x

Bob Marley-statue rejst i Serbien

Bob Marley-statue rejst i Serbien

Det kan umiddelbart virke en kende absurd at rejse en statue over det jamaicanske rastafari-ikon over dem alle, Bob Marley, i en landsby i Balkan-staten Serbien, hvor udenomsparlamentariske og stærkt højreorienterede grupperinger fortsat har stor magt og opbakning - senest demonstreret ved demonstrationer i forbindelse med arrestationen af en af 90'ernes fokemords absolutte bad guys, dr. Radovan Karadicz.

Sagen er imidlertid den, at det i hele det etnisk splittede eks-jugoslavien i sagens natur er ualmindelig svært at blive enige om, hvilke nationale helte som bør hyldes, og derfor har man i flere tilfælde valgt at rejse statuer over ikoner helt uden forbindelse til den politisk betændte region, skriver Reuters.

Således har den historiske by Mostar i det sydligste Bosnien indviet en statue af Bruce Lee, ligesom man i det nordlige Serbien finder en statue af den fiktive boksehelt Rocky Balboa.

Og i det lys giver det jo ganske god mening at rejse et monument over Marley der, som en af organisatorerne bag projektet, Mirko Miljus, udtaler, "promoverede fred og tolerance gennem sin musik".

To egenskaber, som unægteligt er tiltrængte i regionen, som fortsat arbejder på såvel den fysiske som mentale rekonstruktion oven på halvfemsernes blodige krige og folkemord.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA