic Galliano.

Indenfor de sidste år har Nahawa endvidere ført sin datter, Dozo Bagayogo, frem, og arvefølgen er hermed sikret. Uden at hun dog er mæt endnu.

Det bliver en oplevelse af de sjældne. Vi ses på Global!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA