Nyhed

Ekspert: Uenighed mellem Koda og YouTube er del af større konflikt

GAFFA.dk – alt om musik

YouTube er mere et udstillingsvindue end en indtjeningskanal, forklarer ekspert om den igangværende strid mellem Koda og YouTube. En konflikt, der desuden udspiller sig flere steder i musikbranchen. 

Det går mere ud over eksponeringen end pengepungen, når YouTube vælger at fjerne dansk musik registreret af sangskriverskriverorganisationen Koda. Det fortæller ph.d. og adjunkt ved Roskilde Universitet Rasmus Rex, som forsker i musikbrancheforhold og i særdeleshed streaming. 

– Der er store forskelle på, hvordan det påvirker de danske musikere. Men mange bruger det som et udstillingsvindue, hvor deres musik er tilgængelig. Dertil er YouTube et godt værktøj, fordi det er gratis for forbrugerne, nemt at komme til og nemt at embedde og dele indholdet. Du vil også kunne finde nogle, der kan tjene penge på det, men det er de færreste, siger han.  


I går kom det frem, at YouTube fjerner al dansk musik registreret af den danske sangskriverorganisation Koda senest lørdag den 1. august. Det udgør langt det meste musik lavet af professionelle, danske musikere. Det skyldes, at forhandlinger om en ny licensaftale mellem Koda og YouTube er gået i hårdknude. 

LÆS OGSÅ: KODA: Google vil fjerne dansk musik fra YouTube

Ifølge forskeren er det svært at sige noget entydigt om, hvilke musikere der bliver hårdest ramt af konflikten. 


– Det eneste man kan sige er, at hvis har brug for den eksponering, så bliver man ramt. Og hvis man er en af de grupper, der har en indtægt på det, så bliver man også ramt. Man kan ikke skelne mellem stor og lille på den måde, siger han. 

Svært at sige hvem 

Ifølge Rasmus Rex er kampen mellem Koda og YouTube en del af en større konflikt med musikbranchen på den ene side og tech-giganterne som Apple Music, Spotify og YouTube på den anden.  


– Der forgår en kamp om, hvad streaming egentlig er værd. Og i et større perspektiv er dette endnu en forhandling om det. Vi ser også, hvordan Spotify vil sætte afregningerne ned, mens pladeselskaber, musikere og rettighedsorganisationer ønsker, at de skal op, siger han. 

I en længere periode har gratis platforme som YouTube og gratisudgaven af Spotify gjort det svært at opnå økonomisk vækst i musikstreamingbranchen, fordi de har lokket folk væk fra betalte tjenester. Og mens musikerne nyder godt af YouTube som udstillingsvindue, dur det heller ikke, hvis deres musik bliver for lidt værd og for nemt tilgængelig. 

Derfor forsøger musikerne og rettighedsorganisationerne også at presse de gratis tjenester.  


– Problemet er, at man risikerer, at det bliver det primære sted for forbrugeren. Man får aldrig skubbet forbrugerne fra udstillingen over i det betalte område, hvor man også får en løn for det arbejde, man laver, siger han.  

Tech har overtaget 

Rasmus Rex fortæller, at det er svært at spå om, hvem der ender med at bestemme over prissætningen. Men tech-giganterne – med undtagelse af Spotify – har den fordel, at de kan tjene penge på andet end musik. Det skaber en ulige forhandlingssituation. 


– Udfaldet af den her konflikt kommer til at være en indikation på, hvordan styrkeforholdet er, og hvordan udviklingen bliver. Der er jo grundlæggende den dynamik, at de her store platforme såsom Apple Music, Amazon og YouTube bedre kan tåle at slå med den store hammer og undvære musikerne. De danske musikere kan ikke på samme måde fravælge de store platforme. Teknisk set kan man forsøge at lave en ny platform, men det er meget svært at konkurrere med størrelsen på YouTubes brugerbase. For mig at se er det urealistisk at lave et alternativ, siger han.  

Grundlæggende har styrkeforholdet mellem musikbranche og omverden forskubbet sig over en årrække. For hvor den internationale musikbranche tidligere har været udgjort af en række nationale markeder med lokale markeder, distributionskanaler og lignende, er platformene nu blevet globale.  

Dermed står tech-giganterne også som udgangspunkt stærkere i en forhandlingssituation. Men det påvirkes også af, hvordan de opfattes i offentligheden. Og her rammer den igangværende kamp mellem YouTube og Koda ind i en verdensomspændende diskussion om, hvilken indflydelse techfirmaer skal have i vores samfund. Det kan risikere at skade YouTube. 


– Det rækker langt ud over musikbranchen, siger Rasmus Rex. 

LÆS OGSÅ: YouTube: Derfor fjerner vi dansk musik

ANNONCE