x

Historien om BOSS-guitarpedaler

Historien om BOSS-guitarpedaler

Historien om BOSS guitarpedaler er historien om vores alle sammens fælles musikalske historie. Det begyndte, før det overhovedet kom til at hedde BOSS, men stadigvæk var en del af Roland, og det første produkt var en preamp til akustisk guitar. B100 The Boss. Måske var navnet allerede givet på det tidspunkt.

Men BOSS kom på alles læber, da man tog Chorus- og Vibrator-delen fra Rolands JC120-forstærker og lavede en selvstændig pedal. CE-1 har været udgangspunkt for så mange legendariske guitarister, at listen er alenlang, men Andy Summers fra Police var nok den, der mest konsistent brugte pedalen, og den blev en fast bestanddel af hans signaturlyd, som igen var med til at definere lyden af Police. Brian May og Eric Clapton er også blandt dem, der gjorde pedalen udødelig. Det er selvfølgelig en bedrift i sig selv, men det, der virkelig gjorde BOSS til noget specielt var, at de formåede at lave en meget kompakt guitarpedal. Cirka 30 procent af størrelsen af den gængse 70’er pedal kom man ned på, og formatet har man holdt fast i lige siden. Det, der gør BOSS helt unik i guitarpedalens historie er, at man har formået at fastholde en solid markedsposition i mere end 40 år.

gallery_large

Man har lavet 119 forskellige pedaler og solgt mere end 15 millioner af dem på verdensplan. Og i dag er der mere end 50 pedaler i sortimentet. BOSS har aldrig hvilet på laurbærbladene, men troligt udviklet nye produkter og har altid været på musikernes side. Således var det også BOSS, der i samarbejde med Ed Sheeran udviklede det helt unikke loopstation-pedal-system, Ed bruger ved alle sine koncerter. Og netop evnen til at lave et enkelt produkt eller en enkelt pedal, der så efterfølgende nærmest bliver de facto-standarden, har BOSS, og de har gjort det mange gange.

Således er DS-1 Distortion-pedalen, en af de mest klonede pedaler overhovedet, blevet brugt på eksempelvis hele Nevermind og Bleach-pladerne med Nirvana. Og hvem husker ikke Jimmy Pages brug af guitarsynths og i en lige linje fra de tidlige 80’ere til i dag, hvor Boss har lavet en af de mest avancerede og mest brugervenlige guitarsynths i form af BOSS SY-1000 pedalen. Med en hidtil uhørt computerkraft er det lykkedes at lave en synthpedal, der tracker helt præcist, uden latency og med masser af forskellige lyde.

SY-1000 kan levere tre simultane instrumenter, og det er virkelig kun fantasien, der sætter grænsen. Hvis du kan forestille dig dybe intense analog-style lyde, varme pads, vilde pulserende lead-synths og ikke mindst modellerede elektriske og akustiske toner, så har du fanget en lille del af, hvad SY-1000 kan levere. SY-1000 er på alle måder fagre nye verden for guitarister og bassister, og BOSS viser igen vejen fremad og har med SY-1000 sat barren utroligt højt.

Når metalfolket eksempelvis samles hos Sveriges bedste metalproducer Tomas Skogsberg, kan man være helt sikker på, at den første pedal, der kommer i brug, er en BOSS, enten i form af en Metal Zone MT-2 eller en Heavy Metal HM-2. På den måde har BOSS i mere end 50 år været med til at definere den guitarlyd, uanset hvilken genre, man har lyttet til.

BOSS er på det sidste gået ind på nogle produktområder, man ikke har set dem i tidligere. Med deres nye Katana MkII - og ikke mindst Waza-modeller er de braget ind på forstærkermarkedet, og med deres Tube Logic-system vist en nærmest uhørt realistisk rørlyd frembragt elektronisk. Forstærkerne er i sandhed one box wonders, hvor man får det hele i en og samme pakke. Fem kanaler, fem forskellige effektsektioner, og med tilhørende softwarepakke kan man nemt og bekvemt skræddersy både sin guitarlyd og sine effekter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA