x

Kopier kommende Tone-plade til dine venner

Kopier kommende Tone-plade til dine venner

Mandag d. 21. januar udkommer den danske electronica-navn Tone med sin debut-plade. Udgivelsen afviger fra andre, ved at bandet og deres pladeselskab, Urlyd, i presseannoncering og på coveret opfordrer pladekøberen til at kopiere pladen videre, kvit frit og lovligt til privat brug. Dette kan gøres fordi pladen udgives under den såkaldte Creative Commons-licens.

Creative Commons er et amerikansk fænomen, der giver ret til at videredistribuere og ændre materiale udsendt under denne licens. Det har dog hidtil primært været brugt til online-materiale, og Urlyd er således det første selskab til at udgive en fysisk plade under Creative Commons.

Dette kan lade sig at gøre på grund af forliget mellem KODA og Creative Commons, Danmark. Danmark og Holland er for øvrigt de eneste lande, hvor den internationale voksende Creative Commons-bevægelse og sangskrivernes interesseorganisation har kunnet blive enige.

Når pladen ryger i butikkerne næste mandag, er det i et audiovisuelt format, bestående af albummet og en medfølgende dvd, hvor man vil kunne opleve pladens musik i følgeskab med abstrakt video. Et koncept, man også har kunnet se hos limited-udgivelser fra blandt andre Beck og Björk.

Men når man har købt albummet, ejer man i modsætning til med andre udgivelser retten til at videredistribuere musikken, hvilket i praksis betyder, at man ganske lovligt kan kopiere albummet til alle sine venner.

Tone eksisterer dog ikke kun i den digitale verden, men spiller i forbindelse med pladeudgivelsen også tre koncerter:

17. januar, Transformator, Aalborg
18. januar, Studenterhuset, Aalborg
19. januar, Pakhuset, Århus


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA