Nyhed

Rigtigt gættet: Larsen-nyheden var en aprilsnar

Coveret til ”Værsgo” er ikke bygget op omkring omslaget til en sjælden gammel Little Richard-single

GAFFAs læsere er selvfølgelig ikke til at snyde, og som mange havde gættet, var gårsdagens "nyhed" om Kim Larsens "Værsgo" en aprilsnar, der ikke har noget hold i sandheden.

"Nyheden" kan læses herunder:

Forleden kom der kompromitterende detaljer frem omkring omslaget til Gasolins album "3", der vil være at finde på danske frimærker senere i denne måned. Det viste sig, at den danske kunstner, Tage Hansen, der stod bag billedet fra Gassernes omslag, i virkeligheden havde klippet det sammen af en tegning (af den trusseløse pige) af den amerikanske kunstner Art Frahm sammen med en plakatreklame for flyselskabet TWA – et kunstværk, skabt af reklametegneren David Klein, hvorved han "værk" egentlig er en collage af to andre kunstneres værker.

Nu er der imidlertid kommet belastende detaljer frem om endnu et Kim Larsen-relateret covers tilblivelse. Larsens solo-debut, "Værsgo" fra 1973, der vel nærmest kan betragtes som havende status af nationalklenodie, er omtrent lige så kendt for sit ikonografiske cover, der portrætterer pladens ophavsmand som den evige gadedreng med hat på sned og smøg i flaben, som den er for sine sange, der blandt andet tæller klassikere som "Nanna", "Joanna" og "Hvis Din Far Gir Dig Lov".

I tilfældet med "Værsgo" har der også vist sig at være tale om decideret kunsttyveri. I hvert fald må det siges, at kunstneren Peder Bundgaard, der står bag coveret, har ladet sig inspirere ganske kraftigt af den sjældne Little Richard single "There You Go" fra 1952. På omslaget til singlen ser man Little Richard afbilledet på præcis samme måde, som vi kender Larsen på "Værsgo" pladen. Hatten og cigaretten har endda eksakt samme placering, så der er næppe tale om nogen tilfældighed.

Singlen er sammen med numre som "Get Rich Quick", "Ain't Nothin' Happenin'" og "Thinkin' 'Bout My Mother" blandt de første singler, Little Richard udgav i starten af 1950'erne, men modsat de andre, blev "There You Go" kun trykt i et yderst begrænset oplag, eftersom pladeselskabet RCA ikke troede så meget på sangen, som på Richards andre udspil. Der blev stort set ikke solgt nogen udgaver af singlen, der blev trukket tilbage efter kun tre uger i butikkerne. Den primære årsag til at den overhovedet blev udgivet i første omgang var da også, at Little Richard pressede på, da sangen var af stor personlig værdi for ham på grund af dens stærke kristne budskab.

Det er formanden for det danske Little Richard-society, Jørn Henningsen, der har gjort opmærksom på sammenhængen mellem de to pladeomslag:

"Little Richards single er meget sjælden, og der er næppe mange folk, der har hørt om den. Alligevel undrer det mig, at der ikke er nogen, der har taget fat i sagen før nu. Jeg har i årevis forsøgt at skabe opmærksomhed omkring Larsen-pladens direkte visuelle plagiat af "There You Go", men der har ikke været nogen interesse for historien før nu, hvor sagen om Gasolin-coveret har fået en plads i mediernes søgelys. Peder Bundgaard skulle skamme sig, og der må helt bestemt være en erstatningssag under opsejling, eftersom Kim Larsen har tjent flere penge på sin musik, end Little Richard har på sin."

GAFFA har uden held forsøgt at kontakte Peder Bundgaard, der også står bag bøger om Kim Larsen, Gasolin' og Dan Turéll, for en kommentar. Så snart der er nyt i sagen, følger vi selvfølelig op på det.


ANNONCE