Nyhed

Koncertarrangører om sommerpakke: "Kortsigtede strategier er gift for musiklivet"

GAFFA.dk – alt om musik

Sekretariatschef hos Dansk Live, Esben Marcher, mener ikke, at sommerpakken vil gavne de danske spillesteder. I stedet efterspørger han langsigtede løsninger og hjælp til at genåbne: "Spillestederne kommer til at bruge penge, hver gang de åbner døren."

Sommerpakken er ikke nogen hjælp til dansk musikliv.  

Det mener Esben Marcher, sekretariatschef hos Dansk Live, som er en interesseorganisation for danske spillesteder og festivaler. 


– Det er tydeligt, at sommerpakken først og fremmest er tænkt til at stimulere danskernes privatforbrug og give politikerne mulighed for at glæde vælgerne, siger han til GAFFA. 

Fredag den 19. juni vedtog Folketinget den såkaldte sommerpakke, som indeholder en lang række tiltag, der skal sætte gang i den danske økonomi i sommermånederne. Aftalen indeholder blandt andet en rabatordning, der gør det muligt at købe koncertbilletter til halv pris fra den 27. juni til den 9. august.  

– Det er de færreste spillesteder, der reelt får gavn af modellen. Der er fortsat et forsamlingsforbud og afstandskrav, der gør, at spillestederne ofte bruger flere penge, end de tjener, på at lave koncerter. Og her gavner en rabat til gæsterne ikke, siger Esben Marcher.  


LÆS OGSÅ: Folketingets sommerpakke lover rabat på koncertbilletter

Dyb krise 

I øjeblikket står dansk musikliv ellers over for en dyb krise.  


Mange spillesteder holder fortsat lukket, hvad de har gjort siden marts. Og dermed har de ikke kunnet afholde forårskoncerter, hvor de normalt tjener en stor del af deres indtægter.  

Flere af spillestederne er truede af konkurs, og derfor er der brug for en håndsrækning, mener sekretariatschefen.  

– Vi efterlyser en reel hjælp, der sikrer, at de ikoniske spillesteder, der lige nu er ved at gå konkurs, kommer levende igennem krisen, siger Esben Marcher. 


– Men det er klart, at det påvirker hele musiklivet. Blandt andet går det ud over vækstlaget. Jo færre penge, man har, jo mindre risikovillig er man som arrangør. Og der vil blive spillet færre koncerter, siger han. 

Uoffentliggjorte retningslinjer 

Dansk Live mener, at Folketinget bør tage nogle mere langsigtede strategier i brug.  


– Vi savner en mere langsigtet strategi. De kortsigtede strategier er gift, for når man taler store spillesteder, kan man ikke sidde og planlægge, når man ikke ved, hvad der sker lige om lidt. Det er både giftigt for spillestederne, men også for det øvrige musikliv og festivalerne, siger Esben Marcher.  

Han forslår derfor, at Folketinget i stedet bruger rabatpengene på at hjælpe spillestederne med at genåbne.  

Han henviser til et – i øjeblikket uoffentliggjort – udkast til retningslinjer for afholdelsen af stående indendørs koncerter. De vil betyde, at de danske spillesteder i gennemsnit vil kunne lukke en tiendedel af deres normale maksimale antal publikummer ind. Han fortæller, at de fleste spillesteder skal sælge mere end 50 procent af deres kapacitet, før de tjener penge på at holde koncert. 


- Ifølge udkastet vil spillestederne komme til at bruge penge, hver gang de åbner dørene, fordi de ikke kan sælge fuld kapacitet, siger Esben Marcher.  

Hvordan skal pengene så udmøntes? 

– Vi forslår, at man går ind og dækker de billetindtægter, som spillestederne taber, fordi man ikke kan sælge sit normale antal billetter. Det skal selvfølgeligt være fair, og man skal ikke gå ud fra, at alle koncerter normalt ville blive udsolgt. Det kan for eksempel være baseret på antallet af solgte billetter til en lignende koncert sidste år, siger Esben Marcher.  


Derudover appellerer han til, at retningslinjerne bliver lavet om.  

– Vi ser gerne, at man i stedet laver nogle retningslinjer, der har fokus på sundhed og på at mindske smittespredning, men uden at spillestederne er nødt til at lukke for meget ned. Og i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, er det bedre at skride ind med et fuldstændigt forbud mod at lave koncerter, siger Esben Marcher. 

LÆS OGSÅ: Agenter kritiserer ny hjælpepakke: ”Den her lappeløsning dækker slet ikke”


ANNONCE