Nyhed

Professor: Festivalerne er noget af det sidste, vi bør åbne

GAFFA.dk – alt om musik

Danske festivaler er optimistiske for 2021, men pandemiforsker siger, at kun en game changer kan redde dem. 

COVID-19 har været skyld i et forsømt festival-år, og med endnu en smittestigning i Danmark, og andre steder i verden, banker der igen en ubehagelig virkelighed på døren. Det ser nemlig ud til, at coronakrisens festivalmassakre også kan komme til at trække spor ind i 2021. Det skriver dr.dk.

I tirsdags bragte GAFFA-redaktionen nyheden om at Michael Evis, manden bag en af verdens største festivaler, Glastonbury, mener at næste års festival hænger i en tynd tråd.

Men ifølge danske festivaler er det alt for tidligt at sige noget om, og hos NorthSide og Tinderbox efterlyser man flere retningslinjer og samarbejdsmuligheder fra myndighederne, mens Smukfest og Roskilde Festival regner med nye coronatiltag, hvis næste års festivaler skal gennemføres.

Hos pandemiforsker Lone Simonsen er ordlyden dog en noget anden, og hun mener, at der brug for lidt af en game changer, hvis danske festivaler skal muliggøres til næste år.

Savner dialog med politikere
Hos Smukfest vil talsperson Søren Kottal Eskildsen ikke forholde sig til, om festivalen kan se sig nødsaget til at aflyse igen i 2021.

“Det er alt for tidligt at sige noget om. Der er rigtig mange ting, der kan flytte sig. Vi følger med i alle sundhedsmæssige anbefalinger og følger udviklingen tæt,” siger Søren Kottal Eskildsen til dr.dk.

Nogenlunde sådan forholder Roskilde Festival sig også til situationen.

“Holder vi Roskilde Festival, skal det være sikkert og forsvarligt. Det vil vi gøre alt for. Vi afventer udviklingen, og vi forventer at holde festival i 2021. Men vi er jo i en helt ukendt situation – det er hele verden”, siger talsperson Christina Bilde.

Hos NorthSide forventer man at afholde festivalen næste år, men savner udmeldinger og retningslinjer på koncertområdet fra politikerne.

– Vi har forsøgt at gå i dialog med politikerne, men vi mangler den stadig. Det ser ud til, at de gerne vil gå i dialog omkring eksempelvis Superligaen, men jeg synes ikke helt forsøget bliver gjort i musikkens verden, fortæller festivalleder Brian Nielsen til GAFFA og fortsætter:

– Vi har brug for klare udmeldinger nu og en dialog om, hvordan retningslinjerne for afvikling skal være fremadrettet.

Festivaler er bagerst i rækken
Til dr.dk fortæller Lone Simonsen, at festivalerne højst sandsynligt bliver noget af det sidste – hvis ikke det allersidste – vi bør åbne.

Ifølge hende er festivalerne nemlig enormt smittefarlige, fordi folk fra forskellige lande samles, mens de synger, råber, står tæt og udveksler kropsvæsker. Dermed kan én coronasmittet person let blive en superspreder.

“Det er min vurdering, at vi har brug for en game changer, før festivalerne kan afholdes forsvarligt”, siger hun til dr.dk og fortæller endvidere, at en effektiv vaccine eller en hurtig og pålidelig test for eksempel ville kunne komme festivalerne til undsætning.

Hun ser imidlertid tre løsninger for sig, før at næste års festivaler kan afholdes. Enten at festivalerne kræver, at alle er vaccinerede inden entré, eller at man tester samtlige festivalgæster ved indgang og nægter smittede adgang. Eller også skal smittetallet “vildt langt ned”, understreger pandemiforskeren. Og før vi har den slags redskaber, går der omtrent et år fra nu, vil Lone Simonsen skyde på. 


ANNONCE