Nyhed

P3 lukker populært program efter 31 år

GAFFA.dk – alt om musik

DR P3 er i fuld gang med at styrke sin musikprofil, og det indebærer, at kanalen i 2018 vil lancere en række nye musikudsendelser, men det betyder også, at kanalen lukker sit længstlevende program, nemlig lytterhitlisten Barometeret, tidligere kendt som Det Elektriske Barometer. Et program, som er blevet sendt helt siden 1986 – de første år dog på P1. Hitlisten bringes sidste gang søndag den 17. december, men fortsætter som podcast.

Siden DR lancerede musikhandlingsplanen "Nye veje for musikken" i 2016, er der blandt andet blevet arbejdet målrettet med P3s musikprofil. På den baggrund er antallet af unikke musiknumre på kanalen blandt andet steget med 21 procent.

Dette fokus på musikken forstærkes nu yderligere med en række nye musikprogrammer på kanalen.

Med Andrew Moyo (billedet) som vært kommer der et helt nyt musikprogram alle hverdage fra kl. 12.00-14.00. "Moyo Live" er, med DR's ord, "en kurateret rundtur i de nyeste udgivelser fra aktuelle danske og internationale kunstnere, interviews og live-musik lavet specielt til programmet."


I aftenfladen om lørdagen kommer der et helt nyt musikprogram, "Sovsen", hvor vært Pelle Peter Jensen blandt andet udforsker hip hop og r&b. Herudover flyttes "Lågsus" til fredag aften.

Henter formater fra søsterkanalerne

P3 henter også et par formater fra DR's søsterkanaler.


"Vidundergrunden" med Volmer og Vibe kommer fra P6 Beat og vil fremover kunne opleves på P3's sendeflade søndag aften. Programmet byder på verdenspremierer og remixes af gamle sange i nye versioner fra den danske undergrund.

"Sangskriver" kommer fra P7 Mix og har i oktober vundet en Prix Europa for "Bedste europæiske musikprogram". I "Sangskriver" tager værten Jonas Gülstorff lytterne med ind i sangskrivernes værksted og omdanner radiostudiet til et musikstudie, der hver uge får besøg af en kendt musiker. På kun to timer skal de to skrive en sang baseret på en henvendelse fra en lytter. "Sangskriver" bliver fremover sendt på P3 hver lørdag fra kl. 12.00-14.00.

LÆS OGSÅ: P3's nye musikredaktør Mathias Buch Jensen: Vi ved ikke alt, og vi lytter altid til saglig kritik


Barometeret lukker

Ændringerne i P3s sendeplan betyder også, at der er eksisterende programmer, der lukker. Mest markant er "Barometeret", der siden 1986 været en del af DRs ungdomsradioflade søndag aften, til og med 2014 under navnet Det Elektriske Barometer. Her har lytterne kunnet stemme på musik af den mere alternative slags og samtidig dele deres tanker om tilværelsen i breve, som er blevet læst højt i programmet.

”Barometeret har været en vigtig del af P3's identitet, og når programmet har været på sit højeste, har det i sin grundlæggende form været en fællesdagbog i lyd. Nu er tiden imidlertid kommet til at prøve noget nyt. Vi lukker ‘Barometeret’ for at skabe en mere markant, mere varieret og mangfoldig aftenflade på P3 om søndagen. ‘Barometeret’ tilbyder noget af det samme som ‘Tværs’, der sendes umiddelbart før. For større variation i fladen erstatter vi det derfor med ’Vidundergrunden’, der har et rent fokus på ny, dansk musik fra undergrunden, og hvor hjerte ikke altid behøver rime på smerte. På den måde bliver kanalens løfte til lytterne mere klart og gennemskueligt," siger P3's nye kanalredaktør, Steffen Raastrup.


Barometeret runder af søndag den 17. december klokken 21 med masser af højdepunkter fra programmets rige historie og interviews med mange af programmets tidligere værter.

Der er dog lidt trøst til Barometerets trofaste lyttere. Programmets hitliste Barometerlisten vil stadig være at finde som podcast.

"Tværs" bliver styrket


Samtidig bliver "Tværs", der sendes umiddelbart før Barometeret, oprustet:

”Vi opruster ‘Tværs’, hvor man kan få mange af de samme emner behandlet som i Barometeret – men med mere tyngde og fokus. Fremover vil Tværs nu sendes live hver søndag aften og byde på en ærlig og involverende snak om alt det, der kan spænde ben for livet, og hvor lytterne nu også kan tale med i programmet. På den måde bliver Tværs’ løfte – ”Du er ikke alene” – gjort konkret og helt håndgribeligt,” siger Steffen Raastrup.

Tæt på lukning i 2003


I 2003 proklamerede DR også en lukning af Det Elektriske Barometer, men efter folkelige protester, demonstrationer og støttekoncerter besluttede stationen at videreføre programmet.

Blandt de navne, der har fået masser af spilletid på Det Elektriske Barometer gennem årene er for eksempel The Cure, Depeche Mode, Radiohead, Björk, Kashmir, Psyched Up Janis, Mew, Stina Nordenstam, Under Byen, Sterling, Moi Caprice, Blaue Blume og Kwamie Liv.

Af tidligere værter, som siden har gjort sig bemærket på anden vis, kan nævnes skuespilleren Paprika Steen, forfatteren Helle Helle, Radio 24Syv-chefen Mikael Bertelsen, filminstruktøren Rune Schjøtt, TV2 Zulu-stemmen Vigga Svensson og P3-værterne Andrew Moyo og Tony Scott.


Programmet havde i mange år en fast godnatsang. I de første mange år var det Gasolin's "Som et strejf af en dråbe" fra 1973. I 1994 blev den erstattet af Sort Sols "Når solen stikker af", som igen i 2009 blev afløst af Kashmirs "Splittet til atomer", og de to sidstnævnte numre var skrevet direkte til programmet. I de seneste år har udsendelsen dog ikke haft et tilbagevendende farvelnummer.

ANNONCE