x

Du skal ikke være bange for at gå til koncert

Du skal ikke være bange for at gå til koncert

Natten til mandag måtte 59 mennesker lade livet, fordi de blev beskudt under en Jason Aldean koncert. Det var ikke første gang, vi var vidne til et brutalt angreb under en koncert, og det bliver næppe den sidste. Alligevel bør du ikke frygte at gå til koncert.

Fredag den 13. november 2015 stod rockbandet Eagles of Death Metal på scenen foran 1.500 mennesker på Bataclan teatret i Paris. En time inde i koncerten skulle de til at spille deres sang ”Kiss the Devil”, da en gruppe mørkklædte mænd med AKM geværer råbte ”Allahu Akbar” og begyndte at skyde ind i menneskemængden. Efter skyderierne tog de 100 fans som gidsler, inden det lykkedes politiet at ende angrebet. Det samlede dødstal til koncerten endte på 89 og mindst 99 personer blev sårede.

Den 22. maj i år var 14.200 fans ved at forlade Manchester Arena efter en Ariana Grande koncert, da en terrorist detonerede sin bombevest, dræbte 22 mennesker og sårede 250. Det var dermed det mest dræbende angreb i England siden London bombningerne i 2005, og en stor del af både døde og sårede var unge under 15 år.

De seneste koncertgængere, der har været ofre for et angreb, var til countryfestivalen Route 91 Harvest, der blev afholdt på Mandalay Bay Resort Hotel and Casino i Las Vegas. Countrymusikeren Jason Aldean var ved at spille festivalens finalekoncert, da musikken blev afbrudt af skud fra et maskingevær. I skrivende stund er der 59 døde og over 400 sårede.

Efter hver af de rædselsfulde begivenheder har der været to overordnede reaktioner.

For det første bliver der reageret med et løfte om hævet sikkerhed, som man for eksempel så det fra koncertarrangørerne Live Nation efter angrebet i Paris eller et af de seneste tiltag, som vil optræne såkaldte vapor wake-hunde, til at opsnuse potentielle koncertangreb.

For det andet, bliver der reageret med opfordringer til ikke at lade frygten styre os. Blandt andet snakkede GAFFA med Daniel Velez, en fan, som var til stede under den tragiske Eagles of Death Metal koncert, og han udtalte:

”Vi, som musikelskere, er en familie. Uanset hvilken genre vi foretrækker, samles vi om en fælles interesse. I en mørk og tung situation som denne, hvor ekstremister forsøger at tage friheden fra os, er det vores samlede opgave at passe på, at musikken lever videre.

Det vigtigste nu er, at vi ikke lader frygten vinde over os. Tag til koncerter, gå i pladebutikker, tag en øl med dine venner – lad bare ikke musikken stoppe. Den fører os nemlig sammen, både i gode og onde tider.”

Popstjernen Ariana Grande var også ude, med et par opmuntrende ord efter Manchester angrebet. I et åbent brev skrev hun:

”Vi vil aldrig være i stand til at forstå, hvorfor begivenheder som denne finder sted, for det ligger ikke i vores natur, og derfor skal vi ikke slå igen. Vi vil ikke give op eller lade frygten styre os. Vi vil ikke lade det her skille os ad. Vi vil ikke lade hadet vinde. Jeg vil ikke gå igennem resten af året uden at være i stand til at se og holde og løfte mine fans, på samme måde som de fortsætter med at løfte mig.

Vores svar på denne vold må være at komme tættere på hinanden, at hjælpe hinanden, at elske mere, at synge højere og leve mere elskværdigt og generøst end vi gjorde før.”

Du skal fortsætte med at gå til koncerter, ikke fordi det er sikkert, men fordi du ikke kan lade være. Måske er det ved at udvikle sig til en floskel eller en kliché, men kun fordi det virkelig er værd at gentage igen og igen: Lad ikke frygten styre dig. Lad musikken leve videre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA