GAFFA.dk - alt om musik
Følgende af sendt ud i hele musikbranchen som et åbent brev på vegne af Danske Agenters Sammenslutning (D.A.S.).
Efter flere måneders forhandlinger har regeringen i sidste uge besluttet, at der ikke tages hensyn til artisterne i festivalernes hjælpepakke. Beslutningen står som en kolossal trussel for hele deres økosystem af indholdsleverandører (lyd- og lysproduktioner, teknikere, hyrede musikere, transport, chauffører, bookingselskab, managers etc.), som alle skal lønnes ud af artistens honorar.
Folketingets partier har i mandags præsenteret den endelige hjælpepakke for sommerens aflyste festivaler og lignende arrangementer, og regeringen har nu, efter flere måneder i uvished, bekendtgjort en hjælpepakke, som hverken anerkender eller forholder sig til artisternes omfattende afhængighed af omsætningen på en festivalsæson.
Danske Agenters Sammenslutning (D.A.S.) – en sammenslutning af agenter, som repræsenterer hovedparten af de danske artister, der skulle have spillet på sommerens festivaler – stiller sig kritiske over for, at hjælpepakken udelukkende tilgodeser festivalernes årlige drift, mens den samtidig undgår at forholde sig til de massive tab, som artisterne og deres leverandører har i kraft af aflysningerne.
”Det kan i sidste ende betyde, at der ikke vil være samme brede udvalg af danske artister til at spille på festivalerne i 2021. Man kan spørge sig selv, om regeringen overhovedet har sat sig ind i, hvordan hele økosystemet omkring livemusikken egentlig fungerer,” lyder det fra Jimmi Riise, medlem af D.A.S.
ARTISTEN HAR BRUG FOR PRÆCIS SAMME HJÆLP SOM FESTIVALEN
Artisterne er helt essentielle arbejdsgivere, fordi der i deres kontrakter med arrangørerne er en lang række økonomiske forpligtelser over for adskillige leverandører. Sådanne udgifter betales direkte af artisterne – og ikke af festivalerne. Samtidig er artistens økonomi oftest tilrettelagt sådan, at man investerer mange måneder på at skabe og øve op til en sommerproduktion. Honorarer fra arrangørerne er således den eneste mulighed artisten har for at få løn, samt betale løn til diverse leverandører.
Kort sagt: Indholdsleverandørerne er 100 procent afhængige af den omsætning, som finder sted under festivaler og andre sommerproduktioner. Hvis indholdsleverandørerne skal overleve denne krisetid, har de brug for samme hjælp som arrangørerne.
FESTIVALERNE OPFORDRES TIL AT LØBE FRA DERES FORPLIGTELSER OVER FOR ARTISTEN
De potentielle konsekvenser af en hjælpepakke, der kun favoriserer et enkelt område, vidner om en regering, som ikke har sat sig ordentligt ind i, hvordan økosystemet fungerer.
”Når festivalerne modtager penge fra statens hjælpepakke, burde det være et krav, at de skal honorere de aftaler, der er indgået med artisterne, deres bookingagenter og deres underleverandører. Det er dybt bekymrende, at artister og koncertbureauer ikke tildeles samme hjælp som arrangørerne. Tilsammen er vi den ultimativt største leverandør til de danske festivaler. Uden indhold og navne på plakaten er der intet billetsalg,” forklarer Jimmi Riise.
Samtidig står det klart, at politikerne ikke kender konsekvenserne af at gennemføre en hjælpepakke, der kun favoriserer en lille del af systemet. Riise udspecificerer:
”Vores artister står nu tilbage på perronen som de allersidste til at få økonomisk afklaring og endvidere genoptage deres erhverv i samfundet. Med ét er de blevet ignoreret i redningsplanen for festivalerne, hvilket er helt misforstået, hvis man ønsker at sommerfestivalerne skal overleve. Christiansborg lægger i stedet op til, at festivalerne skal påberåbe sig force majeure – altså kræve at kontrakterne annulleres – så artisterne, og hele deres besætning af lyd- og lysfolk, teknikere, musikere, agenter, managers etc., ikke skal betales. De opfordrer altså til, at festivalerne skal løbe fra deres forpligtigelser over for artisterne, samtidig med at de får offentlig støtte fra en hjælpepakke til at dække deres egen drift.”
D.A.S. er taknemmelige for, at der er fundet kompensation til koncertarrangørerne, men stiller sig stærkt uforstående over for, at man fra regeringens side ignorerer den del af livemusikkens fødekæde, som sikrer festivalernes indhold, og tilmed opfordrer dem til simpelthen at løbe fra regningen.
OPBAKNING FRA ARRANGØRER
D.A.S. har gennem hele perioden været i løbende god dialog med arrangører om, hvordan aflysningen af sommerens festivaler skal håndteres, så alle parter kan komme helskindet igennem krisen. Bekymringen over den manglende anerkendelse af artisternes og deres samarbejdspartneres store tab, møder opbakning fra bl.a. Brian Nielsen, der er festivalchef for Northside og Tinderbox:
"Vi er meget taknemmelige for den hjælpepakke, som de danske arrangører af festivaler og events nu har fået. Dog er vi enormt bekymret over, at der endnu ikke er fundet en løsning for de mange sæsonbetonede leverandører, som vi er meget afhængige af, og ikke mindst vores altoverskyggende samarbejdspartnere, de danske artister, som jo er grundpillen i alle de arrangementer, vi laver. Vi kan derfor kun opfordre regeringen til hurtigst muligt at finde en løsning, således at de også hjælpes på samme niveau som os, så vi næste år i fællesskab kan genskabe den stemning, som alle Danmarks festival-elskere kommer til at gå glip af i år," fortæller Brian Nielsen.