Nyhed

Little Richard er død

GAFFA.dk – alt om musik

Legenden blev 87 år

En af de helt store rock'n'roll-legender, Little Richard, er død, 87 år gammel, skriver Rolling Stone.

Sangeren, sangskriveren og pianisten var kendt for sine seksuelt orienterede sange, vilde hyl, hyperenergiske sceneoptræden og flamboyante, androgyne fremtoning. Han betragtes som en af pionererne inden for den tidlige rock'n'roll og rhythm’n’blues side om side med navne som Elvis Presley, Chuck Berry og Jerry Lee Lewis.


Han blev døbt Richard Wayne Penniman, voksede op i fattige kår i Macon, Georgia, sang i kirkekor, blev grebet af den spirende rock'n'roll-bevægelse og vandt en talentkonkurrence, sideløbende med at han arbejdede som blandt andet opvasker.

Han skrev pladekontrakt med RCA som 18-årig og hittede stort i perioden 1955-1958 med delvist selvskrevne sange som ”Tutti Frutti”, "Long Tall Sally", "Rip It Up", "Lucille", "Jenny Jenny", "Keep A Knockin", "Good Golly Miss Molly" og "Ooh! My Soul". 

I slutningen af 1950'erne sprang Little Richard ud som kristen og forsagede ved den lejlighed det hedenske rock’n’roll-liv. Få år senere vendte han dog tilbage til rocken. Nøjagtigt det samme skete i nogle år fra slutningen af 70'erne og frem til midten af 80'erne. Siden da var Little Richard primært turnerende musiker med de gamle sange på programmet og udgav kun få plader, og han fik aldrig hits på samme måde som i slutningen af 50'erne. Han gav sin sidste danske koncert i Amager Bio i 2008 og optrådte jævnligt indtil få år før sin død.


Little Richard har modtaget talrige priser. Han var blandt de første optagne i Rock and Roll Hall of Fame i 1986, og i 1993 modtog han en Lifetime Achievement Award ved Grammy-showet.

Legendariske musikere som Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly og Jimi Hendrix har indspillet Little Richard-numre, og med sit androgyne ydre er han blevet set som en inspirationskilde for blandt andre Prince. Han var også en af de første sorte kunstnere, der appellerede til både et sort og et hvidt publikum.

Hør Little Richards største hits:

ANNONCE