Dansk Michael Jackson-fanklub: "DR bryder regler for presseetik"

Dansk Michael Jackson-fanklub: "DR bryder regler for presseetik"

Fanklubben Moo-Walkers har indberettet en klage til Danmarks Radio, som klubben mener bryder flere presseetiske regler ved at vise dokumentarfilmen Leaving Neverland

I går havde den omtalte og ombruste Leaving Neverland dansk premiere som del af filmfestivalen CPH:Dox. I dag kan seere landet rundt også se filmen på DRTV. DRs beslutning om at vise filmen stemmer dog ikke overens med kriterierne for god presseetik ifølge den danske Michael Jackson-fangruppe Moo-Walkers.

LÆS OGSÅ: Fodboldmuseum fjerner Michael Jackson-statue

I deres officielle klage præsenterer fangruppen en række argumenter for, at oplysningerne og udsagnene repræsenteret i Leaving Neverland ikke er troværdige og bør have været udsat for et mere kildekritisk blik, end det ifølge Moo-Walkers har været tilfældet fra DRs side. Gruppen beskylder også DR for at have været partiske i deres omtale af filmen. Gruppen bruger et uddrag fra en DR-artikel som eksempel: ”To mænd fortæller i Leaving Neverland, hvordan de som børn blev sex-mishandlet af popstjernen”. Gruppen påpeger, at sådanne ytringer giver indtryk af, at mændenes udsagn er lig med fakta.

Moo-Walkers gennemgår i deres klage syv punkter for god presseetik og mener ikke, at DR har opfyldt disse. DRs dokumentar-redaktør Anders Bruus svarer på, hvorfor filmen bliver sendt på trods af kritik om brud på etiske principper:

”DR's Etik gælder for DR's programmer, for DR's medarbejdere og i øvrigt hvor DR har afgørende indflydelse på de redaktionelle valg. Da der med Leaving Neverland er tale om et indkøbt program, hvor DR ikke har haft indflydelse på indholdet, er det derfor ikke underlagt samme retningslinjer som for eksempel en egen- eller co-produktion. Men DR står naturligvis på mål for at sende dokumentaren som et redaktionelt valg.”

Bruus fortæller også, at Leaving Neverland er en væsentlig film, der lader de to mænd James Safechuck og Wade Robson og deres familier komme til orde om et alvorligt emne, der rækker videre end den konkrete sag.

LÆS OGSÅ: Stevie Wonder udtaler sig om Michael Jackson


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA