x

Kommentar: Seks gode ting ved årets NorthSide-program – og én dårlig

Kommentar: Seks gode ting ved årets NorthSide-program – og én dårlig

NorthSide har netop offentliggjort sit fulde program for 2018, og det har fået os til at gøre os nogle tanker om årets festivalplakat. Vi har fundet seks gode ting ved programmet – den ene kan dog gå begge veje – og en enkelt mindre heldig.

Liam Gallagher er et scoop

Britpop-superstjernen er tilbage med et godt soloalbum efter to lettere anonyme udspil med sit nu hedengangne band Beady Eye. Og så er han begyndt at spille gamle Oasis-hits igen i stor stil, også ”Wonderwall”, hvor der i Beady Eye-tiden kun kom et enkelt dryp i ny og næ. Det kan kun blive en kæmpefest i Ådalen, og større end da storbror Noel spillede der i 2012, hvor vi godt nok fik fem Oasis-sange, men kun tre egentlige hits. Og hvis Oasis en dag skulle blive gendannet, så er vejen forhåbentlig banet for en NorthSide-koncert.

Festivalen varmer fortsat op til Tool

Maynard James Keenans ene sideprojekt Puscifer spillede der i 2016, hans andet band A Perfect Circle kommer i år, så mon ikke moderskibet Tool kommer på et eller andet tidspunkt? – der er i hvert fald varmt godt op under dem, og det lægger festivalen heller ikke selv skjul på. Keenan udtalte tidligere på måneden, at alle sange bortset fra én er 100 procent færdigskrevne, og guitarist Adam Jones sagde kort efter, at bandet går i studiet i marts for at indspille efterfølgeren til albummet 10,000 Days tilbage fra 2006. Måske allerede næste år?

Selvfølgelig hører Nik & Jay til på NorthSide

Der var mange, der rynkede brynene, da Thomas Helmig blev programsat sidste år, men han endte med at levere en folkefest for en kæmpestor skare, og det samme vil helt sikkert ske med Nik & Jay i år – også selvom de ikke er lokale. Man skal være meget kræsen, hvis man ikke vil tillade sig selv at synge med på duoens mange hits – det samme gælder også kombinationen Gilli og Kesi – og ellers rummer festivalprogrammet mange nye internationale navne i et væld af genrer.

Festivalen er mere opsøgende end tidligere

Årets program byder blandt andet på libanesiske Mashou’ Leila, der blander indierock, elektronisk musik og mellemøstlig folkemusik – med arabiske tekster. De er på deres første Europaturné, og normalt ville et sådant band være selvskrevet til Roskilde, men nu er de altså endt på NorthSide, hvilket tyder på et større udsyn end vanligt.

Hiphop og urban er større end nogensinde

Hiphoppen og urbanmusikken er større end nogensinde, også på NorthSide, hvor den giver indierocken kamp til stregen. N*E*R*D, Tyler, the Creator, Earl Sweatshirt, The Internet – alle tre navne med en fortid i Odd Future-kollektivet – Beastie Boys-legenden Mike D, Marvelous Mosell og rap-metalbandet Body Count featuring Ice-T, ja for den sags skyld Nik & Jay, sørger for urbane toner og rytmer, som bør appellere bredt.

Björk er spændende, men kan gå begge veje

Den islandske kunstner er kendt for stor integritet og for ikke at lefle for masserne. Hendes seneste album er afdæmpet og eksperimenterende, og det kan betyde en udfordrende, spændende og uforudsigelig koncert, men kan også ende med et antiklimaks, hvor folk udvandrer i stor stil efter at have mødt op for at se giraffen og konstatere, at hun ikke spiller noget, vi kender, for det gør hun ikke nødvendigvis. I hvert fald var hendes seneste danske koncert, på Roskilde Festivals Orange Scene 2012, ikke ligefrem en greatest hits-parade, og den fik så forskellige anmeldelser som én stjerne i BT og seks i GAFFA. Mon ikke det bliver en koncert, der deler vandene, som The Knifes bevidste playback-danseshow i 2013 og Frank Oceans indadvendte og lavmælte optræden sidste år?

LÆS OGSÅ: Efter regnen: Afdæmpet orkan, Frank Ocean, NorthSide 2017

LÆS OGSÅ: Tandløs The Knife i intetsigende playback-danseshow, NorthSide 2013

LÆS OGSÅ: Hypnotisk pragtpræsation – Björk, Roskilde Festival, 2012

Og: Kvinderne er stadig i massivt undertal

Seks ud af de 41 navne på programmet – Aurora, Björk, Findlay, The Internet, Susanne Sundfør og Warpaint – er enten kvindelige solister eller et band med en kvindelig forgrundsfigur. Det giver 14 procent kvinder på programmet, og det er jo ikke meget. Vi tror dog på festivalens talsmand John Fogde, når han siger, at forklaringen er, at der er rift om de markante internationale kvindelige kunstnere, hvor mange kan opleves på andre danske festivaler, eksempelvis Cardi B (Roskilde), The Breeders (Tinderbox), First Aid Kit (Roskilde), Lykke Li (Heartland), Alanis Morrisette (Tinderbox – dog har hun i hvert fald kommercielt set haft sin storhedstid), MØ (Heartland), Sigrid (Roskilde), Patti Smith (Heartland), Britney Spears (Smukfest, dog ikke et oplagt NorthSide-navn), St. Vincent (Roskilde) og Chelsea Wolfe (Roskilde). Beyoncé og PJ Harvey er tilsyneladende ikke turnéaktuelle lige nu, men mon ikke Beach House snart offentliggør en tour – de har et nyt album på vej.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA