x

Nick Cave: "Jeg prøvede at score et gratis flygel – og blev forvekslet med Nicolas Cage"

Nick Cave: "Jeg prøvede at score et gratis flygel – og blev forvekslet med Nicolas Cage"

"Det er tid til, at jeg sælger min sjæl"

Torsdag den 23. juli streamede Nick Cave en meget rost solokoncert, Idiot Prayer, optaget i Alexandra Palace i London i juni. Her spillede Cave på et italiensk Fazioli-flygel – et særdeles kostbart instrument, der sælges for omkring 1,6 millioner kroner.

Nick Cave er kendt for at svare på spørgsmål fra fans på sin hjemmeside The Red Hand Files, og koncerten har givet anledning til et spørgsmål, som Cave har et mildt sagt underholdende svar på.

Cave bliver af en fan ved navn Andrew fra Bellingham, Washington, USA spurgt følgende: "Flygelet, du spillede på ved Idiot Prayer-koncerten var fantastisk. Var det et personligt instrument, eller er det bare en ting, folk sætter foran dig, når du rejser?"

Hertil svarer Cave, at klaveret var et af få, han havde mulighed for at spille på under corona-nedlukningen, og at det blev anbefalet ham af Dom Monks, som optog koncerten. Cave skriver videre, at han aldrig havde spillet på et Fazioli før, men da han satte sig bag tangenterne, blev han blæst væk.

"Det øjeblik, jeg satte mig ned ved Fazioliet, talte dets varme, bløde, nuancerede lyd til mig, som intet andet klaver havde talt til mig før. Jeg blev fejet væk af dets ekstraordinære tonale spændvidde. Det hviskede til mig. Det brølede til mig. Det var det smukkeste instrument, jeg nogensinde havde spillet på."

Herefter opstod en tanke hos Cave: Kunne han måske få Fazioli til at forære ham flygelet? Hans eget klaver var kinesisk og 30 år gammelt og var et opretstående klaver og altså ikke et flygel. Cave skriver:

"En af de ting, som du måske, måske ikke ved om det at være en berømt musiker er, at firmaer giver dig alt muligt lort gratis. Jo mere berømt du er, jo mere lort får du – du skal bare gå med en af deres T-shirts eller kasketter eller noget af den slags. Men fordi jeg er et individ med principper, selvfølgelig, har jeg aldrig sponsoreret et musikinstrument (og i den henseende er jeg stort set alene på banen), men jeg elskede bare det Fazioli. Så jeg sagde til min manager: 'Det er tid til, at jeg sælger min sjæl. Foretag et opkald og skaf mig et Fazioli.' Min manager sagde: 'Det skal ske!'"

Imidlertid fik Caves manager ikke held med sit foretagende. Kvinden, der dog telefonen hos Faziolis hovedkontor i byen Sacile nær Venedig, havde aldrig hørt om Nick Cave og troede, der var tale om skuespilleren Nicolas Cage. Og da Caves manager spurgte, om firmaet ville give Cave et gratis flygel, blev røret lagt på. Et par dage senere ringede Caves manager igen, fik den samme kvinde i røret og bad denne gang om at tale med chefen, men nej – røret blev lagt på.

Nick Cave konstaterer dermed, at han stadig må nøjes med sit 30 år gamle klaver.

Læs hele Caves underholdende beretning her

Umiddelbart skulle man mene, at en person med Caves succes måske godt kunne finde plads i sit private budget til at købe et Fazioli-flygel, men det melder historien ikke noget om.

Koncerten i Alexandra Palace blev kun streamet én gang og bliver ifølge Cave ikke vist noget sted senere – men det kan jo være, det dukker op i en eller anden sammenhæng på et tidspunkt. GAFFAs anmelder var begejstret for solokoncerten.

LÆS OGSÅ: Sitrende soloseance i pandemiens tegn

Nick Cave er for tiden aktuel med udstillingen Stranger Than Kindness, der kan opleves på Det Kongelige Bibliotek i København til og med 13. februar 2021. Desuden giver han to koncerter med sit band The Bad Seeds i Royal Arena 1. og 2. maj 2021. Der er kun få billetter tilbage til den første koncert, men stadig en del billetter til den anden.     

LÆS OGSÅ: REPORTAGE: Inciterende indføring i Nick Caves univers


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA