x

Den Sorte Skole modtager Kronprinsparrets Kulturpris

Den Sorte Skole modtager Kronprinsparrets Kulturpris

Det blev dj- og samplerduoen Den Sorte Skole alias Martin Højland og Simon Dokkedal, som modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2017, da prisen blev uddelt ved et stort anlagt, DR1-transmitteret gallashow i Jysk Musikteater i Silkeborg lørdag aften.

Ved prisuddelingen udtalte Kronprinsesse Mary blandt andet:

"Deres liveoptrædener er en tour de force af lyde, rytmer, temperamenter og stemmer, der rammer lytteren. Men vi rammes ikke kun musikalsk. Lydsiden er ofte tilført et visuelt univers, hvor kunstnere inviteres og tilføjer en sanselig og rumlig oplevelse af musikken. Den Sorte Skoles univers er præget af en kompromisløshed, konsekvens og stærk fornemmelse for detaljen. Kronprinsparrets Kulturpris gives for det visionære arbejde, der udføres med stor fantasi og kreativitet, der skaber et lydunivers i særklasse."

I deres takketale fortalte Højland og Dokkedal, at deres ønske er at skabe sammenhæng på tværs af forskelle, musikalske og kulturelle, og at de vil åbne folks ører for det fremmede og skæve. Derigennem kan de forhåbentlig udvide folks fælles horisont og empati, på samme måde som sidste års vinder, filminstruktøren Tobias Lindholm dengang sagde, at filmmediet kan. "Vi leder efter magien i de glemte mellemrum i musikhistorien", som Martin Højland udtrykte det. "Vores musik fungerer bedst, når det lykkes at skabe sammenhæng på tværs af de største forskelle. Når en iransk dreng spiller sammen med en tysk synthesizer og en vokal fra Amazonas."

LÆS OGSÅ: Kulturprisvinderne Den Sorte Skole afslører nyt, stort show

Dermed er Den Sorte Skole det andet rytmiske musiknavn, der har modtaget prisen, som ud over æren består af 500.000 kroner og et kaleidoskop af Olafur Eliasson. Den første var Tina Dickow, som blev tildelt prisen i 2008. I 2009 gik prisen til den klassiske cellist Andreas Brantelid.

Den Sorte Skole blev dannet i 2004, dengang som en trio med Martin Fernando Jakobsen, som gik ud i 2011 for at koncentrere sig om NGO'en Turning Tables. De har udsendt fire album i perioden 2006-2015 og har givet talrige koncerter i ind- og udland. Al deres musik er baseret på samplinger fra musik fra hele verden.

Kronprinsparret uddelte også den Sociale Pris, ligeledes på 500.000 kroner og et kaleidoskop af Olafur Eliasson, som gik til Diginity – Dansk Institut Mod Tortur, og de to stjernedryspriser på hver 50.000 kroner til producenterne bag podcasten Third Ear og designer Cecilie Bahnsen.

Flere rytmiske musikere har tidligere modtaget stjernedryspriser, nemlig Oh Land (2009), The William Blakes (2011), Nive Nielsen (2012), og violinist Rune Tonsgaard Sørensen (begge 2013) og mundharpist Mathias Heise (2016)

Ved gallashowet var der livemusik med Shaka Loveless, Jærv, Bisse, Aura og Simon Kvamm og Marie Højlund samt skuespillere fra Aarhus Teater. Shaka Loveless fremførte sin nye single, ”Hvad er det egentlig, du vil?”, elektropopduoen Jærv gav os ”Stille hjerte”, Bisse sang sin meget personlige "Drøm til min far" med fire strygere fra DR's symfoniorkester, Aura serverede titelsangen fra sit seneste album, "Can't Steal the Music", og Simon Kvamm og Marie Højlund samt skuespillere fra Aarhus Teater fremførte Kvamm og Højlunds nyfortolkning af salmen "Dejlig er jorden", som tidligere på efteråret indgik i den roste teaterkoncert "Lyden af de skuldre, vi står på" på Aarhus Teater. Endelig opførte Den Sorte Skole et nyt nummer, som var baseret på samples fra musik fra seks årtier og fire kontinenter.

Showet var produceret af Bikubenfonden, som også sponsorerer pengebeløbene, i samarbejde med DR.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA