x

Derfor anmelder GAFFA ikke Björk

Derfor anmelder GAFFA ikke Björk

Ingen fotomulighed, ingen anmeldelse

I aften giver Björk en stort anlagt koncert i Royal Arena. Det ville være oplagt for GAFFA at anmelde hendes optræden, ikke mindst fordi det er den islandske verdensstjernes første indendørs show i Danmark i hele 22 år. Siden Vega i 1997 har hun udelukkende optrådt på festivaler herhjemme – én gang Smukfest, tre gange Roskilde og senest NorthSide sidste år.

Vi kommer desværre ikke til at anmelde koncerten. Björks management har nemlig oplyst, at ingen medier får lov til at tage billeder. Eneste fotograf er Björks egen, Santiago Felipe, der efter koncerten leverer billeder til medierne, i øvrigt efter at de personligt er blevet godkendt af Björk.

LÆS OGSÅ: Björk genudgiver album i virtual reality-version

Det har vi sagt pænt nej tak til. Hvis vi ikke kan få lov til at sende en fotograf, kommer vi heller ikke med en anmelder. Billeder er lige så stor en del af en anmeldelse som ordene, og vi foretrækker vores egne billeder frem for ens udseende standard-billeder i alle medier, der underminerer de enkelte anmeldelsers eget, unikke udtryk og får dem til at fremstå som pressemeddelelser.

Der er ingen tvivl om, at Santiago Felipe er en fremragende fotograf, men det er GAFFAs egne fotografer også, og det gælder i øvrigt også for en stor del af de fotografer, som de øvrige danske medier råder over. Det kunne man for eksempel se ved sidste års NorthSide-festival, hvor vi heldigvis fik mulighed for at tage billeder.

LÆS OGSÅ: Björks Utopia: Blomstrende og betagende sanse-bombardement

Vi har haft en dialog med Björks management, hvor vi venligt, men bestemt har givet udtryk for vores holdning og fået et lige så venligt, men bestemt svar tilbage. Björk og hendes folk giver sig ikke, og i øvrigt henstiller hun også til, at publikum ikke tager fotos. Hvad sidstnævnte angår, må vi på GAFFA kvittere for konsekvensen.

At nægte pressen adgang til at tage billeder og tillade publikum at gøre det – sådan som for eksempel Beyoncé og Jay-Z gjorde det i Parken sidste sommer – giver slet ingen mening, hvis man vil have kontrol over, hvordan man fremstår i offentligheden.

Vi håber selvfølgelig, at Björk tillader professionelle fotografer, næste gang hun kommer til Danmark. Så skal vi nok være der med en anmeldelse.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA