x

10 navne, vi gerne vil høre på Roskilde

10 navne, vi gerne vil høre på Roskilde

I morgen offentliggør Roskilde Festival de første 10 kunstnernavne til næste års festivalprogram. Det er noget af en dyd at sammensætte et mangfoldigt musikprogram, som både spænder over genrer, nyt og gammelt og lever op til kønskvoter og efterspørgsel. På redaktionen har vi taget udfordringen op og kommer her med vores bud på 10 navne, som kan pryde næste års Roskilde-plakat – og som alle har en ledig kalender i festivaldagene.

Björk

Den islandske sangerinde debuterede allerede som 12-årig med sit selvbetitlede album i 1977, sang senere i grupperne Kukl og The Sugarcubes og brød igennem som solist i 1993 med den internationale solodebut, Debut. Hun har siden dengang solgt over 25 millioner albums og er regnet som en af vor tids mest alsidige musikere med optrædener på de største scener verden over. Hun har tidligere aflagt visit på Orange Scene under Roskilde Festival 2003, 2007 og 2012, og vi håber nu, hun vælger at tage turen igen i 2018. Hendes seneste album Vulnicura fra 2015 fik seks stjerner af GAFFAs anmelder.

Efter to års stilhed har den islandske stjerne i september udgivet singlen “The Gate” – en forsmag på det nye album, som forventes ude senere på året. Björk har selv berettet om albummet: "Det her album handler om en søgen efter et utopia. Det handler om at være i kærlighed. At bruge tid på en person, du kan lide alle facetter af må da unægteligt være utopisk, ikke? Jeg mener, det er bare ægte. Når drømmen bliver til virkelighed.”

Lyt til Björks "The Gate" herunder. 

Eminem

Den amerikanske rapper Marshall Bruce Mathers III, bedre kendt under sit kunstnernavn Eminem eller sit alter ego Slim Shady, har endnu ikke givet koncert på dansk jord. Derfor kunne det da også være vildt, hvis han gav en koncert på Roskilde Festival. Eminem debuterede i 1996 med albummet Infinite og brød igennem med toeren The Slim Shady LP fra 1999. Som vi tidligere har skriblet lidt om her på siden, vil Eminem dette efterår udgive sit niende studiealbum. I oktober sidste år tweetede han "Bare rolig, jeg arbejder på et album", samtidig med at han udgav anti-Trump-sangen "Campaign Speech". Det nye album bliver opfølgeren til The Marshall Mathers LP 2 fra 2013. Et album, som GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez begejstret tildelte fem stjerner.

Lyt til Eminems nylige og meget omtalte freestyle-svada til Donald Trump herunder. 

Liam Gallagher

Den tidligere Oasis-forsanger stod også på GAFFAs festival-ønskeliste sidste år, så vi krydser fingre for, at Roskilde lytter til os denne gang. Faktisk er artisten endnu mere aktuel netop nu, da han debuterede med soloalbummet As You Were tilbage i oktober. Noel Gallagher spillede på NorthSide i 2012 med Noel Gallagher’s High Flying Birds, og nu synes vi, det er tid til, at det danske publikum skal få lillebror at høre. Gallagher har som altid en gedigen omgang selvtillid på hånden og har tidligere berettet om sit nye album: ”Jeg synes, det er lige så godt som noget af det bedste, jeg nogensinde har lavet. Og det vil du også synes, når du hører det.” GAFFAs anmelder Kristian Bach Petersen kvitterede for herligheden med fire ud af seks stjerner.

Lyt til P6 Beat-baskeren "For What it's Worth" fra As You Were herunder.

Kelela

Den amerikanske sanger og sangskriver er blevet beskrevet som en moderne popartist på kanten af den eksperimenterende r&b-bevægelse. Med rødder i Etiopien bevæger Kelela sig i et på samme tid personligt og eksperimenterende univers, og hun er blevet sammenlignet med både Janet Jackson og Beyoncé. Kelelas lyd er lige dele 90'ernes bløde r&b-vokal og en fremtidsagtig, hård produktion, som til at begynde med intentionelt kan forundre lytteren, men som langsomt kryber ind under huden. Take Me Apart fra 2017 er sangerindens første fuldlængde studiealbum, og det følger op på mixtapet Cut 4 Me fra 2013 og hendes gennembruds-ep fra 2015, Hallucinogen. Kelela spillede sidste år til Distortion, hvor GAFFA gav koncerten fem stjerner og ordene: ”Hele Kelelas optræden er præget af minimalisme og ubesværet, naturlig elegance, som efterlader publikum i en timelang trance og udgør en opløftende kontrast til de mange hårdere genrer, der gæster Distortion.”

Lyt til "LMK" fra Take Me Apart herunder. 

King Krule

Vi er vilde med Archy Marshall alias King Krules mørke, croonede vokal og den vellydende symbiose mellem jazz, blues, pop, punk, hiphop og darkwave. King Krules to album fra henholdsvis 2013 og 2015 har høstet anmelderroser verden over. Den første og længe ventede danske koncert med den rødhårede englænder fandt (efter en Roskilde-aflysning i 2013) sted i Pumpehuset i 2014 – en koncert, der udløste 5 stjerner fra GAFFAs anmelder Anine Fuglsang. Hun beskrev ham som ”En ung mand med et musikalsk såvel som lyrisk univers fyldt med plads til at gå på opdagelse, men også et univers, der kræver din udelte opmærksomhed, hvis du tilnærmelsesvis vil forsøge at forstå denne unge mand med den rustne, modne stemme, der er i slående kontrast til det uskyldige udseende.”

Krule sejler dunkelt derudad med halvdovne blæsere, spacesounds og jazzede rytmer, og selvom han kun er 24 år, emmer hans vokal og lyriske univers af noget både bittert, gammelklogt og herligt.

Lyt til han nye single "Dum Surfer" herunder.

St. Vincent

Den amerikanske sangerinde, der også er kendt som Annie Clark, havde sit store gennembrud i 2014 med det selvbetitlede fjerde soloalbum, der fik fem stjerner af GAFFAs anmelder. Året efter gæstede hun Arena på Roskilde Festival og brillerede til fem ud af seks stjerner: “Der var engang, hvor der huserede et pokkers postyr om, hvorvidt kvinder kunne spille guitar. Ud over at hele den diskussion er noget forbandet vrøvl, burde de mølædte, reaktionære herrer, der ledte an, måske have indfundet sig til messe på Arena denne torsdag aften. Her viste Annie Clark, lille af kropsbygning, med overdreven blå øjenskygge, røde læber og sort hår, hvordan man kan nytænke guitarens seks strenge i forvrænget orgasme.” St. Vincent er netop albumaktuel med MASSEDUCTION.

Lyt til ”Los Ageless” fra MASSEDUCTION herunder.

The Streets

The Streets er tilbage. Gruppen omkring rapper Mike Skinner har annonceret en britisk turné i 2018, og det bliver deres første siden 2011. Gruppe brød massivt igennem i 2002 med debutalbummet Original Pirate Material, der bød på Mike Skinners spoken word-orienterede rap og meget britiske udtale samt hverdagsrealistiske tekster fra storbyens ungdoms- og natteliv over UK garage-inspireret musik. Siden fulgte yderligere fire album og hits som "Fit But You Know It" (2004), "Dry Your Eyes" (2004) og "When You Wasn't Famous" (2006). Seneste album var Computers and Blues i 2011, hvorefter The Streets tog på afskedsturné.

Den sidste danske koncert fandt sted på NorthSide 2011, hvor GAFFAs anmelder Rebecca Thuesen uddelte fem stjerner og ordene: "Trods alle finesser, og trods den skønne, uprætentiøse frontmands nærvær og energi, kommer publikum ikke for alvor op at ringe, før de to store hitliste-tracks "Dry Your Eyes" og "Fit But You Know It" skyller ind over os. Det er, hvad man kan forvente, det er som nævnt ikke en stor del af Northsides publikum, der har alle The Streets' plader stående på hylden, men for mig var det en flot og helstøbt koncert, jeg ikke ville have undværet for noget.”

Lyt til "Dry Your Eyes" herunder.

Fever Ray

The Knife-sangerinden Karin Dreijer Andersson udgav i 2009 sit kritikerroste debutalbum under kunsternavnet Fever Ray, og samme sommer gæstede hun blandt andet Roskilde Festival. Siden da har hun hovedsageligt holdt sig optaget med det nu hedengangne The Knife sammen med broderen Olof Dreijer. Efter en række teasende SoMe-materiale har Fever Ray dog endelig åbnet for soloposen med singlen “To The Moon And Back” og en tilhørende vild video.

Tilbage i 2009 tildelte GAFFAs anmelder Thomas Borre Roskilde-koncerten tre ud af seks stjerner med ordene: “I mine ører er Karin Drejier en af samtidens mest interessante sangerinder. Med projekterne The Knife og senest Fever Ray har Karin Dreijer brugt sin stemme og manipulerende software-teknologi til at skabe unikke kønseksperimenterende stemmekonstruktioner. Til aftenens koncert var dette signifikante karaktertræk desværre manet så langt ned i det dystre spøgelseslydbillede, at publikum i mange af koncertens minutter var vidne til ufrivillig instrumentalisme.”

Fever Rays nye single er dansabel i drømmende durtoner, og vi krydser fingre for, at en eventuel Roskildekoncert kan høste flere stjerner end sidste gang.

Lyt til "To The Moon And back" herunder. 

Chelsea Wolfe

Amerikanske Chelsea Wolfe har siden sin debut i 2010 udgivet dystopiske værker i grænselandet mellem folk, alternativ rock og doom metal. Dette resulterede i mesterværket Abyss fra 2015, hvor hun endelig skruede helt op for guitarerne. Guitarerne er endnu højere og hurtigere på Hiss Spun, og en nyfunden rock-sensibilitet har erstattet den mere minimalistiske folk-fornemmelse, som stadig fandtes på Abyss. Chelsea Wolfe disker op med hypnotisk og underspillet goth rock og glider uden om de mest trættende klichéer. Lige her rammer hun en følsom, men stærk tone i forlængelse af Siouxie, men oftest langsommere og mere elektronisk. Når hun er bedst, er der dømt hypnotisk, tranceskabende dødsmesse med englevokal.

Chelsea Wolfe medvirker i øvrigt på Sort Sols aktuelle comebackalbum Stor langsom stjerne på sangen "Life Took You for a Freq".

Lyt til "16 Psyche" fra Hiss Spun herunder.  

Yungblud

Den blot 19-årige brite Dominic Harrison, som gemmer sig bag aliasset Yungblud, har indtil videre kun udgivet singlen ”King Charles”, men med sin eksplosive lyd og punkede attitude har han allerede gjort sig bemærket verden over. Singlen har blandt andet været P3’s Uundgåelige tilbage i august efterfulgt af annonceringen af Yungbluds første danske koncert. Den punkede attitude hos Yungblud kommer særligt til udtryk, når den unge musiker fungerer som talerør for sin generations frustrationer i den politiske debat. ”I øjeblikket føler jeg ikke, at der er nogen der lytter til, hvad unge mennesker har at sige. Musik er ligesom min måde at udtrykke ungdommens holdninger og et forsøg på at skabe forandring. Hvis vi kæmper, vinder vi,” udtaler han.

Lyt til den højspændte "King Charles" herunder. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA