x

Alt du behøver til dit hjemmestudie

Alt du behøver til dit hjemmestudie

Det er faktisk relativt simpelt at bygge dit eget hjemmestudie. Mange tror, det kræver massive investeringer og tilmed ombygninger. Det er dog ikke tilfældet. Ønsker du at etablere et hjemmestudie, så kræves det blot, at du har adgang til følgende.

Computer

Du skal selvfølgelig have en computer. Det har dog ingen relevans, hvorvidt du benytter en bærbar eller stationær PC. Dertil har det heller ingen betydning, om det er Mac eller Windows. Det kan dog være en fordel at have et par skærme til rådighed, da det giver et bedre overblik.

Software

Der findes mange typer software, der kan bruges til produktion af musik. Til hjemmebrug er der dog særligt to, der udmærker sig. Det er hhv. Presonus Studio One og Propellerhead Reason. Førstnævnte er særligt god, hvis du er singer/songwriter, mens sidstnævnte egner sig bedre til elektronisk musik.

Lydkort

Det er vigtigt, du har et godt lydkort. Det anbefales f.eks. at købe et Focusrite Scarlett eller Presonus AudioBox. AudioBox har en kende renere preamps, mens begge lydkort er udstyret med en digital mixerfunktion i softwaren. Det betyder, du kan lytte uden forsinkelser, mens du indspiller.

Mikrofon

Det giver dig selv, du skal have en mikrofon - også selvom du ønsker at lave elektronisk musik. Her kan du bl.a. overveje en SE Electronics sE 2200 MK II. Det er en relativt billig mikrofon, der dog er professionelt udført. Det kan også være en fordel at anskaffe dig et popfilter til din mikrofon.

Mikrofonostativ

Her er der ikke den store forskel på de enkelte muligheder. Du kan reelt set vælge, hvad du ønsker at vælge, hvis blot der er tale om et stativ med galge. Et stativ, der blot består af en stang er ikke en nær så fleksibel løsning. Derfor er det også anbefalelsesværdigt at investere i et ordentligt stativ med galge.

Hovedtelefoner

Hovedtelefoner er bestemt også et sted, hvor du skal gå all-in. Det kan du gøre på flere måder. Én af de gode måder er dog at investere i et par Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm. Det er nemlig et godt kompromis mellem præcision og pris. Dertil er det lukket, hvorfor du ikke risikerer, at der lækker lyd.

Monitorer

Det er vigtigt, du ikke falder for fristelsen af, at flytte dine stuehøjttalere ind i dit hjemmestudie. En almindelig højttaler er designet med henblik på at give god lyd. Monitorer er designet med fokus på at give korrekt lyd. Derfor er det også monitorer og ikke stuehøjttalere, du skal investere i.

Keyboard

Når du skal købe et keyboard til dit studie, bør du gå efter et USB/MIDI-keyboard. De kan bedst sammenlignes med en fjernkontrol, der er formet som et instrument. Det betyder, de ikke selv har nogen lyd, men lyden bliver derimod afspillet via din computer.

Lyddæmpere og basfælder

Det er en god idé at dæmpe lyden fra hjemmestudiet. Det er ikke billigt at lydisolere gulv, vægge og loft, men du kan regulere rumlyden via basfælder. Et godt valg til dette er Universal Acoustic. Det er en god idé, at du dækker mindst to af hjørnerne, men også gerne langs væggen, hvor du har placeret dine monitorer.

Hvad koster det at bygge et hjemmestudie?

Det er ikke billigt at bygge et hjemmestudie. Derfor er det ikke alle, der mener, de kan finde finanserne. Hvis ikke, du ønsker at gå på kompromis eller skrinlægge drømmen, så lån penge til projektet. Det gør det muligt at finansiere dit hjemmestudie og betale det lånte beløb retur i små afdrag.

Drømmer du om at gøre karriere som musiker (eller er det allerede noget, du arbejder med til dagligt), så er det hjemmestudie en god investering. Derfor er det naturligvis ikke noget, du skal tøve med.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA