x

DMA 2008 – Statuetterne fordelt på nye hylder

DMA 2008 – Statuetterne fordelt på nye hylder

Den Danske Musikbranche fejrede for 20. gang sig selv ved den store årlige prisuddelingsfest, som i år blev afholdt i Glassalen i Tivoli, og det endte som en sand gyser for de erfarne nominerede, der måtte se sig slået af mangt et nyt stjerneskud. DMA 2008 blev året, der markerede et sandt generationsskift i branchen. Nomineringerne bar som altid præg af, at der er nye på vej, men efterhånden som aftenen skred frem, fik langt de fleste statuetter plads på hylden hos nye danske navne - Dúné gik med tre statuetter, blandt andet ”Årets Nye Danske Navn”, og Alphabeat og Efterklang gik hver med to.

Kvindernes aften
Med intet mindre end fire statuetter blev Natasja aftenens topscorer, og dermed blev det, på sin egen rørende måde, endnu en stor aften for Natasja. Priserne blev modtaget af Natasjas mor, Karen Mukupa og Pharfar og den blandede følelse af stolthed og savn, de alle står tilbage med, var ikke til at tage fejl af.

Natasja var ikke den eneste kvinde, der førte til stående ovationer i salen. ”IFPIs Ærespris” gik i år til en kvinde, der har tilført musikken mangt og meget igennem en lang og produktiv karriere – Anne Linnet. Publikum fik glæde af Linnet hele tre gange – først som æresprismodtager, dernæst som optrædende, og sidst, men ikke mindst, som vinder af kategorien ”Årets Voxpop Udgivelse”. Der har i manges øjne været en del hype omkring Anne Linnets comeback, men da hun gik på scenen med en energi, der blæste salen fuldstændig omkuld, så forstod selv den største tvivler nok hvorfor.

Småt, men godt
Rammerne om showet var noget anderledes, end de har været de foregående år – især pga. Glassalens færre kvadratmeter end for eksempel Forum. Dette gjorde dog på ingen måde noget dårligt for showet, der i stedet blev en intim og afslappet aften, meget underholdende sammenbundet af aftenens vært, Jan Gintberg. Ironi og sarkasme blev smidt af sted i en lind strøm med et smil på læben, der skabte en rigtig god og uhøjtidelig stemningen i Glassalen, og der var da heller ingen, der slap for at få en kæk bemærkning med på vejen.

På scenen var der også en skøn blanding af de meget intime optrædener fra Tina Dickow og Aura, der begge spillede deres sarte, men kraftfulde akustiske musik, til den afsluttende act, der lukkede og slukkede – Volbeat, med gæstevisit fra Johan Olsen. Om Glassalen helt var det rette sted for sidstnævnte band, er måske en sandhed med modifikationer, men de leverede varen og fik folk op af stolene – på flere måder.

Ny tid, nye toner – og dog
Showet blev i år transmitteret af MySpaceTV, og mere end én gang blev der sagt tak til netop dette site i de respektives takketaler. I øvrigt endnu et tydeligt tegn på, at der er nye på vej. Det er i virkeligheden meget forfriskende, at man ikke skal høre den ene lange tale efter den anden, hvor de samme 15 mennesker bliver takket og rost. Samtidig er der nok ikke nogen tvivl om, at de unge bands fremover tænker en liste igennem – bare for at være sikker.
MySpace har i den seneste tid desuden dannet ramme for en konkurrence, hvor der kunne stemmes på, hvilket MySpace-band der skulle have muligheden for at vise sig frem uden for nettet, til det prestigefyldte show. Det blev det unge århusianske band Kiss Kiss Kiss der løb med sejren, og dermed fik de lov til at åbne festen i Glassalen, og de gjorde de ganske overbevisende.

DMA er veloverstået, og kampen er allerede i gang for at få en chance for at påvirke næste års uddeling. De mange nye danske navne er med stor sandsynlighed på listen igen næste år eller næste år igen, hvor de ikke er helt så nye, og dermed er generationsskiftet på en eller anden måde ved at falde på plads og til ro. Ligesom det plejer.

Se den samlede liste over vinderne til højre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA