x

John Prine er død af COVID-19

John Prine er død af COVID-19

Grammy-vinderen blev 73 år

Den Grammy-vindende amerikanske country- og folk-sanger og sangskriver John Prine er død af komplikationer i forbindelse med COVID-19, skriver Rolling Stone. Prine blev 73 år.

Prine, der i forvejen kæmpede med helbredsproblemer, blev for 13 dage siden indlagt på intensiv på Vanderbilt University Medical Center i Nashville med symptomer på COVID-19, og i går sov han stille ind.

Sangskriveren skulle have været hovednavn på årets Tønder Festival, som dog blev aflyst mandag aften oven på statsminister Mette Frederiksens udmelding om en forlængelse af forbuddet mod større forsamlinger frem til og med 31. august. Prine var også programsat på sidste års Tønder Festival, hvor han dog måtte melde afbud grundet sygdom. I stedet arrangerede festivalen en hyldestkoncert til ham med en række af festivalens optrædende.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Respektfuld hyldestkoncert lod de stærke sange stå i centrum

John Prines karriere tog afsæt i Chicagos country-folk-scene i slut-60'erne, og i 1971 udgav han sit første, selvbetitlede album. Prine har i alt udgivet 18 studiealbum, senest The Tree of Forgiveness i 2018, og modtaget et hav af priser, heriblandt to Grammyer, ligesom han var optaget i Songwriters Hall of Fame og The Nashville Songwriters Hall of Fame.

Prine var født og opvokset i Maywood, Illinois og arbejdede i sine unge år som postbud, og det var blandt andet på sin postrute, at han hentede inspiration til sine sange, som ofte var socialrealistiske portrætter af menneskeskæbner, fortalt med både indlevelse og humor. Han blev opdaget af Kris Kristofferson, som producerede hans første album, og herefter fokuserede Prine på et liv som professionel musiker.

I størstedelen af sin karriere var Prine et respekteret og elsket navn inden for country og folk, men i mindre grad på mainstream-scenen. Imidlertid voksede hans succes i de senere år, og hans seneste album, The Tree of Forgiveness, gav ham en femteplads på den amerikanske Billboard-albumhitliste, hans med længder højeste placering på en mainstream-hitliste nogensinde.

Sangskriveren var også elsket af mange af sine kolleger, blandt andre Bob Dylan, Johnny Cash, Roger Waters og Bruce Springsteen, og sidstnævnte har da også skrevet mindeord om ham på de sociale medier. Hans sange er blevet indspillet af blandt andre Bonnie Raitt, Johnny Cash og Carly Simon. Bruce Springsteen medvirkede desuden på Prines sang "Take a Look at My Heart" fra 1991.

John Prine nåede at give koncert på Tønder Festival i 2015, hvor GAFFAs anmelder var begejstret.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: En legendarisk sangskriver og hans fantastiske sange

Se John Prine fremføre en af sine mest kendte sange, "Sam Stone" fra debutalbummet fra 1971:

Se John Prine til den afsluttende, traditionsrige fællessang "Will the Circle Be Unbroken" på Tønder Festival 2015 – Prine kommer på 1:30:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA