Nyhed

Professor: Der sker ikke en yderligere åbning af noget som helst

GAFFA.dk – alt om musik

Coronavirus buldrer fortsat derudad, mens musikbranchen holder vejret. Hvad er branchens odds for en yderligere åbning oven på morgendagens forhandlinger? Får vi et længe ventet koncert-efterår? Og hvad med festivalerne i 2021 – er de virkelig helt dødsdømte? Vi har taget en snak med en virolog for at få svar.

I sidste uge kastede vi her på GAFFA lys over, hvordan udsigterne for næste års festivaler ser ud. Det gjorde vi i kølvandet på en artikel fra dr.dk, hvor pandemiforsker Lone Simonsen så godt som dødsdømte festivaler i 2021, medmindre der sker radikale ændringer på området. Heriblandt at smittetrykket skal “helt vildt langt ned”, at alle er vaccinerede inden entré, eller at man tester samtlige festivalgæster ved indgangen.

Nu har vi på GAFFA-redaktionen haft en snak med professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet for at få et endnu større indblik i næste års festivalers virkelighed.

Og da jeg konfronterer virologen med Lone Simonsens triste udmelding fra sidste uge, siger han straks:

– Ja jeg må nok desværre give Lone ret. Vi bliver nødt til at være ekstremt sikre på virus, før vi bør åbne for festivalerne. Og det er vi altså bare ikke lige nu.

Om de næste par måneder ud i fremtiden har Allan Randrup Thomsen heller ikke meget positivt at kunne fortælle. Han mener nemlig, at vi står over for lange udsigter, hvad coronakrisen angår, og hentyder til de sidste ugers stigning i antal af smittede.

– Mit bud er, at den smittestigning, vi oplever netop nu bliver prototypen på, hvad vi kommer til at se de næste mange måneder. Det er der selvfølgelig ingen garanti for, men jeg mener, at det er en rimelig antagelse, fastslår Allan Randrup Thomsen.

Han fortæller desuden, at smittestigningen, vi netop står overfor, kan ende med at blive skyld i, at næste års festivaler dødsdømmes. For havde situationen fortsat været i bero, som den i en periode har været herhjemme, havde chancen for at afholde festivaler næste år “helt klart” været større. 

LÆS OGSÅ: Professor: Festivalerne er noget af det sidste, vi bør åbne 

NorthSide Festivalschefs corona-løsninger er ikke sikre
I forbindelse med Lone Simonsens radikale udmelding fik GAFFA i sidste uge en snak med festivalchefen for NorthSide, Brian Nielsen, der blandt andet fortalte, at han er godt og grundigt træt af “selvbestaltede eksperter” og deres dommedagsprofetier.

Samtidig ytrede han et savn om dialog med myndighederne, fordi han som festivalarrangør allerede har en række løsninger klar for at kunne coronasikre næste års festival. Eksempelvis at hver festivalgæst skal have et corona-pas for adgang, eller at festivalen kan lave temperaturtjek på alle ved indgang.

Men det er løsninger, som Allan Randrup Thomsen “ikke giver voldsomt meget for”.

– Jeg har svært ved at se, hvordan man kan love corona-sikre-restriktioner. Temperaturmåling kan jeg i hvert fald, ud fra et fagligt perspektiv, allerede nu sige ikke kommer til at være “corona-sikrende”. Helt konkret er det ikke en løsning, fordi temperaturmåling kun siger noget om akut sygdom og ikke tager højde for en asymptomatisk spreder af coronavirus, understreger professoren.

Festivalchefen for NorthSide udviste i øvrigt en undren over, at eksempelvis Superligaen bliver imødekommet, når musikbranchen ikke gør. Og han mener, at tager man de positive resultater med derfra, ville man kunne garantere et sikkert festivalsmiljø.

Det er dog en virolog, der udstråler ærgrelse, da han fortæller mig, at han ikke mener, at resultaterne fra nylige fodboldarrangementer kommer til at fungere på en festivalplads.

– Den eneste måde, man muligvis kan have mennesker samlet på, er ved at sektionere dem, ligesom man har set i fodbold. Det tror jeg er en urealistisk model til en festival, der varer over flere dage. Du kommer lynhurtigt i kontakt med mennesker på tværs af sektioner, og så har vi balladen, siger Allan Randrup Thomsen.

LÆS OGSÅ: Festivalchef for NorthSide reagerer på pandemiforskers dom over næste års festivaler

En musikbranche der holder vejret 
I øjeblikket holder hele musikbranchen vejret, som følge af de forhandlinger om fase 4, der netop går i gang i morgen, den 12. august. Og selvom man nok efterhånden har fået en ret god idé om, hvad udfaldet bliver, spørger jeg alligevel Allan Randrup Thomsen for en sikkerheds skyld.

– Jeg tror, de kommer til at ligge låg på. Situationen er meget kritisk lige nu, så jeg forestiller mig ikke andet, end at der ikke sker en yderligere åbning af noget som helst, understreger han. 


Det er en udmelding, der naturligvis får mig til at spørge ind til efterårets planlagte store koncerter. Eksempelvis har Minds of 99 en koncert i Telia Parken den 12. september, mens Suspekt har en planlagt Arena-Tour i december.

– Set i lyset af situationen nu kan de koncerter nok ikke gennemføres. Men hvis man kan garantere samme tilgang med hensyn til tilskuere og sektionering som i fodbold – og altså gå på kompromis med antal publikummer – kan man måske, i et vist omfang, gøre det. Men altså under forudsætning af bedre smittetal end de nuværende, mener Allan Randrup Thomsen. 

ANNONCE