x

Norsk avis: Beyoncé og Kanye Wests streamingtal i Tidal er manipulerede

Norsk avis: Beyoncé og Kanye Wests streamingtal i Tidal er manipulerede

Beyoncé og Kanye Wests streamingtal i Tidal er manipulerede ifølge den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen har den modtaget en harddisk fra en anonym Tidal-medarbejder, som beviser, at streamingtallene for Beyoncés album Lemonade og Kanye Wests The Life of Pablo er kunstigt høje, idet en robot skulle have sørget for ekstra afspilninger på en lang række ægte Tidal-brugeres konti. Dagens Næringsliv (DN) har kontaktet en stribe Tidal-kunder, som nægter at have afspillet sangene så mange gange, som Tidals tal viser. En bruger skulle eksempelvis have lyttet til Beyoncé i 11 timer på én dag umiddelbart efter udgivelsen af albummet Lemonade, hvilket hun afviser. Pudsigt nok skulle hun have begyndt at lytte til albummet på præcis samme tidspunkt hver time, ned til sekundet.

Den norske musikanmelder Geir Rakvaag fra Dagsavisen skulle ligeledes have hørt 27 numre fra The Life of Pablo – samtidig, fra den samme konto, ifølge Tidals egen logning. En fysisk umulighed.

I alt skulle der være tale om 320 millioner falske afspilninger på i alt 1,7 millioner brugerkonti.

Tidal har hovedsæde i Norge, men tjenesten blev i 2015 købt af Jay-Z, og også Jay-Z's hustru Beyoncé og hans – i hvert fald til tider – gode ven Kanye West er medejere af tjenesten. Beyoncés album Lemonade og Kanye Wests album The Life of Pablo var ved deres respektive udgivelsestidspunkter i 2016 kun tilgængelige på Tidal. Det gælder stadig for Lemonade, mens The Life of Pablo i dag også kan høres på andre streamingtjenester.

Sange fra The Life of Pablo blev ved udgivelsen i februar 2016 afspillet 250 millioner gange på ti dage, hvilket på daværende tidspunkt var en rekord på en streamingtjeneste, og ifølge Tidal blev Lemonade spillet voldsomt meget, i alt 306 millioner gange på 14 dage, da albummet udkom i april samme år. Disse tal er ifølge DN dog kunstigt oppustede.

DN har også talt med blandt andre den danske komponist Halfdan E. Nielsen, kendt for blandt andet musik til en række film og tv-serier, herunder Borgen, samt to album med Dan Turèll. Ifølge Tidals tal skulle Halfdan E. Nielsen have lyttet til sange fra albummet Lemonade mere end 50 gange, hvilket han afviser. "Jeg har hørt nogle få af dem. Jeg er aldrig blevet god ven med den plade," siger han.

Halfdan E. er rasende på Tidal, fordi tjenesten ved lanceringen udtalte, at den modsat andre streamingtjenester ville give ordentlig betaling til kunstnerne. Hvis DN's oplysninger er rigtige, er det lige præcis det modsatte, der sker, idet Beyoncé og Kanye West og deres respektive pladeselskaber Sony og Universal får penge, der skulle være gået til andre Tidal-kunstnere og selskaber. "Jeg synes, de fortjener at blive sagsøgt langt ind i helvede," siger Halfdan E.

Norske cybercrime-forskere bekræfter anklagen

DN har forelagt tallene for den norske cybercrime-undersøger Center for Cyber and Information Security (CCIS) på NTNU, Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet. Her bekræfter man anklagen:

"Gennem avanceret statistisk analyse har vi kunnet slå fast, at der er foregået manipulation af dataerne i visse perioder. Manipulationen ser ud til at rette sig mod et særligt udvalg af sange, knyttet til to bestemte album," hedder det i konklusionen.

DN har forsøgt at få udtalelser fra såvel Jay-Z som Beyoncé og Kanye West samt Tidals daglige topleder Richard Sanders og driftchef Lior Tibon, men uden held. Kanye Wests pladeselskab Universal vil heller ikke udtale sig, mens Beyoncés pladeselskab Sony Musics norske direktør Lena Midtveit blot siger, at hun ikke har kendskab til Beyoncés detaljerede streamingtal, og "hvad der skal ske, er ikke op til mig".

Til gengæld har Tidals advokater truet DN med at sagsøge avisen og alle, der har bidraget til artiklen. Ifølge Tidal er dataerne med logningen fra harddisken stjålne, ufuldstændige eller manipulerede af DN. Også universitetet NTNU, der huser cybercrime-centeret CCIS, er blevet truet med sagsanlæg.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA