x

Nikoline udfolder det kvindelige begær i nøgenvideo – med Lars von Trier

Nikoline udfolder det kvindelige begær i nøgenvideo – med Lars von Trier

”Med videoen viser jeg flydende seksualitet på en måde, som jeg helt klart synes har manglet"

Rapperen og musikeren Nikoline er tilbage med en ny single og video, "Gourmet", og helt som vanligt er videoen ganske opsigtsvækkende. Her ser man en nøgen Nikoline udfolde det kvindelige begær sammen med fire andre nøgne mennesker, og videoen indeholder ganske eksplicitte sexscener – så den er ikke for børn.

De fem medvirkende i videoen er Sara Hjort Ditlevsen (Afrodite), Mathias Broe (Adonis), Tinus De Shunard (Ardhanarishvara), Nikoline (Valkyrie) og Sara Helling (Nymfe). Og så kigger Lars von Trier også kort forbi, ligeledes uden tøj på.

Videoen er produceret og instrueret af Nikoline og filmet af den chilenske fotograf Manuel Alberto Claro, der blandt andet har været chef-fotograf på Lars von Triers tre seneste film, Melancholia, Nymphomaniac og The House That Jack Built.

”Med videoen viser jeg flydende seksualitet på en måde, som jeg helt klart synes har manglet. Samfundet har i årtusinder forsøgt at reducere og tæmme den kvindelige seksualitet til at være noget passivt modtagende med luder/madonna-komplekser og systematisk udskamning. For mig er kvinden aktiv og vulkanisk. Fra ulmende feromon ekstase til eksplosiv og utæmmet vildskab. Vores seksualitet må, kan og er alt,” siger Nikoline i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: EP-AKTUELLE NIKOLINE: "Der er total ligestilling i 'Sut min klit'"

Selve teksten til "Gourmet" handler dog ikke om sex, men om, at Nikoline kræver kvalitet frem for discount, og at den højeste kvalitet kommer fra Nikoline selv. Hun rapper blandt andet: "I bitcher om flow ... I ved ikk', hvad det er / for dumme til at høre, jeg eksperimenterer / Så tunge rytmer, I eksploder' / jeg fører mig frem og synkopér' / jeg er ikk' kommet her for at please jer / Producerer og provokerer med Zentropa instruerer / som den nye Trier".

Tekstens sidste ord er: "Jeg ikk' den bedste "kvindelige rapper", der findes / Jeg' den bedste rapper, der tilfældigvis er kvinde."

Nikoline har lagt videoen ind på en hjemmeside, der har adressen joy-mogensen.dk, og også landets kulturminister af samme navn får en lille hilsen i Nikolines pressemeddelelse, hvor hun siger: Jeg er perler for svin, og jeg er ikke kommet for at please med tomme kalorier. Imens nogen synes, det er upassende at tale om kunst i disse tider, synes jeg, det er vigtigere end nogensinde”.

Hermed refererer Nikoline til et omdiskuteret interview med kulturminister Joy Mogensen i Berlingske Tidende kort efter landets corona-nedlukning med overskriften "Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu". I interviewet gav kulturministeren dog udtryk for et mere nuanceret syn på kulturen end i overskriften.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Absolut Music-shitstorm mod Joy Mogensen skyldes overfladiskhed eller ond vilje

Nikoline brød igennem i 2017 med sangen og videoen "Flertallet er dumme", der startede en ophedet debat om ytringsfrihed. Hun har senere markeret sig med det antisexistiske nummer "Sut min klit", som i 2019 blev nomineret til en Robert som "Bedste Originale Sang" for dens medvirken i filmen Ditte & Louise. I 2019 udgav Nikoline den danskhedsdebatterende "Danskhed" featuring Knud Romer. I 2018 blev hun den første modtager af Agnes Henningsen-Prisen for at fremme ligestilling og kæmpe mod sexisme.

Nikoline har som debattør markeret sig i blandt andet Radio24syv, P1-programmet Shitstorm, DR2, DR3, TV2, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Altinget med flere.

Se videoen her – og den er altså ikke for børn


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA