Nyhed

4200 publikummer: Forsøgs-koncert i Leipzig kan få betydning for dansk musikliv

GAFFA.dk – alt om musik

SPOT Festival, Dansk Rock Samråd - ROSA og Strøm Festival er med blandt de 4200 tilskuerne til koncert i Leipzig Arena, der skal være med til at klarlægge smittespredning under koncerter og give information om, hvordan smittespredning kan undgås.

“Vi er bagud med forsøg på live-området herhjemme”, siger Gunnar Madsen, leder af SPOT og ROSA og formand for Strøm, forud for deltagelsen i en pressemeddelelse udsendt fredag eftermiddag. Og i morgen løber forsøget altså af stablen i Leipzig, når den tyske popstjerne Tim Bendzko giver koncert for intet mindre end 4200 tilskuere – hvilket virker helt utopisk i disse corona-tider. 

Helt utraditionelt er musikken ikke det egentlige centrum ved denne begivenhed – det er tilskuerne. De 4200 publikummer er udvalgt efter frivillig tilmelding. Alle skal være testet negativ for COVID-19 kort før koncert-start, og under koncerten vil hver af de 4200 (i alderen 18 til 50 år) dels være udstyret med en lille tracker og dels have skyllet hænder i flourescerende håndsprit. Det vil både fortælle om tilskuernes bevægelsesmønstre og tæthed under store koncerter. Forsøget vil ligeledes indikere, hvordan en virus kan sprede sig under en koncert.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Lad de regionale spillesteder dø (og genopstå)


Forskningsstudiet – der også omfatter en koncertdel med 2000 tilskuere med 1,5 meters afstand til hinanden – hedder Restart-19 og er finansieret af delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt. Når de enorme mængder data er analyseret, kan de få stor betydning for live-scenen – også herhjemme.

– Vi deltager og kan kun bakke op om forsøget, for vi er bagefter herhjemme, når det gælder forsøg med livearrangementer, siger ROSA og SPOTs direktør Gunnar Madsen.

– Vi vil gerne både støtte og styrke forskningen omkring koncerter og adfærd. Jo mere information vi kan få, jo bedre vil det være for vores vidt forgrenede live-scene herhjemme.

Gunnar Madsen er allerede i dialog med direktøren for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, hvor resultaterne fra Leipzig skal diskuteres og viderebehandles til brug på den hjemlige live-scene. Gunnar Madsen håber på den baggrund efterfølgende at kunne komme i dialog med Kulturministeriet om nødvendige forskningsmæssige initiativer for den danske livescene.

– Det er et vigtigt arbejde, der pt. gøres fra livebranchens side for at udrede koncert-scenens udfordringer i forhold til corona-krisens økonomiske konsekvenser. Men det er også vigtigt, at vi så tidligt som muligt forholder os til krisens alvorlige langsigtede perspektiver, og hvordan vi blandt andet gennem øget forskning kan få genskabt optimale rammer for “det normale”, sociale koncertliv. Det er vigtigt for musikken, men måske endnu vigtigere for publikum, slutter Gunnar Madsen.

ANNONCE