Nyhed

Koncertarena og Dansk Industri i opråb: Koncerter med 500 tilskuere giver massive underskud

GAFFA.dk - alt om musik

Publikumsloftet på 500 til indendørs- og udendørskoncerter vil give massive underskud eller betyde den fortsatte lukning af de danske spillesteder. Det fortæller Dansk Industri og Royal Arena til Politiken og efterspørger en mere langsigtet plan for genåbningen af kulturdanmark. 

Nu melder Royal Arena og Dansk Industri sig ind i koret af interesseorganisationer og spillesteder, som kritiserer regeringens plan for genåbningen af dansk koncertliv. Det skriver Politiken.

Torsdag i sidste uge kunne GAFFA fortælle, at brancheorganisationen Dansk Live er kritisk over for de fremlagte retningslinjer for afholdelsen af indendørs, stående koncerter.  


LÆS OGSÅ: Udkast til retningslinjer for genåbning af spillesteder vækker voldsom kritik

De vil betyde, at mellemstore spillesteder såsom Vega og VoxHall vil skulle genåbne til store underskud, fordi kun omtrent 10 procent af det normale antal tilskuere vil kunne blive lukket ind. De må nemlig kun lukke 1 person ind per 4 kvadratmeter, som spillestedet har til rådighed. 

I dag skriver Politiken, at også det maksimale antal på 500 tilskuere vil betyde underskud for de større spillesteder. Det fortæller Royal Arena og Dansk Industri.  


I artiklen siger direktør Dan Hammer, at det ikke giver økonomisk mening for Royal Arena og andre multiarenaer såsom Jyske Bank Boxen at afholde koncert med 500 tilskuere.

LÆS OGSÅ: Agenter kritiserer ny hjælpepakke: Den her lappeløsning dækker slet ikke

Han opfordrer derfor til, at de fremlagte regler bliver lavet om, og at spillestederne vil kunne søge kompensation for tabt billetindtjening.


– Vi kan måske have 15 grupper af 500, hvis det bliver en mulighed. Men selv det vil være en ren underskudsforretning. Vi kan kun åbne, hvis vi får yderligere kompensation, siger Dan Hammer til Politiken. 

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sådan efterlader man en blødende branche på perronen

Brug for hurtigt svar


Både han og Dansk Industri opfordrer derudover til, at regeringen fremlægger mere langsigtede planer for genåbningen af de danske spillesteder. Det samme har Dansk Live tidligere efterspugt over for GAFFA.

Som det er nu, bliver hjælpepakkerne udfaset i slutningen af august, hvorefter spillestederne må holde lukket eller tabe penge på afholdelse af koncerter – begge dele for egen mønt. Dansk Industri estimerer, at publikumsloftet til koncerter og anden scenekunst kan give et samlet årligt tab på 500 millioner for spillesteder, koncerthuse og andre venues. 

– Det er en meget svær situation, de står i. Der er brug for klarhed over, om de kan åbne på en måde, så det kan betale sig. Og om de får kompensation, hvis de ikke kan åbne. Afgrunden truer, når hjælpepakkerne løber ud, siger medlemsdirektør i Dansk Industri Lars Frelle-Petersen, der også er bestyrelsesformand for Roskilde Festival, til Politiken. 


LÆS OGSÅ: Koncertarrangører om sommerpakke: "Kortsigtede strategier er gift for musiklivet"

Han understreger desuden vigtigheden af, at udmeldingen kommer hurtigt. 

– Det er meget vigtigt med en afklaring så hurtigt som muligt. Kigger politikerne først på det her efter sommerferien, mister mange efterårssæsonen, fordi de er nødt til at aflyse arrangementer, siger Lars Frelle-Petersen ifølge Politiken.  


ANNONCE